Mąka, jaja, cukier, masło - tak zaczyna się większość przepisów na domowe wypieki. Ostatnio coraz częściej jednak bazą ciast stają się strączki lub inne warzywa. Jest to wynikiem z jednej strony mody na zdrowe żywienie, z drugiej chęci urozmaicenia w kuchni. 

Korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji roślin strączkowych są przyczyną rosnącego zainteresowania naukowców, a ich konsumpcja i produkcja rozszerza się na całym świecie. Nic dziwnego. Fizjologiczne działanie poszczególnych roślin strączkowych jest zróżnicowane, jednak w każdym przypadku możemy liczyć na korzyści zdrowotne ich spożywania: ochronę przeciwko wielu chorobom lub zaburzeniom, takim jak choroba wieńcowa serca, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i stany zapalne.

Rośliny strączkowe to doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, a także żelaza, manganu, kobaltu, fosforu, cynku, wapnia oraz magnezu.

Ciastka z ciecierzycy

ciasteczka

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej

1/2 szklanki masła orzechowego

1/4 szklanki mąki z amarantusa

1/4 szklanki miodu

1 płaska łyżeczka sodu

1 garść żurawiny

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki zmiksować, na koniec dodać żurawinę.

2. Nakładać po łyżeczce masy na papier do pieczenia.

3. Piec 10-15 min w 175 st. C.

Ciasto z fasoli

ciasto czekoladowe

Składniki:

300 g namoczonej, ugotowanej czerwonej fasoli

3 jaja

7 łyżek stewii

5 łyżek kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 garść pokrojonych suszonych daktyli

Sposób wykonania:

1. Fasolę zblendować z żółtkami.

2. Białka ubić z dodatkiem stewii.

3. Połączyć delikatnie wszystkie składniki.

4. Piec 45 min. w 180 st. C.

Muffinki z soczewicy

muffiny

Składniki:

150 g czerwonej soczewicy

2 jajka

5 łyżek jogurtu 

3 łyżki miodu

4 łyżki oleju 

70 g mielonych płatków owsianych

1/2 szkl. posiekanych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób wykonania:

1. Soczewicę ugotować, wystudzić i zmiksować z jajami, a następnie z resztą składników.

2. Masę przełożyć do foremek  i piec w 180 st. C 25 min.

Rośliny strączkowe stanowią ważny składnik diety człowieka w różnych częściach świata. My jednak wciąż jemy ich za mało. Najwięcej roślin strączkowych jada się w Ameryce Południowej i Afryce (dane FAOSTAT z 2009 roku). Jest to około 10-11 kg rocznie na osobę, podczas gdy w krajach UE niecałe 3 kg na osobę rocznie. Warto więc w każdym możliwym posiłku przemycać te wartościowe produkty, nawet w formie pysznego deseru.

Zdjęcie 1: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 2: Vegan Feast Catering / Foter / CC BY

Zdjęcie 3: karen_neoh / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 4: Glory Foods / Foter / CC BY