- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 października 2023, 10:11
Jak często pieczecie / kupujecie ciasta?
Ostatnio nam ochotę na różne od brownie, przez sernik na zimno, po szpinakowe z mascarpone…
Taka mam ochotę i sobie mysle ze gdyby upiec raz w tygodniu to byłyby niby tylko 4 w miesiącu, ale ktoś to musi zjeść i to będę w połowie ja…
Niby nie powinnam jeść takich rzeczy ale z drugiej strony mysle ze życie jest zbyt krótkie żeby wszystkiego sobie odmawiać Hmm…
31 października 2023, 11:30
Zastanawiam się czy jak dodam np 1/2 cukru mniej to czy nadal będzie dobre
Ja odkąd nie słodzę nic cukrem tylko stewia to każdy przepis na ciasto jaki mam to robię z połowy cukru i daje trzcinowy, bo inaczej mi za słodko. A i tak te ciasta nadal są słodkie. Ale nie przesłodzone. Spróbuj. Zobaczysz. Znajdziesz swoje proporcje.
31 października 2023, 11:33
Zastanawiam się czy jak dodam np 1/2 cukru mniej to czy nadal będzie dobre
Użyj ksylitolu. Wygląda ja cukier, smakuje jak cukier a ma 40% mniej kalorii, jest zdrowy, także dla cukrzyków i dla dzieci, bo nie psuje zębów. Od lat nie używam normalnego cukru.
31 października 2023, 11:35
Można upiec w małej formie - na moich wypiekach i pewnie gdzieś indziej też są kalkulatory, które przeliczą przepis na mniejszą formą, jeśli ktoś ma z tym problem.
A poza tym można mrozić. Ja tak czasami robię - piekę normalną porcję, zostawiam jakąś część do zjedzenia, a resztę porcjuję i zamrażam. Szarlotkę można nawet podgrzać w piekarniku na 100 st. (sprawdzone😬), a inne po prostu zostawiasz na kilka godzin na blacie w kuchni (np.sernik). Pewnie można rozmrażać w mikrofali, ale ja nie mam.
Zaletą mrożenia jest to, że nie zjadamy wszystkiego od razu😂, ale pewnie też bardziej oszczędnie niż piec co rusz małe porcje.
Edytowany przez brujita 31 października 2023, 11:39
31 października 2023, 11:35
Zastanawiam się czy jak dodam np 1/2 cukru mniej to czy nadal będzie dobre
Użyj ksylitolu. Wygląda ja cukier, smakuje jak cukier a ma 40% mniej kalorii, jest zdrowy, także dla cukrzyków i dla dzieci, bo nie psuje zębów. Od lat nie używam normalnego cukru.
Moja szwagierka piecze na erytytolu. Ja nie używam ale jak jem jej ciasta to smakują normalnie. A tu już w ogóle zero kalorii ze słodzidła.
31 października 2023, 11:38
Zastanawiam się czy jak dodam np 1/2 cukru mniej to czy nadal będzie dobre
To zależy jakie ciasto robisz, pamiętaj ze cukier w ciastach nieraz nie służy tylko do posłodzenia, ale tez do uzyskania odpowiedniej konsystencji/wilgotności itp.
31 października 2023, 11:43
Piekę raz/dwa razy w roku 😂 Głównie na święta albo bliżej rocznicy, urodzin kogoś bliskiego. Nie mam do tego drygu. Umiem upiec ledwie 3-4 podstawowe ciasta 😂
31 października 2023, 12:24
Jak często pieczecie / kupujecie ciasta?
Ostatnio nam ochotę na różne od brownie, przez sernik na zimno, po szpinakowe z mascarpone?
Taka mam ochotę i sobie mysle ze gdyby upiec raz w tygodniu to byłyby niby tylko 4 w miesiącu, ale ktoś to musi zjeść i to będę w połowie ja?
Niby nie powinnam jeść takich rzeczy ale z drugiej strony mysle ze życie jest zbyt krótkie żeby wszystkiego sobie odmawiać Hmm?
piecz takie ciasta, które możesz upiec pokroić i zamrozić. Większość ciast można. Myślę że te co wymieniłaś można:) Upieczesz i zjesz kawałek resztę poporcjujesz i zamrozisz, upieczesz inne i to samo i możesz mieć rózne kawałki w zamrażalniku i jak najdzie cię ochota to będziesz miała wybór:)
31 października 2023, 12:30
Mniejsza blaszka i zaprzyjaźnić się z mrożeniem. Pół blaszki od razu porcjuję i wrzucam do zamrażarki, można wyciągać na raty, większość ciast odzyskuje praktycznie 100% świeżości.
31 października 2023, 12:59
Ostatnio fale dunaju z kremem budyniowym wyjęłam mrożone i ten krem nie był już taki gładki i aksamitny tylko miał jakby grudki
31 października 2023, 13:03
Ja też myślę, że o ile nie wciągniesz te pół blachy jednego dnia, to też tragedii nie będzie. Ja jak upiekę np makowiec na dużej blaszce to we czwórkę jemy go 3 dni. Czyli na dobę na łebka nie wychodzi jakoś super dużo. Mniejsza blacha się sprawdzi jak jest Was dwójka. Pomysł z mrożeniem też jest dobry, choć sama nie próbowałam mrozić ciast oprócz drożdżowego i bułeczek drożdżowych z dżemem, ale na pewno duża część się da mrozić.
Edytowany przez Karolka_83 31 października 2023, 13:04