W sklepach jest coraz więcej produktów dietetycznych. Widnieją na nich hasła 0 % tłuszczu, bez cukru, niskokaloryczne, niskotłuszczowe. Nie wszystkie jednak są przy tym zdrowe czy bogate w składniki odżywcze. Całe szczęście istnieje cały szereg produktów o dużej gęstości odżywczej, czyli dużej zawartości składników odżywczych, przy małej zawartości energii. Oto 10 z nich.

1. Marchew

To doskonała dietetyczna przekąska. Jest słodka i chrupiąca, a przy tym w 100 g zawiera zaledwie 27 kcal i aż 13790 IU witaminy A, co pokrywa dzienną normę na nią w około 280 procentach. Jest również źródłem potasu i manganu.

2. Brokuł

Brokuł należy do warzyw kapustnych. Podobnie jak i wiele innych z tej grupy jest bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Dostarcza również sporo witaminy C. 100 g brokułów to 34 kcal, 102 µg witaminy K i 89 mg witaminy C. Zawierają również sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe. O walorach tego zielonego warzywa pisaliśmy w artykule ‘Nie naśladuj prezydenta – jedz brokuły’.

3. Fasolka szparagowa

Jest źródłem białka roślinnego, witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Zawiera przy tym również sporo błonnika. Porcja 100 g fasolki szparagowej to około 31 kcal. Po ugotowaniu może być świetną przekąską, dodatkiem do obiadu czy składnikiem warzywnej sałatki.

4. Brukselka

Jej największa wartość to witamina K. 100 g brukselki zaspokaja dzienna normę na tę witaminę w ponad 200 procentach dostarczając jej aż 177 µg, a przy tym ma tylko 43 kcal. Obfituje również w witaminę C, której jest w brukselce około 85 mg. Wiesz, że jest zdrowa, ale nie lubisz jej smaku? W artykule ‘Brukselka o smaku czekolady’ znajdziesz innowacyjny sposób na wprowadzenie jej do swojego menu.

5. Pomidory

Pomidory to witamina C, beta karoten, witaminy z grupy B oraz likopen, którego przeciwnowotworowe działanie potwierdzają liczne badania. W artykule ‘Ile porcji likopenu dla zdrowia prostaty’ pisaliśmy, że już 10 porcji pomidorów i ich przetworów tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty. Przy tym 100 g pomidorów to zaledwie 15 kcal. 

6. Cukinia

Podobnie jak inne warzywa dyniowe zawiera dużą ilość wody. Dzięki temu dostarcza mało kalorii (100 g to 17 kcal), a przy tym składniki mineralne i witaminy. Cukinia jest zwłaszcza zasobna w witaminę C - 18 mg w 100 g. Można ją jeść w postaci ugotowanej jak też na surowo. Przykładem jest sałatka, na którą przepis znajdziesz w ‘Sałatki sezonowe smaczne i zdrowe’

7. Jagody 

Są bogatym źródłem antyoksydantów, głównie dzięki dużej zawartości antocyjanów. Dostarczają również szeregu witamin i składników mineralnych, przy niewielkiej ilości kalorii. 100 g jagód to 45 kcal, a borówek 57 kcal. O różnicy miedzy tymi owocami przeczytasz w artykule ‘Jagody czy borówki?’.

8. Grejpfrut

Jego walory to witamina C, potas, pektyny, ale również flawonoidy. Zawarta w nim naringenina może zwiększać wrażliwość na insulinę i sprzyjać rozkładaniu tłuszczu. Stąd był swego czasu okrzyknięty odchudzającym owocem, o czym pisaliśmy w ‘Grejpfrut dobry na odchudzanie’. 100 g grejpfruta to 42 kcal.

9. Mandarynki

Czyli słodkie małe cytrusy, które w 100 g dostarczają 47 kcal. Są bogate w witaminę C i potas. Mandarynka jest doskonałą przekąską, która dzięki zawartości błonnika dodatkowo zapełni żołądek. Jak jednak w przypadku wszystkich owoców należy zachować umiar w spożywanych ilościach.

10. Krewetki

To źródło selenu, witaminy B12, niacyny oraz białka zwierzęcego, czyli zasobnego w aminokwasy niezbędne. 100 g krewetek, czyli około 5 sztuk, to jedynie 100 kcal. Są przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy poddusić je z czosnkiem, skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki, aby delektować się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym posiłkiem.

#10latVitalii

Zajrzyj na vitalia.pl/10lat

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com