Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
prawie...


... dobrze z godzinami jedzenia. A jednak jest to możliwe mimo pracy

- 2 kromki chleba z serem wędzonym i pomidorem (bez masła bo oszczędzam dziś kalorie)

10.15

- koktajl z maślanki, pigwy i erytrytolu, wzbogacony 2 łyżkami płatków owsianych

12

- niestety na zimno bo nie mam jak podgrzać: kasza jęczmienna z kawałkiem gotowanej wieprzowiny i kapustą kiszoną

- łyżka żurawiny

16

- ogórek kiszony z łyżką humusu

- banan

19 

- makaron z zielonego groszku z warzywami w sosie pomidorowym (inspiracja od Luise, dziękuję :)

Już 6 dzień totalnej eliminacji pszenicy a ja nadal wzdęta i nadęta. Zaczynam podejrzewać, że mam nadwrażliwość na gluten - taką nieceliakalną. Jak na keto czy na Dąbrowskiej odstawiałam wszelkie zboża w postaci mąk, kasz czy makaronu to było super znaczy nie było gazów. Wiązałam do z alergią na pszenicę. Obawiam się, że to może być coś więcej niż pszenica.

Chętnych zapraszam do wyzwania orbitrekowo-rowerowego w grudniu :)

  • kawonanit

    kawonanit

    28 listopada 2023, 22:24

    U mojego męża okazało się, że tak reaguje na nadmiar błonnika. Nie alergie na gluteny i inne, tylko wrażliwy układ pokarmowy, który działa zbyt dobrze.

    • Mirin

      Mirin

      29 listopada 2023, 05:56

      Ciekawe. I jak teraz je?

    • kawonanit

      kawonanit

      29 listopada 2023, 09:12

      Ryż mu najmniej szkodzi. I kasza gryczana. A tak to zwyczajnie unika. Po dodatku mąki łubinowej do omleta myślałam, że w ogóle z łazienki nie wyjdzie...

  • kasiakasia71

    kasiakasia71

    28 listopada 2023, 21:54

    A może laktoze odstaw.Przy nietolerancji tez są wzdecia

    • Mirin

      Mirin

      29 listopada 2023, 05:55

      O tym nie pomyślałam. Na razie odstawie gluten i zobaczę czy to pomoże.

  • luise

    luise

    28 listopada 2023, 11:53

    proszę bardzo :-), ja zainspirowałam się twoim twarogiem i dziś go wcinam ze smakiem, powodzenia

    • Mirin

      Mirin

      28 listopada 2023, 12:40

      Powodzenia i Tobie!

  • BlueLilly

    BlueLilly

    28 listopada 2023, 08:37

    Witam w gronie bezglutenowcow... Też myślałam, że u mnie jedyny problem to pszenica, ale mam wrażenie, że z wiekiem po prostu się to pogarsza...od niedawna muszę unikać produktów, które mają napisane "może zawierać śladowe ilości glutenu", ech... Radzę też uważać na owsiankę. Mi niestety szkodzi nawet ta bezglutenowa, bo jakieś podobne białko ponoć do glutenu ma. Powodzenia

    • Mirin

      Mirin

      28 listopada 2023, 09:11

      Po owsiance też mam wzdęcia. Z resztą jem teraz duzo węglowodanów złożonych jak przykazała dietetyczka no i jest jak jest. Masz może jakiś sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.