- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Owoce i warzywa, jako produkty niskokaloryczne, ale bogate w cenne składniki zalecane są każdego dnia. Chociaż do świeżych produktów mamy dostęp praktycznie przez cały rok, to zimą oraz wczesną wiosną często sięgamy po mrożonki. Czy postępujemy właściwe?
Mrożenie to jedna z lepszych metod utrwalania żywności. Nie wymaga stosowania żadnych środków chemicznych, a prawidłowe przeprowadzenie procesu mrożenia warunkuje zachowanie większości witamin i składników mineralnych w mrożonych warzywach i owocach. Cały proces mrożenia odbywa się krótko po zbiorze, co warunkuje wysoką jakość produktów. Tak wygląda teoria.
Ponieważ na rynku istnieje duża konkurencja, producenci chcąc zdobyć klienta, muszą postawić na wysoką jakość produktów. W tym celu doskonalą procesy technologiczne i ubiegają się o różnego rodzaju certyfikaty jakościowe. Często więc produkty mrożone rzeczywiście charakteryzują się wysoką jakością. Po takie mrożonki warto sięgać zwłaszcza zimą oraz wczesną wiosną, bo są one bardziej wartościowe niż dostępna w tym czasie żywność świeża.
Jednak nie zawsze producent wypuszcza na rynek wartościowy produkt. Główne błędy jakie może popełnić producent to:
Brak zachowania odpowiedniego czasu pomiędzy zbiorem a zamrożeniem
Jeśli produkt nie jest odpowiednio szybko zamrożony, to podczas przechowywania traci na wartości: pod wpływem światła i temperatury utleniają się witaminy, następują też starty składników mineralnych oraz kwasów organicznych.
Przeznaczenie na mrożonki produktu gorszej jakości
Chcąc obniżyć koszty, producent może na mrożonki przeznaczyć produkt gorszej jakości. Nic złego się nie stanie jeśli będzie to produkt np. mniej wyrośnięty. Problem pojawi się wtedy, jeśli producent nie będzie zwracał uwagi na bezpieczeństwo żywności i wprowadzi do mrożonki np. produkt spleśniały (nawet po odkrojeniu części spleśniałej). Niestety my jako konsumenci nie zawsze będziemy w stanie to stwierdzić – o ile łatwo zorientować się w przypadku świeżych produktów czy są one zepsute czy też nie, o tyle w przypadku rozdrobnionych mrożonek będzie to dla nas niezauważalne.
Niewłaściwy transport lub przechowywanie produktu zamrożonego
Nawet jeśli zostaną zachowane wszelkie procedury przy mrożeniu produktu, to jego jakość może znacznie się pogorszyć przy złych warunkach przechowywania lub transportu. Rozmrożenie produktu i ponowne jego zamrożenie dyskwalifikuje dana mrożonkę.
Moim zdaniem kupować, ale nie bezmyślnie. Na pewno nie powinniśmy kupić mrożonki, jeśli:
Warto też wybierać takie mrożonki, które zawierają całe produkty, a nie rozdrobnione, czyli np. całe truskawki, a nie miazgę truskawkową. W takiej mrożonce łatwiej będzie nam ocenić, czy znajdujące się w niej produkty nie były zepsute.
O ile mrożonki zawierające same warzywa lub same owoce mogą być godne polecenia, o tyle mrożone całe dania często już nie stanowią wartościowego produktu. W ich składzie można znaleźć takie dodatki jak tłuszcz palmowy (który jest jednym z najgorszych rodzajów tłuszczów, ale chętnie wykorzystywanym ze względu na niską cenę) czy cukier.
Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: mealmakeovermoms via Foter.com / CC BY-ND
Komentarze
anusiad7
21 marca 2016, 08:42
polecam pyszne domowe, zdrowe, łatwe w przygotowaniu sery, chleb, masło, szyneczki, na świateczny stół, zachwycą gości http://blog.winoiser.com
flisowna
6 marca 2016, 10:54
Wszystko trzeba sprawdzać, ale lubię mrożonki czasem użyć
F16challenge
29 lutego 2016, 18:55
Warzywa mrożone są ok, ale warzywa na parze są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne :)
KROWA21
28 lutego 2016, 13:14
nie wiedziałam o blanszowaniu wiec znów coś pożytecznego wyniosłam ;) bardzo duze ułatwienie i mniejsze marnotrawstwo produktów!
Sofijaaa
28 lutego 2016, 08:09
Ja bardzo często jem mrożone warzywa, najczęściej to te na patelnie. Dla mnie to duże ułatwienie.
krystyna19777
27 lutego 2016, 09:40
bardziej wartościowe są owoce i warzywa fermentowane. http://ocetjablkowy.blog.pl
katrinaaaaaaa
26 lutego 2016, 11:23
Ja kupuję mrożonki do zup (włoszczyzna, która bajecznie ułatwia mi życie, czy kalafior), ale też mrożone owoce, świeże maliny zabijąją swoją ceną :D
devoted08
24 lutego 2016, 21:02
Przy obecnych, kosmicznych cenach warzyw, mrożonki są zbawienne.
Doma19
24 lutego 2016, 08:20
Ja jem codziennie. Tu duże ułatwienie
wie58
24 lutego 2016, 00:12
Dobrze wiedzieć.
misiaczkowata
23 lutego 2016, 22:51
Mysle, ze mrozonymi moga byc zacznie lepszym produktow, zwlaszcza zima
joannnnna
23 lutego 2016, 21:48
zamrazarka to moj przyjaciel zwlaszcza w letnim i jesiennym sezonie ogrodkowym. Wiadomo ze swieze jest najlepsze, ale na szybki obiad dobra i mrozonka (nie gotowiec!)
Lilith...
23 lutego 2016, 21:18
Fajnie... A co z temperaturą w zamrażarce podczas przechowywania mrożonek? Wiadomo, ze inny jest termin przydatności przy -4 a inny przy - 18 dlatego dziwię, się że nie ma takiej informacji w artykule... słaby ten artykuł... minimum informacji... nie dowiedziałam się z niego nic nowego ani odkrywczego...
bozenka1604
23 lutego 2016, 20:46
Warzywa mrożone po otworzeniu paczki powinny być suche, nie sklejone. Zbyt duża ilość lodu wewnątrz opakowania świadczy o ich rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu, a tego już jeść nie należy.
aska1277
23 lutego 2016, 16:15
Wiadomo,że najlepsze są świeże owoce i warzywa.... ale warto mieć w zamrażalniku mrożonkę na szybko :)
lilia_roza89
23 lutego 2016, 12:08
Kupuję mrożone maliny, truskawki, jagody - nadają się jako dodatek do owsianki :)
Nianiusia
23 lutego 2016, 10:28
Ja tam lubię gotowe mrożonki ☺
paczektoffi
23 lutego 2016, 09:16
W mojej zamrażarce jest dużo mrożonych owoców i warzyw.