Top 3 produktów o kaloryczności 0 kcal

Chociaż jeszcze niedawno niewiarygodnym było nabycie czekolady prawie bez kalorii lub makaronu niezwiększającego kalorycznego bilansu, dzisiaj to nic nadzwyczajnego. Poniżej przedstawiamy najopularniejsze w ostatnim czasie tego typu produkty wraz z zawartymi w nich substancjami podejrzanymi.

Czekolada 0 kcal

Składniki: potrójnie filtrowana woda, odtłuszczone kakao w proszku, naturalny aromat waniliowy, aromat czekoladowy, substancja zagęszczająca: guma celulozowa, regulator kwasowości: kwas mlekowy, substancja słodząca: sukraloza (Splenda®), sól, substancja zagęszczająca guma ksantanowa, substancja konserwująca: benzoesan sodu.



Składniki podejrzane:

Sukraloza: istnieją doniesienia, że wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych.

Benzoestan sodu: może nasilać objawy u astmatyków i alergików oraz podrażniać przewód pokarmowy. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę.

Guma celulozowa: uważana za dodatek niekorzystny. U osób wrażliwych, w większych ilościach może wywołać bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. 

Makaron 0 kcal

Składniki: woda, glukomannan, wapno gaszone




Składniki podejrzane:

Nie odnaleziono. Glukomannan uważany jest za zdrowy i pomocny w redukcji masy ciała. Badania pokazały, że obniża on poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi. Również wapno gaszone użyte w produkcji makaronu 0 kcal uznawane jest za bezpieczne.

Masło orzechowe 0 kcal

Składniki: potrójnie filtrowana woda, błonnik roślinny, sól morska, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca guma ksantanowa, naturalny aromat prażonych orzechów ziemnych, naturalny ekstrakt z orzechów ziemnych, barwnik karmelowy, kwas mlekowy, benzoesan sodu (substancja konserwująca), sukraloza, barwnik spożywczy E102, barwnik spożywczy E 110.





Składniki podejrzane:

Barwnik karmelowy: na barwniki karmelowe należy szczególnie uważać. Mogą m. in. powodować zmiany w obrazie krwi, nadpobudliwość, problemy z układem pokarmowym, szkodzą wątrobie.

Benzoesan sodu: opisana przy czekoladzie

Sukraloza: opisana przy czekoladzie

Tartazyna: nasila objawy nietolerancji na salicyniany występujące w owocach i aspirynie. W połączeniu z benzoesanami może wywołać nadpobudliwość u dzieci. Poprzez działanie uwalniające histaminę, wzmaga objawy astmatyków. Może powodować trudności z koncentracją, problemy w nauce, bezsenność. Ma działanie kancerogenne.

Żółcień pomarańczowa: może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, katar, zatory nosa, przyczynić się do powstania nadpobudliwości, bólów brzucha, nudności i wymiotów, niestrawności. Zwiększa częstość występowania nowotworów u zwierząt. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne.

Analizując składy produktów, których producent na opakowaniu wielką czcionką zaznacza zawartość 0 kcal wiemy, że nic nie ma za darmo. W większości za cenę minimalnej kaloryczności mamy listę chemicznych dodatków. Lepiej zjeść więc odrobinę produktu bez zbędnych dodatków niż narażać się na alergie, problemy gastryczne, a nawet nowotwory.

A Ty próbowałaś produktów 0 kcal?

Zdjęcie pochodzi z:1