Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kuchnia zero waste w praktyce - mięso i warzywa z
rosołu!


Tradycyjnie rosół gości na naszym stole w niedzielę, a w poniedziałek często zamienia się w pyszną pomidorową. Ale co zrobić z mięsem i warzywami, które zostają po rosole? Oto mój sposób na zero waste:

👉 Pasztet drobiowy:

  • Mięso obieram z kości i usuwam skórki, żeby obniżyć kaloryczność. Mielę lub blenduję w zależności od ilości czasu i humoru.
  • Dodaję 3 jajka, 2-3 łyżki kaszy manny, warzywa z wywaru i ulubione przyprawy (polecam świeży szczypiorek, choć nie jest konieczny).
  • Masę dokładnie mieszam, przekładam do keksówki i piekę około godziny.

Efekt? Pyszny, niskokaloryczny i wysokobiałkowy dodatek do kanapek, który świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. 🥪

A co zrobić z rosołem? Zjeść ze smakiem, bo domowy rosół to zawsze złoto na talerzu! 😊✨

Podzielcie się swoimi pomysłami na wykorzystanie resztek z rosołu!

  • Noir_Madame

    Noir_Madame

    18 listopada 2024, 10:55

    Ja gotuję zawsze duży garnek ale samego rosołu jest niewiele. Daję kości takie od schabu przynajmniej 2 takie długie pokrojone na 4 kawałki do tego najczęściej żeberko trójkąt,marchew 3-4 duże,kawałek selera,por,pietruszka. Wody to do takiego 6 litrowego garnka wejdzie ze 2,5 litra. Przyprawiamy solą,cukrem, daję garść ze 25 kulek ziela angielskiego,ze 2 liście laurowe,kilka ziaren pieprzu. Z tego wychodzi tzw. bulion kolagenowy. Pierwszego dnia wiadomo jemy rosół a potem to może być np ogórkowa,pomidorowa, jarzynowa lub kapuśniak. Nie lubimy zup kremów. Warzywa zjadamy w zupach które robimy na bazie rosołu. Na tych kościach jest tyle mięsa że na ogół obgryzamy je po zjedzeniu zupy. Tym razem zostało mi jednak dużo mięsa a nie wiele rosołu więc zrobiłam galert,bez żelatyny oczywiście bo sam bulion stężenie w dostatecznym stopniu. Ale w sumie pasztet pewnie zrobię,tylko ja muszę w nim mieć też warzywa.

  • Julka19602

    Julka19602

    17 listopada 2024, 21:26

    Mieso z rosołu lub z wywaru na zupy robię farsz do pierogów lub krokietów.

  • clio

    clio

    17 listopada 2024, 21:00

    Ty ze Śląska jesteś i nie wiesz co się robi z rosołu? 😉 Z rosolu robi się oczywiście pomidorową, z warzyw sałatkę jarzynową, a mięso zjada się gotowane z ziemniakami i surówką w poniedziałek albo w wersji na bogato robi się z niego krokiety. U mnie w domu jeśli jest rosół to resztę która zostaje zamrazamni mam bazę do zup albo jakiś dań gdzie dodaje się rosół/bulion, mięso i marchew zjada pies a reszta idzie zwykle niestety do kosza, ale jest to tylko pietruszka, seler i por więc strata niewielka.

    • clio

      clio

      17 listopada 2024, 21:02

      A pasztet wygląda super i na pewno smaczniejszy i zdrowszy od kupnej wędliny.

  • Mirin

    Mirin

    17 listopada 2024, 20:38

    Ja na rosole robię zupy krem albo przerabiam go na galaretkę drobiową.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.