Okazuje się więc, że depresja melancholijna i niemelancholijna może być podzielona na dwa podtypy z różnymi etiologiami. Jest to pierwsze badanie, które przyjrzało się oddzielnie tym dwóm typom depresji.
Dr Jussi Seppala z wydziału psychiatrii Hospital District of Southern Savo, mówi: odkrycia te mają wpływ na opiekę nad pacjentami z depresyjnymi objawami. Na przykład, lepiej jest unikać leków powodujących przybieranie na wadze u pacjentów z depresją niemelancholijną. Natomiast pacjenci z  melancholijnym podtypem depresji mogą wymagać lepszej diety.

Depresja melancholijna obejmuje typowe objawy depresyjne, takie jak obniżenie nastroju. Natomiast niemelancholijna charakteryzuje się innymi objawami, takimi jak niskie poczucie własnej wartości, uczucie lęku i obawy.
W fińskich badaniach okazało się, że ludzie z największym spożyciem folianów byli aż o 50% mniej zagrożeni depresją melancholijną niż pacjenci z najniższym spożyciem. Dodatkowo, te osoby, które miały największe poziomy witaminy B12, były 3 razy mniej zagrożone depresją melancholijną niż te, z najniższymi poziomami.
Co więcej, nie zaleziono powiązania z depresją niemelancholijną.
Natomiast, jeżeli chodzi o syndrom metaboliczny, okazało się, że ryzyko było dwa razy większe u ludzi z depresją niemelancholijną, w porównaniu do osób wolnych od choroby bądź cierpiących na objawy melancholii.
Badanie ukazało się w Journal of Affective Disorders.

źródło: ScienceNews.pl