- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
2 lutego 2013, 18:36
zapodaję za pati 22 fajna, więc się przyda :D
zupka - krem z pomidorów: Składniki: |
1 kg dojrzałych pomidorów (ok. 8 sztuk) 30 dag cebuli (2 duże) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ½ litra bulionu oregano bazylia sól pieprz świeże listki bazylii |
Sposób wykonania: |
Pomidory
umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Olej rozgrzać, dodać do
niego cebulę, czosnek, razem wymieszać i zeszklić. Następnie dodać
pomidory wraz z sokiem. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około
10 minut. Do pomidorów wlać gorący bulion, wymieszać i gotować
razem przez 20 minut. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Następnie
zupę podgrzać i przyprawić: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gorącą
zupę rozlać na talerze, posypać suszoną bazylią i udekorować świeżymi
listkami bazylii. Zupka wystarcza na 3 porcje.
zimą zamiast świeżych pomidorów, można dodać z 2puszke pomidorki :)
|
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
2 lutego 2013, 19:39
przeszukuję wątek SB, ten najlidłuższy rzecz jasna, nie było mnie 700 stron o_O hehe znalazłam serniczek Eweliny
SERNIK SB
-kostka białego sera (chudego)
-3jaja
-można dodać kakao i wiórki
Kostkę
sera utrzeć z 3białkami,dodać słodzik,kakao i wiórki.Z 3białek ubić
pianę i połączyć z serem.Piec w tem 180stopni okolo 25 min
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
3 lutego 2013, 17:09
POlecam na II FAZE pyzy serowe z miesem, smakuja jak prawdziwe pyzy. http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/03/pyzy-z-miesem-dukan.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZKotemWKuchni+%28z+Kotem+w+kuchni%29
A tak wogole to polecam przepisu z tego bloda, choc sa na Dukana to wiele mozna przerobic na SB.
http://zkotemwkuchni.blogspot.com/p/moje-przepisy.html
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
5 lutego 2013, 14:16
Polecam goracy kubek na I i II faze
http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/01/mega-dietetyczny-goracy-kubek.html
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
7 lutego 2013, 18:55
II faza zamiast pączków
IOtrębowe mufiny gorzką czekoladą ( w oryginale z gruszką)
pierwsza miska, wsypać i wymieszać:
1,5 szklanki mąki graham ( ja dałam pełnoziarnistą żytnią)
1szklanka otrębów pszennych
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
druga miska wlać, wrzucić i wymieszać delikatnie i dokładnie
1,25 szklanki chudej maślanki
2 duże jaja ubite ( lub 3 małe)
3 łyżki oleju rzepakowego
tabliczka pokrojonej w miarę drobno gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju waniliowego
W
pierwszej misce zrobić miejsce na zawartość miski drugiej, wymieszać
delikatnie i dokładnie, nałożyć w foremki i piec w rozgrzanym piekarniku
( 180stopni) przez 20 minut)
II Zdrowe mufinki owsiane
Pierwsza miska:
Szklanka maślanki chudej
płatki owsiane zwykłe nie błyskawiczne 3/4 szklanki
moczyć 30 minut
druga miska:
1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,25 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki soli
posiekane orzechy włoskie- 2/3 szklanki
wymieszać
trzecia miska:
1 jajo ubite
1/3 szklanki trzcinowego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1łyżeczka olejku waniliowego
wymieszać
połączyć wszystko w trzeciej misce.
Przełożyć do foremek ( 2/3 wysokości) i posypać łyżką płatków owsianych.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec 11-15 minut. Studzić w formie przez 5 minut.
Edytowany przez Kamelcia00 7 lutego 2013, 18:57
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
10 lutego 2013, 14:31
II FAZA
Znalezione i dzisiaj wyprobowane ruskie nalesniki
http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/ruskie-nalesniki-wedug-montignaca.html
Nalesniki kazdy robi wg swojego przepisu a farsz robimy jak ww linku
100g chudego twarogu
60g suchej czerwonej soczewicy
jedna cebula
sól, pieprz
Soczewicę przepłukać pod zimna wodą i ugotować do miękkości ( około 20 minut ) - uwaga lubi kipieć!
Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na wodzie na pateli teflonowej.
Wystudzoną soczewicę oraz cebulę pomieszać z twarogiem, rozgniecionym wcześniej widelcem.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Ja na 6 nalesnikow robilam farsz z podwojnej porcji. Soczewica nie zmienia smaku, a dla tego kto niewie, w srodku sa ziemniaki :) Polecam bo sa bardzo pyszne i sycace :)
Edytowany przez Ryjek1979 10 lutego 2013, 14:32
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
12 lutego 2013, 13:59
Polecam super placuszki ziemniaczane z otrebow. Bardzo sycace :)
http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/06/placki-ziemniaczane-dukan.html
- Dołączył: 2009-10-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 431
19 lutego 2013, 11:27
I FAZA
Zupa z soczewicy i pieczarek
1 filet
około 500 gram pieczarek
Pół opakowania soczewicy (u mnie czerwona)
1 kostka rosołowa lub grzybowa
Przyprawy (chilli lub pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy)
Zupka jest bajecznie prosta, a smaczna i sycąca. Do gara wrzucamy cycka (może być również opcja bez mięsa), rosołek, przyprawy, pokrojone pieczarki oraz soczewicę prosto z torebki (bez żadnego wcześniejszego namaczania). Zalewamy wodą - ilość w zależności od tego, czy chcemy aby zupa była mniej czy bardziej gęsta.
Gotujemy około 30 minut. I gotowe :)
Ja uwielbiam ją na ostro, dlatego dodaję sporo chilli lub papryki ostrej.
- Dołączył: 2009-10-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 431
19 lutego 2013, 11:29
II FAZA
Koktajl bananowy
1 mały jogurt 0%
1 banan
1 łyżeczka syropu z agawy
Wszystko miksujemy i wypijamy na II śniadanie
- Dołączył: 2009-10-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 431
19 lutego 2013, 11:30
1 FAZA
Wrap SB
4 jaja
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2-4 plastry szynki
2-4 plasterki sera żółtego light (np. Gouda light)
kilka pieczarek
2-4 listki sałaty
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu 0%
1 lyżka majonezu
2 ząbki czosnku
Przygotowujemy ciasto. 4 białka ubijamy na pianę. Dodajemy do niej 4 żółtka wymieszane z majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Tak powstałą masę wylewamy na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na całej wielkości tacy. Zapiekamy około 10 minut w 170 st. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Po ostygnięciu delikatnie odklejamy ciasto od papieru. Przekrawamy na dwie częsci. Na każdą z części nakładamy: szynkę, pieczarkę i ser. Chwilę zapiekamy. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy sałatę oraz sos czosnkowy (czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą, dodajemy jogurt, majonez, pieprz i mieszamy).
Każdy z kawałków ze wszystkimi składnikami zawijamy jak wrapa i zawijamy w folię aluminiową. Do lodówki. Idealna na śniadanie :)
Edytowany przez PipiPonczoszanka 19 lutego 2013, 11:39