Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

zapodaję za pati 22 fajna, więc się przyda :D


zupka - krem z pomidorów:

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów (ok. 8 sztuk)
30 dag cebuli (2 duże)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
½ litra bulionu
oregano
bazylia
sól
pieprz
świeże listki bazylii
Sposób wykonania:

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Olej rozgrzać, dodać do niego cebulę, czosnek, razem wymieszać i zeszklić. Następnie dodać pomidory wraz z sokiem. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Do pomidorów wlać gorący bulion, wymieszać i gotować razem przez 20 minut. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Następnie zupę podgrzać i przyprawić: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać suszoną bazylią i udekorować świeżymi listkami bazylii.

Zupka wystarcza na 3 porcje.


zimą zamiast świeżych pomidorów, można dodać z 2puszke pomidorki :)


przeszukuję wątek SB, ten najlidłuższy rzecz jasna, nie  było mnie 700 stron o_O hehe znalazłam serniczek Eweliny
SERNIK SB

-kostka białego sera (chudego)
-3jaja
-można dodać kakao i wiórki

Kostkę sera utrzeć z 3białkami,dodać słodzik,kakao i wiórki.Z 3białek ubić pianę i połączyć z serem.Piec w tem 180stopni okolo 25 min


POlecam na II FAZE pyzy serowe z miesem, smakuja jak prawdziwe pyzy. http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/03/pyzy-z-miesem-dukan.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZKotemWKuchni+%28z+Kotem+w+kuchni%29

A tak wogole to polecam przepisu z tego bloda, choc sa na Dukana to wiele mozna przerobic na SB. 
http://zkotemwkuchni.blogspot.com/p/moje-przepisy.html
Pasek wagi
Polecam goracy kubek na I i II faze 

http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/01/mega-dietetyczny-goracy-kubek.html
Pasek wagi
 II faza zamiast pączków


IOtrębowe mufiny gorzką czekoladą ( w oryginale z gruszką)

pierwsza miska, wsypać i wymieszać:
1,5 szklanki mąki graham ( ja dałam pełnoziarnistą żytnią)
1szklanka otrębów pszennych
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

druga miska wlać, wrzucić i wymieszać delikatnie i dokładnie
1,25 szklanki chudej maślanki
2 duże jaja ubite ( lub 3 małe)
3 łyżki oleju rzepakowego
tabliczka pokrojonej w miarę drobno gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju waniliowego

W pierwszej misce zrobić miejsce na zawartość miski drugiej, wymieszać delikatnie i dokładnie, nałożyć w foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ( 180stopni) przez 20 minut)


II Zdrowe mufinki owsiane


Pierwsza miska:
Szklanka maślanki  chudej
płatki owsiane zwykłe nie błyskawiczne 3/4 szklanki
moczyć 30 minut

druga miska:
1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,25 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki soli
posiekane orzechy włoskie- 2/3 szklanki 
wymieszać

trzecia miska:
1 jajo ubite
1/3 szklanki trzcinowego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1łyżeczka olejku waniliowego
wymieszać

połączyć wszystko w trzeciej misce.

Przełożyć do foremek ( 2/3 wysokości) i posypać łyżką płatków owsianych.


Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec 11-15 minut. Studzić w formie przez 5 minut.
II FAZA 

Znalezione i dzisiaj wyprobowane ruskie nalesniki
http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/ruskie-nalesniki-wedug-montignaca.html

Nalesniki kazdy robi wg swojego przepisu a farsz robimy jak ww linku

100g chudego twarogu
60g suchej czerwonej soczewicy
jedna cebula
sól, pieprz


Soczewicę przepłukać pod zimna wodą i ugotować do miękkości ( około 20 minut ) - uwaga lubi kipieć!
Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na wodzie na pateli teflonowej.
Wystudzoną soczewicę oraz cebulę pomieszać z twarogiem, rozgniecionym wcześniej widelcem.
Posolić i popieprzyć do smaku.

Ja na 6 nalesnikow robilam farsz z podwojnej porcji. Soczewica nie zmienia smaku, a dla tego kto niewie, w srodku sa ziemniaki :) Polecam bo sa bardzo pyszne  i sycace :)
Pasek wagi
Polecam super placuszki ziemniaczane z otrebow. Bardzo sycace :)
http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/06/placki-ziemniaczane-dukan.html
Pasek wagi

I FAZA

Zupa z soczewicy i pieczarek

 

1 filet

około 500 gram pieczarek

Pół opakowania soczewicy (u mnie czerwona)

1 kostka rosołowa lub grzybowa

Przyprawy (chilli lub pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy)

 

Zupka jest bajecznie prosta, a smaczna i sycąca. Do gara wrzucamy cycka (może być również opcja bez mięsa), rosołek, przyprawy, pokrojone pieczarki oraz soczewicę prosto z torebki (bez żadnego wcześniejszego namaczania). Zalewamy wodą - ilość w zależności od tego, czy chcemy aby zupa była mniej czy bardziej gęsta.

Gotujemy około 30 minut. I gotowe :)

Ja uwielbiam ją na ostro, dlatego dodaję sporo chilli lub papryki ostrej.

 

II FAZA

Koktajl bananowy

1 mały jogurt 0%

1 banan

1 łyżeczka syropu z agawy

Wszystko miksujemy i wypijamy na II śniadanie

1 FAZA

 

Wrap SB

4 jaja

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

2-4 plastry szynki

2-4 plasterki sera żółtego light (np. Gouda light)

kilka pieczarek

2-4 listki sałaty

Sos czosnkowy:

2 łyżki jogurtu 0%

1 lyżka majonezu

2 ząbki czosnku

Przygotowujemy ciasto. 4 białka ubijamy na pianę. Dodajemy do niej 4 żółtka wymieszane z majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Tak powstałą masę wylewamy na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na całej wielkości tacy. Zapiekamy około 10 minut w 170 st. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Po ostygnięciu delikatnie odklejamy ciasto od papieru. Przekrawamy na dwie częsci. Na każdą z części nakładamy: szynkę, pieczarkę i ser. Chwilę zapiekamy. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy sałatę oraz sos czosnkowy (czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą, dodajemy jogurt, majonez, pieprz i mieszamy).

Każdy z kawałków ze wszystkimi składnikami zawijamy jak wrapa i zawijamy w folię aluminiową. Do lodówki. Idealna na śniadanie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.