Dr Cedric Annweiler z Uniwersyteckiego Szpitala w Angers we Francji wykazał w swoich pracach, że wyższe poziomy witaminy D w diecie są związane z niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.
Drugie badanie, którym kierowała dr Yelena Slinin z VA Medical Center w  Minneapolis, pokazuje, że niskie poziomy witaminy D u starszych kobiet są związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym oraz z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego.

Analizy amerykańskie oparły się na 6 257 starszych kobietach, którym mierzono poziom witaminy D w trakcie badania Study of Osteopathic Fractures, i których funkcje poznawcze sprawdzano dzięki testom Mini-Mental State Examination i/lub Trail Making Test Part B.
Okazało się, że bardzo niskie poziomy tej molekuły – mniej niż 10 nanogramów na mililitr osocza - u starszych kobiet były związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym na samym początku badania.
Co więcej, niskie poziomy witaminy D – poniżej 20 ng/ml - u kobiet upośledzonych poznawczo były powiązane z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego, co zmierzono w Mini-Mental State Examination.
Z kolei, grupa francuska oparła swoje wnioski na danych pochodzących od 498 starszych kobiet, które uczestniczyły w badaniu Epidemiology of Osteoporosis w Tuluzie.
Tutaj okazało się, że kobiety, które zachorowały na Alzheimera, na początku projektu miały bardzo niskie poziomy witaminy D w diecie (przeciętnie 50.3 mikrogramów na tydzień). Kobiety, które zachorowały na inne typy demencji, zjadały zaś przeciętnie 63.6 mikrogramów witaminy D na tydzień; kobiety wolne od demencji – 59.0 mikrogramów na tydzień.

źródło: ScienceNews.pl