Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy owady i larwy są zdrowe?
  • Czy jedzenie robaków jest zdrowe?
  • Które owady są jadalne?
  • Jak smakują owady i larwy?
  • Gdzie ludzie jedzą owady i larwy?
  • Czy można w Polsce zjeść owady i larwy?

Czy jedzenie robaków jest zdrowe?

Przede wszystkim to, że bezkręgowce te są po prostu zdrowe. Zawierają wysokiej jakości białko, niewiele tłuszczu i wiele składników mineralnych, takich jak: cynk, wapń czy żelazo. Czy jedzenie robaków jest zdrowe? O ich walorach zdrowotnych pisaliśmy już we wcześniejszym artykule (Owady są źródłem pełnowartościowego białka). Dzięki temu stanowić mogą doskonały produkt dla osób niedożywionych i nie tylko. Świetnie sprawdzą się również w roli odżywczego składnika diety dla osób, które się odchudzają.  

W dodatku ich produkcja jest ekologiczna. Hodując bydło i trzodę chlewną produkuje się ogromne ilości gazów cieplarnianych, przez co prowadzimy do globalnego ocieplenia. Kiedy hodowalibyśmy bezkręgowce, zużywalibyśmy ok. 10 razy mniej energii. To właśnie dlatego ekolodzy nawołują do zmiany diety i ograniczenia w niej konsumpcji mięsa na rzecz robaków do jedzenia dla ludzi.                                 

Które owady są jadalne?

Podaje się, że na świecie istnieje ok. 2000 gatunków bezkręgowców, które można konsumować bez żadnego ryzyka. W dodatku istnieje specjalna dyscyplina naukowa, która sprawdza, które owady są przydatne do spożycia. Dzięki tej nauce lista ta może się jeszcze wydłużać.

/gfx/news/noscale_6962_1409295103.jpg
Jeden z przysmaków: konik polny

Photo credit: J. Chris Vaughan / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Jednak już teraz jest ona na tyle imponująca, że jest w czym wybierać. Do najpopularniejszych jadalnych owadów i larw należą m.in. koniki polne, mrówki, świerszcze, gąsienice i larwy chrząszcza. Przepisy na jadalne bezkręgowce można znaleźć m.in. w książce kucharskiej „Eat-a-Bug”, której autorem jest Dawid Georgie Gordon. Więcej o tych przysmakach pisaliśmy również we wcześniejszym artykule: Mrówki, szerszenie, czyli co zjeść na obiad?.

Gdzie ludzie jedzą owady i larwy?

Okazuje się, że jesteśmy w mniejszości, jeśli chodzi o nasz stosunek do jedzenia bezkręgowców, bo jada je już około 80% ludzi na całym świecie. Głównie są to mieszkańcy Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Ale coraz częściej jada się je także w USA, gdzie jedna z firm produkuje słodycze i słone przekąski z owadami np. lizaki z zatopionymi świerszczami.  W Holandii również prosperuje firma (Bugs Originals) oferująca przetworzone insekty m.in. mrożone larwy czy mąkę z robaków.

Czy można w Polsce zjeść owady i larwy?

Niestety, nawet jeśli jedzenie owadów i larw Cię przekonuje, nie uda Ci się tak łatwo skosztować ich w Polsce. Sanepid nie przewiduje bowiem możliwości jedzenia tych bezkręgowców przez ludzi i przez to nie zezwala na otwieranie restauracji, w których można by skosztować tych specjałów. W tym momencie możesz zapytać: Jak to? Przecież w Polsce funkcjonowała kiedyś taka restauracja. I to w dodatku całkiem niedawno. Nazywała się Co To To Je. Niestety została zamknięta w zeszłym roku. Teraz, całkiem niedawno, próbowała się otworzyć w Łodzi nowa restauracja Insekt, ale nie dostała zgody sanepidu. Mimo wszystko zdarza się, że można trafić na restaurację, w której oferują takie przysmaki, ale zazwyczaj tylko na specjalne zamówienie. Wychodzi więc na to, że jeżeli chcemy spróbować owadów i larw, musimy się ich najpierw długo naszukać albo złapać je i przyrządzić samodzielnie. Czy jednak jesteśmy na to gotowi?

Skoro 2 miliardy ludzi na całym świecie uważa bezkręgowce za przysmak, a ekolodzy twierdzą, że dzięki jedzeniu owadów i larw możemy uratować swoją planetę, to może warto się przełamać i kiedyś ich spróbować? :)

*zdjęcie główne: Photo credit: geographyalltheway.com / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)


Próbowaliście kiedyś owadów i larw? Mieliście okazję skosztować? Koniecznie opowiedzcie nam o tym w komentarzach! Jak smakują owady i larwy?