Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy śmietanka w proszku jest zdrowa?
  • Jaki jest skład zabielacza do kawy?
  • Z czego składa się śmietanka w proszku?
  • Ile kalorii ma zabielacz do kawy?
  • Czym zabielać kawę?

Czy śmietanka w proszku jest zdrowa?

Uwielbiam dodawać do kawy śmietankę w proszku. Wiem, że wszyscy mówią, że nie jest ona zdrowa, ale może to nie do końca prawda? Co w takiej niepozornej śmietance może być złego?

Barbara, 48 l.

Jaki jest skład zabielacza do kawy?

Zacznijmy od tego, że popularne zabielacze do kawy z mlekiem nie mają wiele wspólnego, poza białkami mleka, których ilość przewyższają: syrop glukozowy i utwardzony tłuszcz roślinny. To w ogromnej większości bezwartościowa mieszanina. Nawet znane i popularne firmy nie mają wiele do zaoferowania. Co takiego możemy znaleźć w takim produkcie?

Z czego składa się śmietanka w proszku?

Syrop glukozowy

Syrop glukozowo - fruktozowy jest uznawany za jedną z przyczyn wzrostu otyłości na świecie, jak informuje nas raport opublikowany na łamach The American Journal of Clinical Nutrition. Ponadto może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, ponieważ glukoza i fruktoza w środowisku naturalnym, jakim są owoce, występuje w towarzystwie błonnika pokarmowego, który spowalnia przyswajanie cukrów prostych. Natomiast dodatek syropu do napojów powoduje ich błyskawiczne zużycie. Istnieją przypuszczenia, że syrop glukozowo - fruktozowy może zwiększać stężenie kwasu moczowego we krwi, co przyczynia się do powstania dny moczanowej.

Utwardzony tłuszcz roślinny

Zawiera izomery trans, przez co zwiększa poziom cholesterolu we krwi, może przyczyniać się do powstania otyłości oraz chorób serca i cukrzycy. Co ważne, podejrzewa się go o zwiększanie ryzyka powstania nowotworów np. raka jelita grubego. Poza tym najczęściej wybieranym tłuszczem przez producentów jest szkodliwy olej palmowy. W prawie 5O proc. złożony jest on ze szkodliwych kwasów tłuszczowych nasyconych, które przyczyniają się m. in. do wzrostu złego cholesterolu we krwi. 

Narodowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności (ASNES) ostrzega, iż nadmierne spożywanie oleju palmowego przyczynia się do rozwoju otyłości, a także sprzyja występowaniu chorób sercowo - wieńcowych. 

Węglany magnezu (E504)

Jest to substancja przeciwzbrylająca, w nadmiarze może spowodować bóle brzucha i biegunki.

Fosforan potasu (E340)

Substancja przeciwzbrylająca, związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję potasu lub związków potasu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym. Dopuszczalna dzienna dawka to 70 mg/kg m.c.

Polifosforany E452

Pełnią funkcję m. in. emulgującą. Używane są też w produkcji nawozów sztucznych i detergentów.

Należy pamiętać, że w celu zmniejszenia ryzyka niedoboru wapnia trzeba ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z tym ważnym składnikiem mineralnym.

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (E472e)

Substancja przeciwzbrylająca, otrzymywana poprzez estryfikację kwasem mono- i diacetylowinowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. Dopuszczalna dzienna dawka to: 50 mg/kg m.c. dziennie

Fosforany wapnia (E341)

Uznawany za niekorzystny. Przy bezpośrednim kontakcie może nawet spowodować podrażnienia skóry (bąble, zaczerwienienie) oraz oczu.

Ile kalorii ma zabielacz do kawy?

1 łyżeczka zabielacza do kawy to 24 kcal, czyli tyle co 1/4 szklanki mleka. 

Czym zabielać kawę?

Zamiast zabielacza, który w składzie ma całą listę dodatków E lepiej wybrać mleko o zawartości tłuszczu 2 proc. Będzie zdrowiej i korzystniej dla sylwetki.

A ty używasz zabielaczy do kawy w proszku? Czym zabielacie kawę? Jakie są Wasze opinie o dodatkach do kawy? Jaką kawę najbardziej lubicie?

Zdjęcie pochodzi z:kadluba / Foter / CC BY-SA