- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Może chronić przed rakiem piersi, trzustki, jajnika. Drzemie w nim większa siła niż przypuszczaliśmy. Jakie właściwości ma seler?
Seler w kuchni używany jest stosunkowo rzadko, a przynajmniej dużo rzadziej niż powinien. Wykorzystujemy go do gotowania wywarów, ewentualnie jako dodatek do sałatki, sporadycznie jest widoczny w innych daniach. A szkoda. Okazuje się, że zawarta w selerze apigenina daje nadzieje na pomoc w przypadku wielu nowotworów. Potwierdzają to badania:
Sporo apigeniny znajduje się również w pietruszce i rumianku.
Seler pomimo niepozornego wyglądu ma całą listę korzystnych właściwości. Jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, zawiera także witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu działa antystresowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Ponadto wzmacnia serce i układ odpornościowy. Seler naciowy dodatkowo pomaga w czasie wzdęć i niestrawności oraz oczyszcza organizm.
Seler jest też idealny dla osób na diecie odchudzającej. Dosyć, że zawiera bardzo mało kalorii (100 g bulwy ma 21 kcal, a 100g selera naciowego jedynie 13 kcal), to jeszcze pobudza przemianę materii.
Jeśli nie macie pomysłów na przepisy z udziałem selera polecam artykuł dietetyk Zuzanny Kaczmarek. O selerze naciowym wspominała natomiast dietetyk Marta Tomaszewska.
Komentarze
wie58
23 października 2016, 01:03
ciekawe
magwiz
13 lutego 2015, 23:15
Co do selera, raczej nie przepadam
jasia242
17 listopada 2014, 22:40
Uwielbiam sałatkę z selera robi mój mąż, kroi slupki , dodaje przyprawy , jogurt i coś jeszcze to jrgo tajemnica ale jestwspaniala i smakuje nie tylko mi .
slonko7
17 listopada 2014, 01:11
Ooo ! Nawet nie wiedziałam. Ma sporo zastosowań.
eva.system
16 listopada 2014, 09:58
Ja bardzo Lubie świeżo wyciskany sok z dodatkiem selera
danusia077
15 listopada 2014, 23:03
ja dziś jadłam na obiad z jabłuszkiem i kefirem + przyprawy pyszna sałatka
serce.justyna
15 listopada 2014, 21:35
ciekawe
corall
15 listopada 2014, 19:41
seler jak byłam mała to w sałatkach, a tak to nikt go nei używał, ewentualnie jeszcze w zupie ale muszę kupić seler naciowy i zacząć go jeść
HelloPomello
15 listopada 2014, 15:21
Naciowego nie cierpię ale korzeniowy uwielbiam mniam :)
angelisia69
16 listopada 2014, 12:31
ja tak samo ;-)
kingoje82
15 listopada 2014, 09:21
Dobrze sobie przypomniec, ze ma tyle dobrych wlasciwosci. Ja dorzucam selera naciowego jak robie sok z warzyw.
AnetaWiktoria
15 listopada 2014, 08:57
Uwielbiam frytki z selera :)
AnetaWiktoria
15 listopada 2014, 12:33
w piekarniku :)
Wiedzmowata
15 listopada 2014, 08:18
Dobrze wiedzieć