Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
RAPORT "OGNIKA" WERSJA POPRAWIONA I...KOLEJNE
UPROSZCZENIA UPS!!!


Hmm..... kompromisowa w stosunku do opracowań koleżanek na Vitalce propozycja raportowania zwałki kg liczonego nie tylko  poprzez przestrzegania deficytu kalorycznego t.j. po  jadle pomniejszonego o sumę (PAL*PPM + ćw. sportowe + praca zawodowa)  ...by było to na lekkim minusie u mnie tych -200kcal ale  również eksponując ...pozostałe czynniki wspomagające zwałce ,  .Tabela zawiera  ocenę realizacji tych czynników  w skali od 1 do 0 (1-pełna realizacja czynnika dziennego,0,9-0,1-cząstkowa w zależności od oceny  a 0-przy braku realizacji.   Wartości te wypełniamy   codziennie dodając  do wyników dnia poprzedniego by w sumie zaraportować po zakończeniu tygodnia w zbiorczym raporcie danego tygodnia.

Deficyt kal. w pierwszym wierszu tabeli liczymy z uwzględnieniem spalania podstawowego PPM* pal  liczonego samemu na podstawie wzoru 

Harrisa-Benedicta lub za pomocą tabeli kalkulacyjnej na arkuszu kalkulacyjnym wyszukanym  pod adresem

https://docs.google.com/spread...

 lub dane spisujemy  ze smartwatcha który automatycznie zlicza kalorie  jak go nosimy przez 24 h/dobę.

Sami wyliczamy średnią procentową wszystkich czynników w 3 od końca wierszu tabeli  ...sumując  punkty  i dzieląc przez sumę max czynników  czyli 7x10=70 i wyrażając to w procentach. Daje to wyobrażenie o postępach lub zaniedbaniach w kolejnych tygodniach miesiąca.

Hmm...jestem zwolennikiem raportowania cotygodniowego gdyż  pozwala to wyeliminować przekłamania powstałe w nagłych skokach na wadze tak  z dnia na dzień wynikające z różnych życiowych czynników .

A oto pierwsza przykładowa przymiarka do zaraportowania 1 tygodnia listopada  b.r. 

RAPORT "OGNIKA" NA :1 TYDZIEŃ LISTOPADA 2023 R ( tabelka przykładowa)

Sumujemy narastająco zaliczane z dnia na dzień punkty w zakresie od 1,0 do 0,0 za wypełnienie czynników sprzyjających chudnięciu  i wpisujemy je  w pola o czcionce brązowej a w trzecim  od końca wierszu wyliczamy procentową średnią ze wszystkich czynników

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA CHUDNIECIE I ICH ZAKŁADANE NORMYWYPEŁNIENIE W 
1 TYG.
WYPEŁNIENIE W 
2 TYG.
WYPEŁNIENIE W 
3 TYG.
WYPEŁNIENIE W 
4 TYG.
WYJASNIENIA
Deficyt dzienny*= 200 kcal7,0różnice pomiędzy kaloriami jadła i sumy :PPM*PAL, ćw. sportowych, pracy zawodowej
Nawodnienie dzienne **=2,6 l
6,5
preferowanie zdrowego jadła***
6,0

Ogniczanie złego jadła****5,5



Dobra struktura jadła*****
         5,0



Suplementacja******
6,0



Stałe pory posiłków - 8/16/18 h
6,5



Sen - 8 h6,0



Stosowanie całodziennego postu- 1/tydz.         7,0



Realizacja utrzymania wyznaczonej wagi +-1 kg
7,0


Procentowe zbiorczo wypełnienie czynników w tyg.

82%




Deficyt kal. narastająco z tyg. na tydzień
-1400



Waga końców tygodni73,7

*deficyt w bilansie kal.- liczony jako różnice pomiędzy  kaloriami  jadła i sumy :PPM*PAL, ćw. sportowych, pracy zawodowej. Możemy  liczyć to  na kalkulatorze ze wzoru Harrisa-Benedicta lub za pomocą tabeli kalkulacyjnej na arkuszu kalkulacyjnym otworzonym  pod adresem

https://docs.google.com/spread...

**właściwe nawodnienie wg wzoru Pattona równe waga ciała  x 0,035

*** preferujemy przynajmniej w 80% kal. codziennego jadła spożycie pieczywa pełnoziarnistego, tłustych  ryb, chudego mięsa- najlepiej drób, zdrowych tłuszczy, jaj, nabiału, owoce- warzyw i to możliwie nieprzetworzonych, płatków  owsianych koktajli owocowych czy  z kurkumy-2 łyżki+0,5 łyżki miodu i pół cytrynyi wszystko  zalane szklanką ciepłej wody , kubka dziennie  borówek amerykańskich, , talerza dziennie rosołku kolagenowego

**** ograniczamy przynajmniej do 20% codziennego jadła  spożycie cukrów prostych, tłuszczy trans, pieczywa białego ,makaronu tłustych mięs, słodyczy, fast fuków i wyrobów cukierniczych

*****dobra struktura jadła zawierająca po wsiem w kal. 25% białka, 25% tłuszczy i 50%  węglowodanów i z podziałem kal. śniadanie- 35% ;obiad-45%-  i kolacja-20% 

******suplementy w pigułkach witaminy B1,B2,B6,B7,B12 ,C,K, omega3 i tabletki  mikroelementów żelaza ,cynku, wapnia i miedzi.

UWAGA Zliczamy  narastająco   punkty za wypełnienie czynnika  z poszczególnych dni tygodnia przy czym dziennie oceniamy jego wypełnienie wpisując  1-przy pełnym  wypełnieniu czynnika,0,9-0,1 przy  częściowym wypełnieniu  ,0-przy braku jego wypełnienia

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.