Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Jest podstawowym materiałem, z którego powstają kości i zęby. Znajduje się w nich 99% wapnia zawartego w organizmie. Pozostałą ilość wapnia znajdziemy w tkankach oraz płynach pozakomórkowych. Podczas, gdy w zębach i kościach pełni rolę budulcową, w reszcie ciała spełnia inne funkcje. Bierze udział w:
- krzepnięciu krwi
- kurczliwości mięśni,
- aktywacji niektórych enzymów,
- przewodnictwie bodźców nerwowych.
Kości są magazynem tego pierwiastka dla płynów pozakomórkowych. To one pomagają utrzymać stały poziom wapnia we krwi. Dlatego też, jeśli podaż tego składnika z zewnątrz jest zbyt mała, to właśnie kości tracą na tym najwięcej.
W Polsce i Europie dzienna podaż wapnia w 70% pochodzi z produktów mlecznych, a jedynie 10% z warzyw i produktów zbożowych. Stąd rzeczywiście w momencie kiedy okazuje się, że nabiał nie może więcej gościć w diecie, pojawia się niepokój o pokrycie zapotrzebowania na wapń.
Zapotrzebowanie
W Polsce określa się zapotrzebowanie na wapń za pomocą wystarczającego spożycia na dobę.
- do 6 miesięcy życia – 300 mg
- do 1 roku życia – 400 mg
- dzieci 1-3 roku życia – 500 mg
- dzieci 4-6 roku życia -700 mg
- dzieci 7-9 roku życia – 800 mg
- dzieci 13-18 roku życia – 1300 mg
- dorośli 19-50 roku życia – 1000 mg
- dorośli powyżej 51 roku życia – 1500 mg
Źródła wapnia
Najwięcej znajduje się go w serwatce oraz żółtym serze. Ser biały (ok. 90 mg/100g) jest istotnie uboższy w wapń w porównaniu z serem żółtym (ok. 800 mg/100g). Jeśli więc ktoś spożywał wyłącznie biały ser, myśląc, że dzięki temu pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek, mogło okazać się, iż mimo, że jadł nabiał, miał niedobór tego pierwiastka.
W przypadku konieczność wykluczenia z diety produktów mlecznych, ważne jest by zwracać uwagę, aby w diecie nie zabrakło innych źródeł tego pierwiastka. Zalicza się do nich ryby jedzone z ośćmi, nasiona, orzechy, produkty pełnoziarniste, jarmuż, szpinak, brokuły, nasiona roślin strączkowych. Warto również zastępować mleko napojami sojowymi lub mlekiem owsianym, ryżowym. Produkty te najczęściej są dodatkowo wzbogacane w wapń.
Produkt | Zawartość wapnia [mg na 100 g] |
Sezam | 975 |
Migdały | 239 |
Orzechy laskowe | 186 |
Orzechy włoskie | 87 |
Nasiona słonecznika | 131 |
Nasiona maku | 1266 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 66 |
Płatki owsiane | 54 |
Ryż brązowy | 32 |
Amarantus | 250 |
Jarmuż | 157 |
Kapusta | 67 |
Szpinak | 93 |
Brokuły | 48 |
Buraczki czerwone | 41 |
Boćwina | 97 |
Marchew | 36 |
Natka pietruszki | 193 |
Seler | 40 |
Kiełki lucerny | 30 |
Porzeczki czarne | 39 |
Figi suszone | 203 |
Groch | 57 |
Fasola | 163 |
Bób | 60 |
Soja, nasiona | 240 |
Tofu | 46 |
Mleko sojowe wzbogacone w wapń | 120 |
Jaja | 47 |
Sardynki w oleju | 330 |
Śledź solony | 62 |
Wchłanianie
Wchłanianie wapnia z produktów roślinnych utrudniają jednak zawarte w nich fitozwiązki. Wymienić tutaj należy:
- pektyny obecne głównie w owocach,
- szczawiany zawarte m.in. w rabarbarze, szczawiu, szpinaku,
- fityniany znajdujące się m.in. w produktach zbożowych, roślinach strączkowych.
Problemem są jednak również:
- zbyt duża zawartość tłuszczu i białka w diecie,
- fosforany obecne w konserwantach dodawanych do żywności.
Wapń więc nie jest w 100% wchłaniany z powyższych produktów. Dlatego też osoby, które nie mogą sięgać po nabiał, powinny wprowadzić odpowiedni preparat wapniowy, który uzupełni niedobory.
Komentarze
anuszka1981
3 maja 2013, 15:43
odkąd się odchudzam, to chyba mi go nie brakuje :)
elzbieta.koluszki
23 kwietnia 2013, 06:30
bardzo ciekawe
ewcia.1234
21 kwietnia 2013, 20:23
uhu ile liczb ;d
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:47
ciekawe
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:46
Pomocny artykuł:)
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:06
Bardzo ciekawy artykuł :)
Septima
9 lutego 2013, 13:43
interesujące
grubasek266
5 lutego 2013, 11:20
ciekawe
sizeminus
2 lutego 2013, 15:44
szkoda,ze nie przepadam za wiekszoscia rzeczy z tabeli ;c
migipetu
31 stycznia 2013, 19:55
ojojj bardzo przydatna tabela!:D
paula920901
31 stycznia 2013, 01:24
chyba zacznę hodować pole maku ;)
nigraja
29 stycznia 2013, 08:54
ciekawe
Galahda
29 stycznia 2013, 01:54
o a tego nie wiedziałam
natalia1211
18 stycznia 2013, 21:54
tabelka sie przyda
Julia551
12 stycznia 2013, 12:52
Sezam ma tak dużo?wow
rybka19781
27 grudnia 2012, 12:49
wow ile mak ma tego, ważny składik, ja naszczęście mogę nabiał spożywać
grazia66
2 grudnia 2012, 21:16
sezam mnie zdumiał :) a w artykule nie ma informacji że produkty bogate w wapń wiążą tłuszcz i znacznie zwiększają jego wydalanie z organizmu, dlatego też warto szukać bogatych żródeł wapnia ;)
Marta.Smietana
1 grudnia 2012, 20:33
pietruszka? Nic prostszego. Sos jogurtowy , pęczek pietruszki, sok z cytryny
thisone
28 listopada 2012, 23:30
ciekawe :) Można się sporo dowiedzieć. Sezam mnie zszokował - niby takie ,,nic", nigdzie o nim nic nie słychać, a jednak ma strasznie dużo wapnia.
sarasara123
27 listopada 2012, 22:04
no proszę, przyda się ta tabelka