od roku pieke chleb, od czasu odchudzania ważę każda kromka która jem, ogólnie jem.malo chleba, jedna kromka dziennie, chyba że do pracy robię kanapkę to to wiadomo se dwie kromki, podzielę się przepisem
0,5 kg mąki orkiszowej typ 700, 0,5 kg mąki pszennej, 5dkg drożdży,1 łyżka,soli, 1 łyżeczka cukru,1 łyżka octu,3 garście słonecznika, 1/2 łyżeczki papryki mielonej
Do garnka wsypuje obie mąki, sól paprykę, cukier slonecznik- mieszam..do garnuszka kruszenie drożdże, dolewam 2 szkl ciepłej wody, rozpuszczam drożdże, wlewam do mąki,- lekko mieszam, ponownie do garnuszka wlewam 2 szkl ciepłej wody i dodaje ocet - wlewam do mąki i dobrze wyrabiam, zostawiam do wyrośnięcia na ok 15 min, potem przekladam w dwie keksowki wysmarowane smalcem i posypane bulka tarta, pozostawiam do wyrośnięcia na wysokość keksowek, nie więcej gdyż potem ciasto wylatuje nacisnąć ciasto by chleb nie popekal, pieke 50 min w 210 stopniach piekarnik musi być rozgrzany, wychodzą dwa chlebkiem,każdy ok 1 kg,,,,, keksowki smaruje smalcem gdyż potem chlebek nabiera ładnego koloru tak mówiła pani która dała mi ten przepis, w mojej galerii jest ten chlebek