- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Vegeta Natur, czyli 'zdrowsza' wersja popularnej Vegety to jeden z wielu przykładów odpowiedzi producentów żywności na panującą w ostatnim czasie modę na zdrowe odżywianie. Czasami są to tylko puste deklaracje ze strony producenta. Czy tak jest też w przypadku produktu Vegeta Natur? Czy Vegeta Natur jest zdrowa? Jakie są opinie o Vegecie Natur? Z czgo składa się Vegeta Natur?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Moda na uzdrawianie żywności ma się dobrze. Niestety bardzo często jest to tylko chwyt marketingowy. W ostatnim czasie dostajemy dużo zapytań odnośnie Vegety Natur. Przeanalizujemy dzisiaj jej skład i porównamy z Vegetą oryginalną. Czy jest między nimi znacząca różnica?
Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 proc. (marchew, pasternak, cebula, seler, natka pietruszki ), substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian sodu), cukier, przyprawy, skrobia ziemniaczana, barwnik (ryboflawina ).
Dla nikogo nie jest niespodzianką, że Vegeta, ta 'oryginalna', do najzdrowszych nie należy. Największym zarzutem kierowanym w jej stronę jest ogromna ilość soli (w składzie wymieniona jest jako pierwsza, co oznacza, że ma największy procentowy udział w produkcie) oraz wzmacniaczy smaku:
Ilość warzyw suszonych również nie jest imponująca, stanowi niecałe 16 proc. produktu. Poza solą, niewielką ilością warzyw i wzmacniaczami, w Vegecie odnajdziemy jeszcze cukier, przyprawy i barwnik - nieszkodliwy. Żeby być sprawiedliwym trzeba jednak dodać, że Vegeta jest i tak jednym z lepszych produktów tego typu. Jej dużym plusem jest brak tłuszczu. Najczściej producenci dodają najtańszy i bardzo szkodliwy tłuszcz palmowy, o którym pisałam przy okazji obnażania sosów gotowych Winiary.
Skład: sól, suszone warzywa 30 proc. (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy (pieprz czarny, kurkuma, koper).
Jak sam producent podkreśla, Vegeta Natur powstała jako odpowiedź na coraz większą świadomość i zapotrzebowanie konsumentów na zdrową i naturalną żywność. Obiecuje też, że 'nowa' Vegeta jest całkowicie zgodna z najnowszymi trendami zdrowego żywienia. Czy to prawda? Różnice z pewnością są:
Jak to jest w końcu z tą Vegetą? Na pewno wersja Natur jest zdrowsza, co udowodniłam powyżej. Nadal jednak nie jest to ideał. Ilość dodanej soli nie wpisuje się, jak podaje producent, w najnowsze trendy zdrowego żywniena. Najlepiej przygotować swoją Vegetę w domu mieszając suszone warzywa i przyprawy. Ilość soli i cukru dodamy wtedy już do gotowej potrawy, w ilości najmniejszej, jaka będzie dla nas akceptowalna. Będzie zdrowiej i taniej.
Jaka jest Wasza opinia o Vegecie Natur? Która przyprawa jest najlepsza według Was? Które zdrowe przyprawy polecacie?
Zdjęcia pochodzą z: moonlightbulb / Foter / CC BY, 2, 3
Komentarze
izka1985m
27 stycznia 2015, 16:43
A ja sama doprawiam potrawy roznymi przyprawami i nie potrzebuje Vegety, jak dla mnie zbyt duza ilosc soli i wszelkich ulepszaczy, nawet lightowa wersja pozostawia wiele do zyczenia.
Kas_ien_ka2015
27 stycznia 2015, 13:50
Mogli by jeszcze zamienic ta sól kuchenną na sól morską bez antyzbrylacza i by bylo ok :)
magwiz
25 stycznia 2015, 21:53
Ja już od dawna używałam Vegety Natur. Bardzie mi pasuje niż ta oryginalna
motyl86
25 stycznia 2015, 10:10
Ja vegete robię sobie sama w domu z suszonych warzyw, soli morskiej, ziół i kurkumy. Jest identyczna do tej ze sklepu.
ellacotta
24 stycznia 2015, 17:35
O, pierwszy raz spotykam się z informacją, że "najlepiej nie solić w ogóle". Ja nie solę bo sól mi nie smakuje i właśnie wszyscy mi mówią, że to niezdrowe, że nie można tak całkowicie soli wyeliminować... no ja już nie wiem co i jak :P
anna987
24 stycznia 2015, 13:03
O, nie wiedziałam, ze zaczęto produkować coś takiego jak "vegeta natur". Dodaję vegety do zupy w momencie gdy chcę ją posolić, w zasadzie zastępuję nią sól, więc ten składnik mi akurat pasuje.
Miraska61
24 stycznia 2015, 11:01
Vegetę robię sama. Suszę włoszczyznę, dodatkowo do tego cebula, lubczyk. Mielę wszystko z dodatkiem soli morskiej, kurkumą i słodką papryką.
Waniliowa80
24 stycznia 2015, 08:55
a ja robię własną wegetę suszone warzywa + ok 5-6 łyżek soli morskiej + 3 listki laurowe + 5 kulek ziela zmielić i już możemy cieszyć się aromatem własnej zdrowej wegety
Wiedzmowata
24 stycznia 2015, 08:37
nie używam takich "przypraw", preferuję zioła
ewoja
23 stycznia 2015, 17:20
fajny artykuł, chociaż ja nie kupuję tego rodzaju specyfików (bo niby czemu mam tyle płacić za coś co gł. zawiera sól). Najlepiej jednak samemu wysuszyć warzywa.
Clarisse
23 stycznia 2015, 15:51
można zrobić zdrową vegetę w termomixie
SylaNaDiecie
23 stycznia 2015, 12:14
W końcu się dowiedziałam się czym różni się ekstrakt drożdżowy od glutaminianu sodu.
Eli1605
23 stycznia 2015, 11:23
Wszystko można w domu zrobić samemu. Na pewno jest to o wiele zdrowsze. Tylko jeszcze, żeby doba miała 48 godzin.