Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy Vegeta Natur jest zdrowa?
  • Jaki jest skład Vegety?
  • Jaki jest skład Vegety Natur?
  • Czy Vegeta Natur jest zdrowa?

Czy Vegeta Natur jest zdrowa?

Moda na uzdrawianie żywności ma się dobrze. Niestety bardzo często jest to tylko chwyt marketingowy. W ostatnim czasie dostajemy dużo zapytań odnośnie Vegety Natur. Przeanalizujemy dzisiaj jej skład i porównamy z Vegetą oryginalną. Czy jest między nimi znacząca różnica?

Jaki jest skład Vegety?

vegeta

Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 proc. (marchew, pasternak, cebula, seler, natka pietruszki ), substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian sodu), cukier, przyprawy, skrobia ziemniaczana, barwnik (ryboflawina ).

Dla nikogo nie jest niespodzianką, że Vegeta, ta 'oryginalna', do najzdrowszych nie należy. Największym zarzutem kierowanym w jej stronę jest ogromna ilość soli (w składzie wymieniona jest jako pierwsza, co oznacza, że ma największy procentowy udział w produkcie) oraz wzmacniaczy smaku:

  • glutaminian sodu: nie raz już informowaliśmy o niepokojących doniesieniach na jego temat. Może sprzyjać nadwadze i otyłości oraz prowadzić do reakcji alergicznych i astmy. Nadwrażliwość na glutaminian objawia się pieczeniem w okolicach karku, mdłościami, uczuciem ucisku w klatce piersiowej, nadmiernym poceniem się, zawrotami głowy, bólami migrenowymi, alergiami, astmą, osłabieniem.
  • inozynian disodowy: należy na niego uważać. Inozynianu unikać powinny osoby z dną moczanową oraz kamieniami nerkowymi oraz kategorycznie dzieci.

Ilość warzyw suszonych również nie jest imponująca, stanowi niecałe 16 proc. produktu. Poza solą, niewielką ilością warzyw i wzmacniaczami, w Vegecie odnajdziemy jeszcze cukier, przyprawy i barwnik - nieszkodliwy. Żeby być sprawiedliwym trzeba jednak dodać, że Vegeta jest i tak jednym z lepszych produktów tego typu. Jej dużym plusem jest brak tłuszczu. Najczściej producenci dodają najtańszy i bardzo szkodliwy tłuszcz palmowy, o którym pisałam przy okazji obnażania sosów gotowych Winiary.

Jaki jest skład Vegety Natur?

vegeta natur

Skład: sól, suszone warzywa 30 proc. (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy (pieprz czarny, kurkuma, koper).

Jak sam producent podkreśla, Vegeta Natur powstała jako odpowiedź na coraz większą świadomość i zapotrzebowanie konsumentów na zdrową i naturalną żywność. Obiecuje też, że 'nowa' Vegeta jest całkowicie zgodna z najnowszymi trendami zdrowego żywienia. Czy to prawda? Różnice z pewnością są:

  • Brak wzmacniaczy smaku. To ogromny plus, zważając na obawy związane z działaniem glutaminianu sodu. Zamiast tego w Vegecie Natur wykorzystany jest ekstrakt drożdżowy. A co to takiego? Drożdżowy ekstrakt, w skrócie, otrzymuje się dodając sól do drożdży. Według Kodeksu Chemii Żywności (The Food Chemical Codex) to produkt składający się z rozpuszczalnych w wodzie składników komórek drożdżowych, przede wszystkim aminokwasów, peptydów, węglowodanów i soli. Ekstrakty drożdżowe zostały sklasyfikowane jako naturalne preparaty aromatyzujące, jako produkty bezpieczne dla zdrowia są umieszczone na liście GRAS, nie ustala się dla nich ADI. Co ciekawe, właśnie z takiego ekstraktu możemy otrzymać glutaminian sodu w sposób naturalny! Jednak ilość przypadająca na porcję jest zdecydowanie mniejsza oraz ogromnym plusem jest, że jemy coś pochodzenia naturalnego, a nie otrzymywanego sztucznie.
  • Więcej warzyw. Vegeta Natur zawiera dwa razy więcej warzyw niżej jej oryginalny odpowiednik. Producent chwali się, że do jednego opakowania użyto 450 g warzyw. W oczy rzuca się też ich różnorodność - aż 9 warzyw w porównaniu z 6 w wersji podstawowej.
  • Brak barwnika. To dobrze brzmi, chociaż użyta w pierwszej Vegecie ryboflawina i tak jest nieszkodliwa.
  • Jeśli chodzi o sól to nadal występuje ona na pierwszym miejscu. Zapewne jest jej troszkę mniej, ze względu na zwiększenie ilości warzyw, jednak to cały czas sporo. Wiemy doskonale, że sól w diecie należy ograniczać, a najlepiej nie solić w ogóle. Jest ona powodem wielu chorób tj. nadciśnienie, nowotwory.

Czy Vegeta Natur jest zdrowa?

Jak to jest w końcu z tą Vegetą? Na pewno wersja Natur jest zdrowsza, co udowodniłam powyżej. Nadal jednak nie jest to ideał. Ilość dodanej soli nie wpisuje się, jak podaje producent, w najnowsze trendy zdrowego żywniena. Najlepiej przygotować swoją Vegetę w domu mieszając suszone warzywa i przyprawy. Ilość soli i cukru dodamy wtedy już do gotowej potrawy, w ilości najmniejszej, jaka będzie dla nas akceptowalna. Będzie zdrowiej i taniej.

Jaka jest Wasza opinia o Vegecie Natur? Która przyprawa jest najlepsza według Was? Które zdrowe przyprawy polecacie?

Zdjęcia pochodzą z: moonlightbulb / Foter / CC BY2, 3