Okazuje się więc, że depresja melancholijna i niemelancholijna może być podzielona na dwa podtypy z różnymi etiologiami. Jest to pierwsze badanie, które przyjrzało się oddzielnie tym dwóm typom depresji.
Dr Jussi Seppala z wydziału psychiatrii Hospital District of Southern Savo, mówi: odkrycia te mają wpływ na opiekę nad pacjentami z depresyjnymi objawami. Na przykład, lepiej jest unikać leków powodujących przybieranie na wadze u pacjentów z depresją niemelancholijną. Natomiast pacjenci z melancholijnym podtypem depresji mogą wymagać lepszej diety.
Depresja melancholijna obejmuje typowe objawy depresyjne, takie jak obniżenie nastroju. Natomiast niemelancholijna charakteryzuje się innymi objawami, takimi jak niskie poczucie własnej wartości, uczucie lęku i obawy.
W fińskich badaniach okazało się, że ludzie z największym spożyciem folianów byli aż o 50% mniej zagrożeni depresją melancholijną niż pacjenci z najniższym spożyciem. Dodatkowo, te osoby, które miały największe poziomy witaminy B12, były 3 razy mniej zagrożone depresją melancholijną niż te, z najniższymi poziomami.
Co więcej, nie zaleziono powiązania z depresją niemelancholijną.
Natomiast, jeżeli chodzi o syndrom metaboliczny, okazało się, że ryzyko było dwa razy większe u ludzi z depresją niemelancholijną, w porównaniu do osób wolnych od choroby bądź cierpiących na objawy melancholii.
Badanie ukazało się w Journal of Affective Disorders.
Dr Jussi Seppala z wydziału psychiatrii Hospital District of Southern Savo, mówi: odkrycia te mają wpływ na opiekę nad pacjentami z depresyjnymi objawami. Na przykład, lepiej jest unikać leków powodujących przybieranie na wadze u pacjentów z depresją niemelancholijną. Natomiast pacjenci z melancholijnym podtypem depresji mogą wymagać lepszej diety.
Depresja melancholijna obejmuje typowe objawy depresyjne, takie jak obniżenie nastroju. Natomiast niemelancholijna charakteryzuje się innymi objawami, takimi jak niskie poczucie własnej wartości, uczucie lęku i obawy.
W fińskich badaniach okazało się, że ludzie z największym spożyciem folianów byli aż o 50% mniej zagrożeni depresją melancholijną niż pacjenci z najniższym spożyciem. Dodatkowo, te osoby, które miały największe poziomy witaminy B12, były 3 razy mniej zagrożone depresją melancholijną niż te, z najniższymi poziomami.
Co więcej, nie zaleziono powiązania z depresją niemelancholijną.
Natomiast, jeżeli chodzi o syndrom metaboliczny, okazało się, że ryzyko było dwa razy większe u ludzi z depresją niemelancholijną, w porównaniu do osób wolnych od choroby bądź cierpiących na objawy melancholii.
Badanie ukazało się w Journal of Affective Disorders.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
11 października 2016, 23:55
ciekawe
takasobieja100
31 stycznia 2014, 22:53
Bardzo ciekawe.
maja11
27 stycznia 2014, 18:46
ciekawe
chiddyBang
12 listopada 2013, 18:27
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:52
;/
bblankaa
24 października 2013, 14:36
nie fajnieee..
bblankaa
24 października 2013, 14:36
interesujące .
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
brooklyn2000
2 września 2013, 17:32
wątpie...
maja11
26 sierpnia 2013, 10:47
nie jestem co do tego przekonana
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:11
teraz to już wszysko jest przyczyną depresji
MIPU91
6 lipca 2013, 18:25
:]
marchewa222
2 lipca 2013, 22:58
ciekawe
paauulinaa
15 czerwca 2013, 09:31
To chyba za mało tej B12 spożywam
alesiu
13 czerwca 2013, 09:13
Zawszetrzeba jeść z umiarem :) fajny artykuł
Antonetta1989
30 maja 2013, 02:24
Ciekawy artykuł.
gosikmm
22 maja 2013, 19:21
Kwasy omega 3 są dobre na nasz układ nerwowy.
Liwia3
19 maja 2013, 16:09
Zasada jeść wszystko w umiarkowanych ilościach to dobra zasada.
koniczek8
19 maja 2013, 14:01
Ciekawy artykuł.Jak widac witaminy,tłuszcze i kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.