Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy można jeść pierogi na diecie?
  • Jak zrobić dietetyczne pierogi?
  • Jaki przepis na niskokaloryczne pierogi?
  • Jak zrobić lekkostrawne pierogi?

Czy można jeść pierogi na diecie?

Pierogi: ruskie, z kapustą, grzybami, mięsem, każdy ich smakosz ma swoją ulubioną wersję. Większość z nas jednak unika pierogów jak ognia w czasie stosowania diety odchudzającej. Nie ma jednak produktów, ani potraw zakazanych. Zwłaszcza na diecie odchudzającej, aby złagodzić stres związany z licznymi ograniczeniami, warto wprowadzić ulubione potrawy, odpowiednio zmodyfikowane. Nawet pierogi, wbrew obiegowej opinii, mogą być zdrowe i wcale nie aż tak kaloryczne. Odpowiednio wkomponowane w jadłospis staną się sprzymierzeńcem naszej diety. A jakie pierogi jedzą nasze użytkowniczki?

Jak zrobić dietetyczne pierogi?

Pierogi light 86 kcal/100 g

pierogi

Ciasto: Mąka żytnia razowa 5 płaskich łyżek, woda 40 ml, olej słonecznikowy 3 g

Farsz: Szpinak mrożony 150 g, jogurt grecki light 10 g, czosnek granulowany 2 g (2 szczypty), sól biała szczypta

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto z podanych składników. Nie zniechęcać się podczas wyrabiania ;)

2. Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić solą i czosnkiem wymieszać z jogurtem.

3. Z ciasta wykrawać kwadraty i faszerować szpinakiem.

4. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcjonalnie można posmarować rozbełtanym jajkiem.

Jaki przepis na niskokaloryczne pierogi?

Pierogi razowe ze szpinakiem 109 kcal/100 g

pierogi

Ciasto: Mąka pszenna razowa (2 szkl.), woda niegazowana 125 g (125 ml)

Farsz: Szpinak mrożony 400 g, czosnek 35 g (5 ząbków), sól biała 16 g (2 płaskie łyżeczki)

Posypka: Ser Gouda tłusty 50 g

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki. Woda ma być bardzo ciepła. 

2. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać szpinak i dusić do całkowitego rozmrożenia szpinaku i odparowania wody. Doprawić i ostudzić.

3. Z ciasta urywać małe kuleczki, wałkować i nałożyć farsz. Ugotować w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię.

4. Podać prosto z wody, można posypać startym żółtym serem na wierzchu.

Jak zmniejszyć kaloryczność?

Pomiń posypkę z sera gouda

Pierogi ruskie z mąki pełnoziarnistej 125 kcal/100 g

pierogi

Ciasto: Mąka pełnoziarnista 150 g, woda 100 ml

Farsz: Ziemniaki zwykłe 200 g, ser twarogowy chudy 200 g, cebula 110 g (1 średnia)

Sposób przygotowania:

1. Gnieciemy ciasto i wałkujemy do 1 mm.

2. Ziemniaki gotujemy, cebulkę szklimy ma patelni.

3. Przepuszczamy wszystko przez maszynkę, dodajemy twaróg.

4. Lepimy pierogi.

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 154 kcal/100 g

pierogi

Ciasto: Mąka pszenna razowa 200 g, jaja kurze całe 60 g (1 szt.), mąka poznańska pszenna 50 g, woda niegazowana 100 ml

Farsz: Szpinak mrożony 200 g, ser mozzarella 80 g, sól biała szczypta, pieprz czarny, zmielony szczypta, cebula 55 g (0,50 średniej), czosnek 7 g (1 ząbek)

Sposób przygotowania:

1. Taflę szpinaku połamać na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.

2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić aż do rozmrożenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody.

3. Farsz doprawić solą i pieprzem mieszając. Dodać ser mozzarella, a całość wymieszać.

4. Mąkę pszenną wsypać do miski i dodać jajko. Ugnieść na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej konsystencji użyć wody.

5. Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować każdą na cienki placek, uprzednio posypując deskę do wałkowania i ciasto mąką.

6. Z uwałkowanego ciasta wycinać przy pomocy kubka lub większej szklanki koła. Te wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, sklejając brzegi tak, żeby farsz się nie wydostawał na zewnątrz.

7. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do gotującej wody wrzucać otrzymane pierogi i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Jak zrobić pierogi lekkostrawne?

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem drobiowym 162 kcal/100 g

pierogi

Ciasto: Mąka pszenna 450 g, olej rzepakowy uniwersalny 13 g (1 płaska łyżka), woda 300 ml, sól biała szczypta

Farsz: Kasza gryczana 300 g, mięso z ud kurczaka bez skóry 300 g, pieczarki świeże 420 g (6 średnich), jaja kurze całe 60 g (1 szt.), pieprz szczypta, tymianek, gałka muszkatołowa, majeranek, cebula 110 g (1 średnia), pietruszka natka 32 g (4 łyżki)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku kopca utworzyć wgłębienie. Dodać sól.

2. Stopniowo wlać wodę, cały czas wyrabiać ciasto, nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.

3. Cebulę podsmażyć z pieczarkami na odrobinie oliwy.

4. Mięso oddzielić od kości i gotować w lekko osolonej wodzie.

5. Kaszę gotować ok. 15 minut.

6. Po ugotowaniu mięso posiekać, wymieszać z kaszą oraz cebulą i pieczarkami.

7. Dodać jajko i doprawić przyprawami oraz natką pietruszki.

Który przepis najbardziej przypadł ci do gustu? Które pierogi są Wasze ulubione? Znacie inne przepisy na dietetyczne pierogi? Dajcie znać w komentarzach!

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: KFoodaddict / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: joyosity / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: avlxyz / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 4 pochodzi z: Gary Soup / Foter / CC BY

Zdjęcie 5 pochodzi z: kudumomo / Foter / CC BY

Zdjęcie 6 pochodzi z: joyosity / Foter / CC BY