Dr Cedric Annweiler z Uniwersyteckiego Szpitala w Angers we Francji wykazał w swoich pracach, że wyższe poziomy witaminy D w diecie są związane z niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.
Drugie badanie, którym kierowała dr Yelena Slinin z VA Medical Center w Minneapolis, pokazuje, że niskie poziomy witaminy D u starszych kobiet są związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym oraz z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego.
Analizy amerykańskie oparły się na 6 257 starszych kobietach, którym mierzono poziom witaminy D w trakcie badania Study of Osteopathic Fractures, i których funkcje poznawcze sprawdzano dzięki testom Mini-Mental State Examination i/lub Trail Making Test Part B.
Okazało się, że bardzo niskie poziomy tej molekuły – mniej niż 10 nanogramów na mililitr osocza - u starszych kobiet były związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym na samym początku badania.
Co więcej, niskie poziomy witaminy D – poniżej 20 ng/ml - u kobiet upośledzonych poznawczo były powiązane z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego, co zmierzono w Mini-Mental State Examination.
Z kolei, grupa francuska oparła swoje wnioski na danych pochodzących od 498 starszych kobiet, które uczestniczyły w badaniu Epidemiology of Osteoporosis w Tuluzie.
Tutaj okazało się, że kobiety, które zachorowały na Alzheimera, na początku projektu miały bardzo niskie poziomy witaminy D w diecie (przeciętnie 50.3 mikrogramów na tydzień). Kobiety, które zachorowały na inne typy demencji, zjadały zaś przeciętnie 63.6 mikrogramów witaminy D na tydzień; kobiety wolne od demencji – 59.0 mikrogramów na tydzień.
Drugie badanie, którym kierowała dr Yelena Slinin z VA Medical Center w Minneapolis, pokazuje, że niskie poziomy witaminy D u starszych kobiet są związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym oraz z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego.
Analizy amerykańskie oparły się na 6 257 starszych kobietach, którym mierzono poziom witaminy D w trakcie badania Study of Osteopathic Fractures, i których funkcje poznawcze sprawdzano dzięki testom Mini-Mental State Examination i/lub Trail Making Test Part B.
Okazało się, że bardzo niskie poziomy tej molekuły – mniej niż 10 nanogramów na mililitr osocza - u starszych kobiet były związane z wyższym globalnym upośledzeniem poznawczym na samym początku badania.
Co więcej, niskie poziomy witaminy D – poniżej 20 ng/ml - u kobiet upośledzonych poznawczo były powiązane z większym ryzykiem globalnego spadku poznawczego, co zmierzono w Mini-Mental State Examination.
Z kolei, grupa francuska oparła swoje wnioski na danych pochodzących od 498 starszych kobiet, które uczestniczyły w badaniu Epidemiology of Osteoporosis w Tuluzie.
Tutaj okazało się, że kobiety, które zachorowały na Alzheimera, na początku projektu miały bardzo niskie poziomy witaminy D w diecie (przeciętnie 50.3 mikrogramów na tydzień). Kobiety, które zachorowały na inne typy demencji, zjadały zaś przeciętnie 63.6 mikrogramów witaminy D na tydzień; kobiety wolne od demencji – 59.0 mikrogramów na tydzień.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
11 października 2016, 23:55
ciekawe
chiddyBang
12 listopada 2013, 18:27
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:51
:)
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:51
:)
bblankaa
24 października 2013, 14:35
interesujące .
bblankaa
24 października 2013, 14:35
hm..
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
maja11
26 sierpnia 2013, 10:48
czyli witaminy sa na wszystkie choroby, ale przecież nadmiar tez szkodzi
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:11
no ciekawe
MIPU91
6 lipca 2013, 18:25
:]
marchewa222
2 lipca 2013, 22:57
ciekawy artykuł
paauulinaa
15 czerwca 2013, 09:32
No właśnie teraz nie ma za dużo tej D na podwórku :)
alesiu
13 czerwca 2013, 09:14
Teraz witaminka D jest na dworzu ale fajnie wiedzieć.. :) ja też dużo jadam i tran i wit. C. Artykuł bardzo fajny!
Antonetta1989
30 maja 2013, 02:23
No to wow. Chyba sobie kupię witaminki jeszcze do mojej diety.
Bluszczyca
23 maja 2013, 21:01
mniej więcej rok temu internistka wypisując mi receptę na witaminę D3 powiedziała, że w naszym klimacie wszyscy mają niedobór tej witaminy i doradziła podawać ją również dzieciom do 18 r.ż.
D0LLy
20 maja 2013, 13:58
od miesiaca suplementuje sie witamina D3 moj wynik po 2 tyg brania tabletek byl 22ng/ml a norma jest 30-60
Liwia3
19 maja 2013, 16:08
Człowiek uczy sie całe życie.
MarzeniaSieSpelniaja
19 maja 2013, 08:18
ciekawe
ulawit
17 maja 2013, 16:58
Ciekawe, nie od dziś wiadomo, że wit.D jest nam potrzebna.