- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Rośliny strączkowe są produktami bogatymi w białko, witaminy z grupy B, magnez czy błonnik pokarmowy. Eksperci zalecają spożywanie ich jak najczęściej. Okazuje się, że mogą one wpływać nie tylko korzystnie na nasze zdrowie, ale również sylwetkę. Czy można jeść fasolę na diecie? Czy fasola jest dobra na odchudzanie? W jakiej formie jeść ciecierzycę? Czy rośliny strączkowe są dobre na odchudzanie?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Do grupy warzyw strączkowych zaliczamy fasolę, groch, bób, które goszczą na naszych stołach od dawna, ale również soczewicę, ciecierzycę, soję czy pastewny łubin. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość białka, od 7 procent w bobie i groszku zielonym, do 35 procent w soi. W soi dodatkowo jest całkiem sporo tłuszczu (około 20 procent), w pozostałych jest go nie wiele, za to przeważają węglowodany (około 60 procent, poza groszkiem zielonym i bobie gdzie około 15 procent). Obfitują również w wapń (fasola 163 mg/100 g), magnez (soja 216/ 100 g), czy potas (soczewica 874 mg/ 100 g). Mają niski indeks glikemiczny, z uwagi na to, iż są powoli trawione. Sprzyjają również obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Jaka jest róźnica między cieciorką, a ciecierzycą? Cieciorka i ciecierzyca to dwie nazwy odnoszące się do tej samej rośliny strączkowej, Cicer arietinum. Często używa się ich zamiennie, ale mogą występować pewne różnice regionalne w preferencji nazewnictwa.
Czym jest ciecierzyca? Jest to bardziej formalna i naukowa nazwa tej rośliny. Często używana w kontekście dietetycznym, kulinarnym i handlowym. Co kryje się pod nazwą cieciorka? To bardziej potoczna nazwa, używana często w mowie codziennej w niektórych regionach Polski.
Zarówno cieciorka, jak i ciecierzyca mają te same właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne. Są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Używane są do przygotowywania wielu potraw, takich jak hummus, falafel, zupy, gulasze i sałatki.
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) wyróżniła grupę warzyw, nadając im określenie ‘pulse’, z których pozyskuje się suche nasiona. Wyklucza się z niej fasolkę strączkową czy zielony groszek, ale również rośliny oleiste (orzechy arachidowe, soja) czy pastewne (łubin, lucerna). Grupa ta składa się zatem z suchych nasion strączkowych bogatych w białko roślinne, a ubogich w tłuszcz.
Właśnie nad tej grupie warzyw skupili się badacze z Kanady, analizując doniesienia z 21 badań klinicznych, trwających przynajmniej 3 tygodnie, gadzie porównywano wpływ diety zawierającej nasiona strączkowe (‘pulse’) oraz bez ich dodatku. Metaanaliza objęła 940 kobiet i mężczyzn, głównie w średnim wieku, z medianą BMI 30,2. Udział strączków w diecie wahał się od 80 do 278 g na dzień, a mediana zawartości w dziennym jadłospisie wynosiła 132 g. W analizowanych badaniach pojawiały się zarówno diety z deficytem energetycznym mającym na celu spadek masy ciała, jak też normokaloryczne. Wyniki zostały zamieszczone 30.03.2016 w The American Journal of Clinical Nutrition.
Okazało się, że w przypadku osób, które spożywały fasolę, groch, soczewicę czy ciecierzycę, pojawił się istotny statystycznie spadek masy ciała. Ogólnie w przypadku wszystkich diet zawierających strączki, był on na poziomie 0,34 kg po okresie 6 tygodni. W przypadku diety normokalorycznej spadek wynosił średnio 0,29 kg, a w przypadku diety odchudzającej 1,74 kg. W kilku badaniach zauważono również związek ze spożyciem ‘pulse’, a zawartością tłuszczu w organizmie (spadek średnio o 0,34 proc.). Dr Russell de Souza naukowiec z St. Michael's Hospital in Toronto i główny autor publikacji wskazuje:
Mimo, że utrata masy ciała była mała, nasze wyniki sugerują, iż zawartość warzyw strączkowych w diecie może pomóc schudnąć i uważamy, co ważniejsze, że chroni przed ponownym przytyciem.
Może mieć to m.in. związek z tym, że warzywa strączkowe pozwalają nasycić na dłużej. W przypadku osób odchudzających się częstym problemem jest właśnie pojawiające się uczucie głodu, które ostatecznie prowadzi do podjadania.
Wiadomość ta jest bardzo optymistyczna. Okazuje się, że samo wprowadzenie strączków bez innych ograniczeń może pozwolić schudnąć i spalić tłuszczyk, jak jednak dodać do jadłospisu codziennie ¾ szklanki fasoli czy soczewicy? Oczywiste wybory to fasola w sosie pomidorowym czy grochówka, warto jednak spróbować poeksperymentować np. z wypiekami. Kilka ciekawych propozycji znajdziesz w artykule dietetyk Justyny Piechockiej ‘Ciasta na bazie strączków’. Bardzo smacznym i ciekawym pomysłem są również pasty do pieczywa. Kilka inspiracji znajdziesz w ’10 pomysłów na pasty śniadaniowe’. Z kolei na najbliższy obiad możesz wykorzystać poniższy przepis na leczo z soczewicą.
Składniki:
1 marchewka, 1 cebula
1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
¾ szklanki soczewicy, 1 puszka pomidorów
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, sól, pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Jecie rośliny strączkowe? Jakie są Wasze ulubione dietetyczne przepisy z ciecierzycą? Jakie dietetyczne posiłki z fasolą polecacie?
Komentarze
aniloratka
20 marca 2018, 16:01
wlasnie zjadlam fasolke po bretonsku, a na jutro planuje zupe z soczewicy <3
Mama_Dobra_Rada
13 stycznia 2017, 19:28
Rady jak długo gotować i czym przyprawiać rośliny strączkowe, a które trzeba koniecznie moczyć przed gotowaniem na http://mama-dobra-rada.pl/jak-ile-gotowac-fasola-groch-soczewica-bob-ciecierzyca-soja/
przepismamy.pl
13 stycznia 2017, 18:46
Tradycyjnie domowo www.przepismamy.pl www.ciastamamy.pl
ja6546565
22 listopada 2016, 18:09
wiele produktów sprzyja odchudzaniu, trzeba tylko wiedzieć co i z czym można połączyć. :) I wcale nie musimy się na tym znać, bo w Mrrollo są specjaliści, którzy się na tym znają i przyrządzają smakowite posiłki. :) mrrollo.pl
wie58
3 listopada 2016, 20:51
:)
Tro.skliwa
7 września 2016, 11:40
Przepychotka! Bardzo mi smakuja polecam :)
Kamulka.kama
31 maja 2016, 14:17
No to pasty od dzisiaj w menu :)
flisowna
5 maja 2016, 17:55
Ciecierzyca a cieciorka----- jest różnica między nimi czy nie ma?
MamaMuminka1990
23 kwietnia 2016, 17:50
ILE?0,34 KG UBYTYKU WAGI? TO JAKIES JAJA PRZECIEZ TO NIC ROWNIE DOBRZE BLAD POMIARU 3,4kg to rozumiem.
aska1277
23 kwietnia 2016, 17:33
Hmm ciekawe...
jablkocynamon
22 kwietnia 2016, 16:25
Znalazlam blad!
wie58
22 kwietnia 2016, 00:24
Ciekawe
flisowna
21 kwietnia 2016, 20:17
Super nowości w tym artykule, fajnie musze pasty śniadaniowe spróbować
am1980
21 kwietnia 2016, 08:59
nigdy nie jadałam ciecierzycy... może pora spróbować
am1980
21 kwietnia 2016, 21:45
dziękuję za sugestie, jak się natknę gdzieś w sklepie to na pewno przeczytam...a tak w ogóle czytałam Twój wpis dzisiejszy...piękny...