Na drugie śniadanie, podwieczorek czy między posiłkami można przygotować gęste koktajle z dużą zawartością włókien. Wyjątkowo pomocna będzie tutaj wyciskarka do soków o jak najmniejszej ilości obrotów (im wolniej się obraca, tym zdrowsze soki). To dzięki temu urządzeniu przyrządzimy gęste smoothies z dodatkiem liści jarmużu, szpinaku, sałaty, pokrzywy czy natki pietruszki. Dziś przedstawiamy Wam 5 przepisów na zielone, wysokobłonnikowe, odżywcze koktajle warzywne i warzywno-owocowe.

W roli głównej: SZPARAGI

10 szparagów

2 garście liści szpinaku

ogórek gruntowy

pół cytryny


W roli głównej JARMUŻ

•       300 g jarmużu

pomarańcza

garść liści pokrzywy

3 gałązki selera naciowego


W roli głównej SZCZAW

300 g szczawiu

jabłko

ogórek gruntowy

natka pietruszki


W roli głównej KAPUSTA

300 g kapusty

pół limonki

5 gałązek selera naciowego

korzeń pietruszki


W roli głównej GREJPFRUT

2 białe grejpfruty

2 garści liści mlecza (mniszka lekarskiego)

mały kawałek korzenia imbiru


W roli głównej WYCISKARKA

Zielone koktajle posiadają wiele witamin i fitosubstancji, które odżywiają organizm oraz chlorofilu, który wspiera jego ochronę. Aby móc w pełni wykorzystać zielone dary natury niezbednym urządzeniem będzie wyciskarka do soków, dzięki której, w zależności od wybranego sita, można przygotować klarowne soki, a także gęste koktajle. W styczniu 20 naszych czytelników otrzymało wolnoobrotową wyciskarkę do soków japońskiej marki Muke, która umożliwia przygotowanie koktajli z traw i liści. Podzielcie sie z nami w komentarzach swoimi przepisami na dietetyczne soki.