Pochodzenie
Jagody goji są niewielkimi, podłużnymi owocami o delikatnej strukturze i słodkim smaku. Są owocami krzewów: kolcowoju pospolitego (Lycium Barbarom) i kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). Rośliny te wywodzą się z mongolskich i tybetańskich Himalajów, skąd rozprzestrzeniły się do Ameryki Południowej a także do Europy. Ich zdrowotne właściwości wykorzystywane były już dwa tysiące lat temu w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Dzisiaj cieszą się popularnością wśród gwiazd pomagając im zachować młody wygląd i zdrowie.
Wartość odżywcza
Owoce goji są niezwykle bogate w cenne składniki odżywcze, przez co mogą wpływać na funkcjonowanie całego organizmu. Średnia wartość odżywcza 100g owoców to:
- 280 kcal
- 11,4g białka
- 64g węglowodanów
- 2,4 g tłuszczu
- 102 mg wapnia
- 1132 mg potasu
- 2 mg cynku
- 20 mg witaminy C
Owoce goji charakteryzuje bogactwo składników takich jak:
- wszystkie niezbędne aminokwasy
- witamina E (przeciwutleniacz rzadko obecny w owocach)
- flawonoidy i fitosterole działające silnie przeciwutleniająco
- swoiste polisacharydy, mające wpływ na układ odpornościowy
- witaminy z grupy B (pomagające utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie)
- nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i syntezę hormonów
- karotenoidy: beta-karoten (więcej niż w marchewce), zeaksantyna, przeciwutleniacz znajdujący się w siatkówce oka, luteinę i likopen
Wpływ na organizm
- Dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. Pomagają w eliminacji wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzenia i wzmacniają działanie układu odpornościowego.
- Beta-sitosterol- fitosterol obecny w owocach obniżastężenie cholesterolu we krwi, reguluje pracę serca oraz ma korzystny wpływ na normalizację ciśnienia krwi. Ponadto jest składnikiem wspomagającym leczenie impotencji i przerostu prostaty.
- Badania wykazały, ze występujący w owocach goji kompleks białkowo-polisacharydowy ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza skutki uboczne leczenia chemioterapeutykami. Poza tym dowiedziono, że ekstrakt z owoców goji wykazuje działanie obniżające poziom cukru i tłuszczów we krwi, co w przyszłości może okazać się alternatywą dla leków syntetycznych stosowanych w leczeniu cukrzycy.
- Obecność zeaksantyny oraz luteiny pozwala na ochronę plamki żółtej oka i tym samym na zmniejszenie ryzyka utraty wzroku i rozwoju chorób oczu w wieku starszym. Ponadto zeaksantyna jest ważnym składnikiem wspomagającym proces detoksykacji wątroby, nawet przy poważnych zatruciach.
Zastosowanie
Jagody goji dostępne są na rynku w różnych formach . Najpopularniejsze są owoce suszone. W tej postaci jeść je można jako przekąskę lub dodatek do różnego rodzaju potraw zarówno słodkich jak i mięsnych. W takiej formie najlepiej jest spożywać15-20g owoców dziennie.
Alternatywą dla osób, którym suszone owoce goji nie przypadną do gustu są soki, suplementy w kapsułkach, batoniki i różnego rodzaju herbaty. Dla zainteresowanych, którzy nie są na diecie redukcyjnej ciekawym pomysłem mogą być owoce goji w czekoladzie deserowej lub mlecznej. Produktów zawierających jagody goji najlepiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością.
Komentarze
Monia_2
10 grudnia 2015, 18:12
Trochę mału tutaj informacji o jagodach goji, które nie są jeszcze doceniane w Polsce http://szuper.net/blog/jak-jesc-goji-4-sposoby-na-zdrowa-przekaske/
magwiz
10 lutego 2015, 23:38
Jadłam, nawet smaczne!
Katia93
19 czerwca 2013, 11:03
więcej o właściwościach jagód goji można poczytać na stronie http://gojijagody.com/
elzbieta.koluszki
6 maja 2013, 06:31
dopiero niedawno poznałam ich smak
anuszka1981
17 kwietnia 2013, 18:53
trochę drogie są, ale kiedyś się skuszę
Staphylococcus
6 kwietnia 2013, 22:23
Nigdy tego nie jadłam. Za drogie dla biednej studentki :D
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:47
Interesujący artykuł:)
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:07
Bardzo ciekawy artykuł :)
maja11
22 lutego 2013, 12:30
akurat znałam go z innej strony
Septima
8 lutego 2013, 13:15
chyba wypróbuje
grubasek266
5 lutego 2013, 11:20
ciekawe
Lorne
5 lutego 2013, 09:29
Mój chłopak ostatnio je wynalazł, ale nie przypadły mi do gustu, jednak po lekturze artykułu, chyba się przekonam żeby czasem wzbogacić nimi dietę
migipetu
31 stycznia 2013, 19:55
pierwszy raz slyszę o tych jagodach ;O
basikonik
31 stycznia 2013, 16:48
musze spróbować
paula920901
31 stycznia 2013, 01:25
Interesujące :)
nigraja
29 stycznia 2013, 08:54
nie jadlam
Galahda
29 stycznia 2013, 01:55
w życiu nie widziałam
natalia1211
18 stycznia 2013, 21:55
ciekawe
Julia551
12 stycznia 2013, 12:53
heh pierwszy raz o tym słysze
rybka19781
27 grudnia 2012, 13:22
nawet nie wiedziałam że coś takiego istnieje