Kupiłam sokowirówkę i bardzo posmakował mi sok z buraka. Czy to prawda, że jest on zdrowy? Na co pomoże? Asia, 22 l.

O zdrowotnych właściwościach buraka wiedziały już doskonale nasz prababcie. Sok z buraka polecano na niedokrwistość, spadek energii, a nawet zgagę. Poniżej przedstawiamy 6 najważniejszych właściwości buraka:

1. Jest bogaty w antyoksydanty. 

Tak dobrą opinię burak zawdzięcza m. in. antocyjanom i betaninie. Są to barwniki o działaniu przeciwutleniającym, wspomagają mikrokrążenie, łagodzą stany zapalne, wzmacniają serce i wzrok. Dzięki zawartości antyoksydantów buraki mają działanie antynowotworowe. Badania potwierdzają, że wypicie dwóch szklanek soku z buraka może poprawić stan chorych na nowotwór układu pokarmowego oraz pęcherza moczowego. 

2. Zawiera długą listę składników mineralnych. 

Sok z buraków zawiera cały łańcuszek składników mineralnych: żelazo (chociaż nie jest go tak dużo, jak się powszechnie uważa), wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Witamin ma za to dużo mniej, w znaczącej ilości jedynie kwas foliowy i witaminę C. 

3. Wspomaga osoby aktywne fizycznie. 

Ostatnie badania sugerują, że sok z buraków może wpłynąć pozytywnie na fizjologiczną reakcje organizmu na ćwiczenia. Chodzi przede wszystkim o zwiększone wytwarzanie NO w mięśniach szkieletowych, a tym samym poprawę przepływu krwi i dostarczania tlenu do mięśni. Wykazano również poprawę wyników sportowych po suplementacji sokiem z buraka, chociaż dokładny mechanizm tego działania nie jest w pełni poznany. Przypuszcza się, że NO2 i NO pośredniczą w polepszeniu kurczliwości mięśni i / lub wydajności mitochondriów oraz zwiększeniu przepływ krwi przez mięśnie. Badania z 2012 roku opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics jednoznacznie wykazały, że spożywanie buraków poprawia wydolność u zdrowych osób dorosłych. 

Korzystny wpływ soku z buraków został udowodniony dla osób uprawiających m. in. kolarstwo, biegi, a nawet regularnie spacerujących.

4. Obniża ciśnienie krwi.

Regularne spożywanie soku z buraka może obniżyć ciśnienie krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Lepsze działanie zaobserwowano u mężczyzn niż u kobiet. Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało znaczne hipotensyjne działanie buraka już w niskiej dawce (100 g), co więcej było ono niezależne od sposobu przetwarzania oraz obecności betacyjaniny. 

5. Jest niskokaloryczny.

100 g buraka to niecałe 40 kcal. Uważać jednak powinny osoby chore na cukrzycę, warzywo to ma bowiem dość wysoki indeks glikemiczny: 64.

6. Wzmacnia odporność.

Sok z bruka jest idealny w sezonie jesienno - zimowym. Zwalcza wirusy i poprawia odporność. Poza tym ma działanie zasadotwórcze, a więc odkwasza organizm.

Jak Pani widzi warto jest pić sok z buraka. Nie tylko poprawia on odporność, ale też pomaga w walce z chorobami.