Niezwykła substancja w selerze

Seler w kuchni używany jest stosunkowo rzadko, a przynajmniej dużo rzadziej niż powinien. Wykorzystujemy go do gotowania wywarów, ewentualnie jako dodatek do sałatki, sporadycznie jest widoczny w innych daniach. A szkoda. Okazuje się, że zawarta w selerze apigenina daje nadzieje na pomoc w przypadku wielu nowotworów. Potwierdzają to badania:

  • Badanie finansowane przez National Natural Science Foundation of China i America’s National Cancer Institute wykazały, że apigenina z selera może być wykorzystywana w przyszłości do zapobiegania i leczenia nowotworu jajników. W jajniki samic myszy zostały wstrzyknięte komórki nowotworów trudnych do leczenia. Po rozwinięciu się raka w obrębie jamy brzusznej, zwierzętom zaczęto podawać ekstrakt apigeniny. Okazało się, że doprowadziło to do zahamowania pojawienia się przerzutów z jajników do wątroby, jelita cienkiego i żołądka.
  • Badania opublikowane w Molecular Cancer pozwalają mieć nadzieję, że apigenina ogranicza wzrost komórek nowotworowych trzustki u człowieka.
  • Opublikowane w październiku badania udowodniły, że apigenina zmniejsza agresje (skłonność do przerzutów) w przypadku raka prostaty. Jest to niezwykle ważne w przypadku tego nowotworu, ponieważ choremu zagrażają najbardziej przerzuty raka prostaty na inne narządy.
  •  Naukowcy z Uniwersytetu w Missouri wykazali, że apigenina wraz  z progesteronem może zmniejszyć guz piersi.

Sporo apigeniny znajduje się również w pietruszce i rumianku.

Seler to bardzo wartościowe warzywo

Seler pomimo niepozornego wyglądu ma całą listę korzystnych właściwości. Jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, zawiera także witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu działa antystresowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Ponadto wzmacnia serce i układ odpornościowy. Seler naciowy dodatkowo pomaga w czasie wzdęć i niestrawności oraz oczyszcza organizm. 

Seler jest też idealny dla osób na diecie odchudzającej. Dosyć, że zawiera bardzo mało kalorii (100 g bulwy ma 21 kcal, a 100g selera naciowego jedynie 13 kcal), to jeszcze pobudza przemianę materii.

Jeśli nie macie pomysłów na przepisy z udziałem selera polecam artykuł dietetyk Zuzanny Kaczmarek. O selerze naciowym wspominała natomiast dietetyk Marta Tomaszewska.