Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Z czego zrobić zdrowe śniadania?
  • Jak zrobić pastę z ciecierzycy?
  • Jak zrobić pastę z fasoli?
  • Jakie są przepisy na pastę z soczewicy?

Wszyscy wiedzą, że strączki trzeba jeść, są zdrowe, na długo sycą i świetnie smakują. Nie ważne, czy to fasola, soczewica, czy soja, każdy z nich jest znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych, fitozwiązków, białka i błonnika pokarmowego. Pasty z tych roślin to znakomity pomysł na zredukowanie wędlin na kanapki oraz włączenie strączków do posiłków. Poniżej podaję kilka przepisów na takie pasty, część z nich przygotowuje od lat, inne zamierzam jak najszybciej wypróbować. Większość wymaga użycia blendera - najprostszego, ale samo wykonanie każdej z tych past nie zajmuje dużo czasu.

1. Pasztet pomidorowy z soi

Składniki: 1/2 szklanki soi, 1/3 cebuli, 1 łyżka oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, suszona bazylia (ok. łyżka), suszona czerwona papryka, szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania: Soję zalać wrzątkiem na 3 godziny, a następnie gotować w świeżej wodzie przez 40 minut. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki, zblendować.

2. Pasta z zielonej soczewicy

Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy, 4 duże pieczarki, 1/3 niewielkiej cebulki, 1 łyżka oliwy z oliwek, koperek, łyżeczka czerwonej papryki, pieprz, sól.

Sposób wykonania: Soczewicę ugotować, pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać resztę składników, zblendować.

3. Pasta z czerwonej fasoli

Składniki: 1/2 szklanki czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku, pieprz i sól, opcjonalnie 1/2 ząbka czosnku.

Sposób wykonania: Fasole moczymy przez noc, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy resztę składników, blendujemy.

3. Pasta a'la humus

Składniki: 1/2 szklanki cieciorki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, kumin, 2 łyżki sezamu, łyżeczka soku z cytryny.

Sposób wykonania: Cieciorkę moczyć przez noc, odlać wodę i gotować w nowej wodzie do miękkości. Dodać resztę składników, zblendować.

4. Zielona pasta na bazie bobu

Składniki: 1/2 paczki mrożonego bobu, 1 ząbek czosnku, świeża natka pietruszki, łyżeczka soku z cytryny, garść świeżego cząbru, olej lub oliwa, sól i pieprz.

Sposób wykonania: Bób ugotować i obrać, dodać pozostałe składniki, zblendować.

5. Pasta miętowa

Składniki: 1 garść świeżej mięty, 1/2 paczki mrożonego zielonego groszku, koperek, 1 łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz.

Sposób wykonania: Groszek ugotować i zblendować z resztą składników.

zioła
Do każdej potrawy z roślinami strączkowymi warto dodawać zioła zmniejszające wzdęcia tj. koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

6. Pasta z ciecierzycy

Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy, 2 łyżki sezamu, łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta papryki chili, kolendra, pieprz i sól.

Sposób wykonania: Ciecierzycę moczymy kilka godzin i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Blendujemy z resztą składników.

7. Pasta z pieczoną papryką

Składniki: 1 papryka czerwona, 1/2 szklanki soczewicy czerwonej, 1 łyżka oleju rzepakowego, słodka papryka suszona, natka pietruszki, pieprz, sól.

Sposób wykonania: Soczewicę ugotować do miękkości, paprykę podpiec na patelni grillowej lub przy okazji innej potrawy - w piekarniku. Wszystkie składniki zblendować.

8. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy, 6 suszonych pomidorów, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka nasion słonecznika (można uprażyć na suchej patelni), 3 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, tymianek, sól i pieprz.

Sposób wykonania: Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości w świeżej wodzie, zblendować z resztą składników.

9. Pasta ze strączków z oliwkami

Składniki: 1/3 szklanki cieciorki, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, 5 oliwek, 1/2 ząbka czosnku (można pominąć), 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta słodkiej papryki, kurkumy, cząbru, pieprzu i soli.

Sposób wykonania: Cieciorkę namoczyć i ugotować z soczewicą w świeżej wodzie, dodać resztę składników, zblendować.

10. Pasta z białej fasoli

Składniki: 1/2 szklanki białej fasoli, rozmaryn, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, kminek, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Fasolę namoczyć i ugotować z czosnkiem w świeżej wodzie. Dodać resztę składników i zblendować.

Dajcie znać w komentarzach jakie pasty Wy robicie w swoich domach? Jakie znacie inne zdrowe pasty śniadaniowe? 

10latVitalii
Zajrzyj na vitalia.pl/10lat

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Ted Drake / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie z tekstu pochodzi z:Photo credit: WordRidden / Foter / CC BY-NC