Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tabelka...wariant kompromisowy...upss


Hmm kompromisowa propozycja na pilnowanie sie w przestrzeganiu deficytu kalorycznego po jadle-PAL*PPM  minus ćw. sportowe minus praca zawodowa i ...by było to  na minusie ale  z doświadczenia wiem że ważne są również czynniki wspomagające, które główne również zawiera pomniejsza tabela .Ocena realizacji dziennej w skali od 1-0 pozwala zgodnie z potrzebą szacować w ułamku dziesiętnym realizacje czynnika a podsumowanie zliczające te punkty w stosunku do wartości maksymalnej pozwala śledzić postępy niezależnie od badania bezpośredniego -niedoboru kal i spadku na wadze w dwóch ostatnich wierszach  tabeli 

Deficyt liczymy z uwzględnieniem spalania podstawowego   PPM i CPM  które możemy przeliczać sami na podstawie wzoru lub poprzez arkusz kalkulacyjny z linku zamieszczonego w przypisach lub ze smartwatcha który automatycznie zlicza jak go nosimy przez 24 h/dobę. Jestem zwolennikiem raportowania cotygodniowego gdyz to pozwala wyeliminowanie przekłamania w skokach wagi z dnia na dzień wynikających z róznych czynników i powodujących rozczarowanie gdy waga po spektakularnym spadku...nieoczekiwanie powraca.

RAPORT "OGNIKA"  NA 1 TYDZ. LISTOPADA 2023R
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA CHUDNIECIE1 TYDZIEŃ2 TYDZIEŃ3 TYDZIEŃ4 TYDZIEŃ
Deficyt*=-200 kcal/dzień7
Nawodnienie**=2,6l/dzień6,5
preferowanie zdrowego jadła***6,0


Ogniczanie złego jadła**** 5,5
Dobra struktura jadła***** 5
Suplementacja******6

Dobra struktura posiłków - 8/16/18 h 6,5


Sen - 8 h6


Stosowanie całodziennego postu- 1/tydz.7
Realizacja   wyznaczonej tygodniowej  redukcji czy utrzymania   wagi7


Procentowe śr. wypełnienie czynników w tyg.

82%




Deficyt kal. narastająco-1400


Waga końców tyg.73,7

*deficyt w bilansie kal- liczone jako różnica kalorii jadła-PPM-ćw.-praca i liczymy na kalkulatorze ze wzoru Harrisa-Benedicta lub za pomocą tabeli kalkulacyjnej na  arkuszu kalk pod adresem 

https://docs.google.com/spread...

**właściwe nawodnienie wg wzoru Pattona waga x 0,035 

*** preferujemy pieczywo pełnoziarniste, tłuste ryby, chude mięso najlepiej drób, zdrowe tłuszcze, jajka, nabiał, owoce- warzywa i to możliwie nieprzetworzone, płatki np. owsiane

**** od cukrów prostych tłuszczy trans, pieczywa białego ,tłustych mięs, słodyczy

*****Dobra struktura jadłaliczona w kal. 25% białko, 25% tłuszcze i 50% dla węglowodanów i z podziałem kal. - 35% śniasanie;45%- obiad i 20% kolacja

******suplementy-naturalne jak napój z kurkumy-2 łyżki 2 łyżki miodu i pół cytryny zalany szklanką wody czy kubek borówki amerykańskiej, błonnik 30 gr np. w płatkach owsianych , rosół kolagenowy czy syntetyczne np w pigułkach witaminy B1,B2,B7,B12 ,C,E,K, omega3 i mikroelementy żelaza cynku, wapnia i miedzi

UWAGA  Suma punktów z poszczególnych dni  tygodnia  gdzie 1-pełne wypełnienie czynnika  dzienne ,0,9-0,1 czesciowe,0-brak wypełnienia

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.