Pochodzenie

Jagody goji są niewielkimi, podłużnymi owocami o delikatnej strukturze i słodkim smaku. Są owocami krzewów: kolcowoju pospolitego (Lycium Barbarom) i kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). Rośliny te wywodzą się z mongolskich i tybetańskich Himalajów, skąd rozprzestrzeniły się do Ameryki Południowej a także do Europy. Ich zdrowotne właściwości wykorzystywane były już dwa tysiące lat temu w tradycyjnej medycynie chińskiej.


Dzisiaj cieszą się popularnością wśród gwiazd pomagając im zachować młody wygląd i zdrowie.         

 

Wartość odżywcza

Owoce goji są niezwykle bogate w cenne składniki odżywcze, przez co mogą wpływać na funkcjonowanie całego organizmu. Średnia wartość odżywcza 100g owoców to:

  • 280 kcal
  • 11,4g białka
  • 64g węglowodanów
  • 2,4 g tłuszczu
  • 102 mg wapnia
  • 1132 mg potasu
  • 2 mg cynku
  • 20 mg witaminy C


Owoce goji charakteryzuje bogactwo składników takich jak:

  • wszystkie niezbędne aminokwasy
  • witamina E (przeciwutleniacz rzadko obecny w owocach)
  • flawonoidy i fitosterole działające silnie przeciwutleniająco
  • swoiste polisacharydy, mające wpływ na układ odpornościowy
  • witaminy z grupy B (pomagające utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie)
  • nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i syntezę  hormonów
  • karotenoidy: beta-karoten (więcej niż w marchewce), zeaksantyna, przeciwutleniacz znajdujący się w siatkówce oka, luteinę i likopen

 

Wpływ na organizm

 

  1. Dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. Pomagają w  eliminacji wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzeniawzmacniają działanie układu odpornościowego.

 

  1. Beta-sitosterol- fitosterol obecny w owocach obniżastężenie cholesterolu we krwi, reguluje pracę serca oraz ma korzystny wpływ na normalizację ciśnienia krwi. Ponadto jest składnikiem wspomagającym leczenie impotencji i przerostu prostaty.

  1. Badania wykazały, ze występujący w owocach goji kompleks białkowo-polisacharydowy ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza skutki uboczne leczenia chemioterapeutykami. Poza tym dowiedziono, że ekstrakt z owoców goji wykazuje działanie obniżające poziom cukru i tłuszczów we krwi, co w przyszłości może okazać się alternatywą dla leków syntetycznych stosowanych w leczeniu cukrzycy.

 

  1. Obecność zeaksantyny oraz luteiny pozwala na ochronę plamki żółtej oka i tym samym na zmniejszenie ryzyka utraty wzroku i rozwoju chorób oczu w  wieku starszym. Ponadto zeaksantyna jest ważnym składnikiem wspomagającym proces detoksykacji wątroby, nawet przy poważnych zatruciach.

Zastosowanie

Jagody goji dostępne są na rynku w różnych formach . Najpopularniejsze są owoce suszone. W tej postaci jeść je można jako przekąskę lub dodatek do różnego rodzaju potraw zarówno słodkich jak i mięsnych. W takiej formie najlepiej jest spożywać15-20g owoców dziennie.

 

Alternatywą dla osób, którym suszone owoce goji nie przypadną do gustu są soki, suplementy w kapsułkach, batoniki i różnego rodzaju herbaty. Dla zainteresowanych, którzy nie są na diecie redukcyjnej ciekawym pomysłem mogą być owoce goji w czekoladzie deserowej lub mlecznej. Produktów zawierających jagody goji najlepiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością.