Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce coraz popularniejszym napojem szczególnie na letnie, upalne dni staje się cydr. Jeszcze kilka lat temu mało kto go znał, dziś coraz więcej małych browarów zajmuje się produkcją tego napoju alkoholowego. Cydr to po prostu sfermentowany sok z jabłek. Do jego produkcji potrzebny jest sok z jabłek, drożdże i cukier. Ponieważ Polska jest największym w Europie producentem tych owoców to niektórzy uważają, że mamy potencjał stworzyć narodowy produkt eksportowy, który w błyskawicznym tempie podbije świat. Co to jest cydr? Jak powstaje cydr? Czy cydr jest kaloryczny? Czy cydr jest szkodliwy? Jaki zamiennik piwa? Co zamiast piwa?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
To po prostu sfermentowany sok z jabłek. W smaku przypomina bardziej piwo i również podawany jest do spożycia raczej w tradycyjnych półlitrowych kuflach do piwa. Coraz częściej w sklepach możemy kupić cydr wyprodukowany z innych owoców, przeważnie z gruszek.
Powstaje z mętnego soku wyciśniętego ze świeżych jabłek zwanego moszczem i poddanego procesowi fermentacji tak jak wino. Zatem co to jest cydr? Cydr jest to więc wino jabłkowe, choć pod względem mocy o wiele słabszym bo najczęściej zawiera od 2% do 8 % alkoholu.
Pierwszą wzmiankę w Polsce o cydrze, nazywanym jabłecznikiem, można znaleźć w książce Krescencjusza z 1571 roku. Natomiast w 1588 roku kalwiński pisarz Anzelm Gostomski w pracy „Gospodarstwo” namawiał, by porzucić wina na rzecz tego napoju. Jednak przez wieki cydr był napojem plebsu, arystokracja nim pogardzała, dlatego rzadko można trafić na wzmianki o nim we wczesnej literaturze. Przełomem stał się XIX wiek, kiedy na całym świecie utworzyła się moda na cydr. Nagle wiele gospodarstw w Polsce zajęło się produkcją tego napoju, a książki kucharskie były pełne przepisów, jak najlepiej go przyrządzić. W czasach PRL-u kojarzony z tanimi winami owocowymi znowu popadł w niełaskę i dopiero od kilku lat zaczyna się jego tryumfalny powrót na polskie stoły.
Nie oznacza to jednak, że cydrem
możemy delektować się bez żadnych ograniczeń. Pamiętajmy, że jest to napój
alkoholowy i tak samo jak wino konserwowany jest związkami siarki, o czym
dowiemy się czytając uważnie etykiety produktu.
Cydr zdobywa coraz większe grono zwolenników w Polsce. Pojawia się w ofercie małych browarów, ale także i duże browary na fali popularności tego napoju zaczynają jego produkcję. Przoduje w tym Browar Warka.
Czy cydr ma szansę na dobre zagościć na naszych stołach spytaliśmy Bartosza Bertholda właściciela sklepu z piwami.
- Cydr to na razie napój sezonowy,
sprzedaje się głównie latem jako doskonały środek orzeźwiający. Zauważam
jednak, że coraz częściej wypiera tradycyjne piwa sprzedawane w pubach.
Szczególnie upodobały go sobie dziewczyny, obserwuję to w pubie, gdy przy
jednym stoliku siedzi towarzystwo mieszane, mężczyźni zamawiają piwo, a kobiety
w tych samych lokalach sięgają coraz częściej po cydr. Cydr podajemy z lodówki.
Temperatura powinna być taka jak piwa. Proste cydry przemysłowe lepiej
schłodzić bardzo mocno, jakościowe cydry naturalne należy podać w 10-12
stopniach C. Nalewamy je do wysokich i szerokich szklanek takich jak do piwa albo
do rozwartych kieliszków na krótkiej nóżce. Cydry naturalne mogą mieć osad,
który jest oznaką dobrej jakości.
Czy wybieracie cydr zamiast piwa? A może polecacie jakieś inne zamienniki piwa? Wolicie cydr czy wino? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
Aysee
19 września 2014, 09:09
okropny w smaku... okropienstwo.
radmelka
1 września 2014, 10:41
Nie wiedziałam o istnieniu cydru, dopóki miesiąc temu kolega nie dał mi "spróbować". Byłam zachwycona jego smakiem! Dziś czytam, że oprócz świetnego smaku, zawiera również antyoksydanty! Od teraz przerzucam się na cydr! :)
nieznajoma-ona
7 sierpnia 2014, 15:07
nie próbowałam jeszcze
Idziulka1971
6 sierpnia 2014, 18:42
Próbowałam gruszkowy, pychaaaaaaaaaaaaaa
Muminka00
1 sierpnia 2014, 22:25
Świetna alternatywa dla normalnego piwa... zwłaszcza w upalne dni...podany z lodem
Olanka91
1 sierpnia 2014, 12:37
cydr cydrowi nie równy choć popieram - wole go od piwa:)
myszahihi
31 lipca 2014, 11:58
Ja uwielbiam :) Tysiąc razy smaczniejszy alkohol niż piwo. Nie wiedziała, że w Polsce też robi się popularny. Pewnie dzięki Polakom mieszkającym w Anglii ;)
igornowacki
30 lipca 2014, 22:58
Jako mężczyzna też wolę cydr, ale nie wszystkie są dobre, polecam zwłaszcza te polskiej produkcji.
strach3
30 lipca 2014, 20:45
Od 1. sierpnia Moskwa wprowadza embargo na polskie jabłka, dla których ten rynek jest jednym z najważniejszych. W tej sytuacji konsumpcja cydru i jabłek urasta do rangi czynu patriotycznego ;) Pijmy cydr i jedzmy jabłka! Na facebooku jedna z gazet zrobiła nawet taką akcję: #JedzJabłka.
irmina75
30 lipca 2014, 12:17
rozumiem, że na portalu dla odchudzających ma to być reklama alkoholu?
angelisia69
29 lipca 2014, 14:12
Ja lubie,gruszkowy pilam,taki schlodzony w sam raz na upaly ;-)
kkasikk
29 lipca 2014, 12:15
Wg mnie to jest okropne. Smakuje jak jakaś tania oranżada. Nie zastapi piwa ;P
izabela19681
29 lipca 2014, 11:54
Spróbowałam cydru raz i nie mam ochoty więcej. Smakował właśnie jak sfermentowany sok z jabłek.
kitoo
28 lipca 2014, 20:20
Polecam cydr śliwkowy.... PYCHA
poppea
28 lipca 2014, 16:21
ja nadal jestem za piwem, dla mnie cydr ma smak jakiejś oranżady :P
corall
28 lipca 2014, 15:00
muszę spróbować :)
crybabyy
28 lipca 2014, 11:52
uwielbiam ten napój zamiast piwa na spotkaniach z przyjaciółkami :)
Wiedzmowata
28 lipca 2014, 08:53
Lubię od czasu do czasu wypić taki schłodzony...