Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Wyliczenie poziomu kalorycznego jadła rokujące
chudniecie. Oby!!!


Uwagi:

Ściągamy tabele ze stronki https://vitalia.pl/spread... i wypełniamy nasze dane polach o tle zielonym raz na wstępie o dane personalne i codziennie odnotowując żarło i spalanie podczas ćwiczeń

Zarło można liczyć za pomocą tabeli pobocznej odnotowując * odpowiednie pozycje menu i wpisując ich wagę a następnie można te pozycje przesunąć na początek listy poprzez zaznaczenie i sortowanie alfabetyczne po kolumnie z * i wyniki kaloryczności i udziale BTW przepisujemy do zasadniczej tabeli

* Wsp. PAL (bez uwzględnienia ćw.) określamy ze względu na wykonywaną przez nas pracę zawodową :-1,2-dla pracy biurowej ;1,4-lekkiej pracy fiz.;1,6-śr.pracy fiz.1,8-cieżkiej pracy fiz.

Wypełnione tabelki co najmniej raz w tygodniu scrinujemy i wklejamy jako obrazek do pamiętniczka
Czynniki sprzyjające odchudzaniu zliczamy po ich dziennym wypełnieniu

picie co najmniej 1,5 l wody -20 %

długość snu co najmniej 8 h-20%

okienko konsumpcji posiłków co najwyżej 12 h 20%

brak podjadania przed snem a w szczególności konsumpcji owoców -20%

brak konsumpcji napoi i produktów słodzonych-20%

Hmm.... wprowadzam w ww. tabelce arkusza obliczeniowego  dodatkowo możliwość wpisywania założonego poziomu spalania podczas rutynowych ćwiczeń i przy zakładanej zwałce np. 0,6 kg /tydzień i stałego CPM  liczonego na podstawie wagi, wieku płci można ustalić poziom kaloryczny naszego jadła. Poziom  koniecznego białka w jadle ustala się na poziomie w gramach 1,8*waga zaś poziom tłuszczu i węglowodanów przyjmuje się na podstawie uznanych proporcji pomiędzy tłuszczami, białkami i węglowodanami w proporcjach 20%/20%/60% powodzenia Tomek👍

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.