Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
O diecie, którą ja stosuję...




Witam drogie Panie.
Z racji tego że dostaję na skrzynkę pocztową dużo wiadomości i pytań dotyczących diety nisko -węglowodanowej  umieszczę tu ogólny wpis dla każdej zainteresowanej osoby.
To czego ja sama się trzymam.

Dieta nisko-węglowodanowa

Dieta o niskiej zawartości węglowodanów eliminuje z jadłospisu cukry, które w połączeniu z tłuszczami są odpowiedzialne za tycie. Początkowo dieta jest bardzo uciążliwa, ale po kilku dniach przyzwyczajamy się do niej. Dzięki jej zastosowaniu czujemy się lżejsi, świeżsi, bardziej skoncentrowani. 

Oprócz cukru, w diecie wyklucza się całkowicie produkty zawierające cukry, czyli mąkę, pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż, makarony itp. Dla stosujących tę dietę kluczową sprawą jest długie żucie pokarmu. Nie można też popijać w czasie i bezpośrednio po jedzeniu. 

Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków dziennie, a w przerwach między nimi picie około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej jeśli będzie to niegazowana woda mineralna lub wszelkiego rodzaju herbatki ziołowe. 

Normalnie dieta trwa od jednego do trzech tygodni, a w jej czasie schudnąć można około 2kg na tydzień. Jednakże dietę nisko-węglowodanową można powtarzać i stosować przez całe życie. 

Zalecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom 
przeciwwskazania: dzieci, kobiety ciężarne i karmiące 
dostarcza: witaminy A, C, E, z grupy B, sód, potas, białko oraz błonnik


Zasady diety:
Dieta ta jak sama nazwa wskazuje opiera się na niskiej podaży węglowodanów w diecie na rzecz zwiększonej podaży białek i tłuszczy.

Produkty dozwolone w diecie:
  • każdy rodzaj mięsa (nawet tłuste),
  • ryby,
  • jaja,
  • ziarna słonecznika, dyni itp.
  • nabiał (sery, twarogi, jogurty, kefiry, śmietany, maślanki, itp.),
  • tłuszcz zwierzęcy i roślinny (smalec, masło, olej, itp.),
  • orzechy,
  • warzywa głównie na surowo, lub gotowane na parze al'dente (głównie marchew, szparagi, brukselka, szpinak, fasola, kapusta, ogórki, kalafior, sałata, szparaga zielona, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek , papryka, czosnek, pieczarki, grzyby)
  • z owoców dozwolone(od czasu do czasu) niezbyt dojrzałe banany, kiwi, grejpfrut, jabłko, pomarańcz, cytryna, awokado, mango
  • Pieczywo jem dla diabetyków o niskim Indeksie Glikemicznym (IG)
  • soki tylko te świeżo wyciśnięte bez dodatku cukru.
Produkty zabronione
węglowodany: cukier, miód, słodycze, pieczywo, mąka, makarony, zboża, kasze, ryż itp.), owoce (te bardzo słodkie)
słodzone przetworzone pokarmy (napoje, jogurty, serki, desery),
fast-foody.
wszelkie słodkie napoje, batoniki, ciasta rozgotowane warzywa i długo pęczniejące kasze, ryże, makarony!

Przykładowe menu, z którego ja sama korzystam znajdziecie tutaj KLIK

Chyba udało mi się co nieco przybliżyć ten temat, jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany, polecam tą stronkę KLIK  tabelki produktów o niskim indeksie glikemicznym, tam znajdziecie szczegółowo rozpisane które produkty można jeść a których unikać.

Ja np dzisiaj jem:

Śniadanie: 3 małe kromeczki chleba ze słonecznikiem o niskim IG posmarowane pasztetem

II śniadanie: szkl. domowego jogurtu naturalnego z kawałkami kiwi

Obiad: 2 pulpety (bez sosu)+brukselka

Podwieczorek: garść orzechów włoskich+ serek

Kolacja: serek granulowany+ kromka chleba o niskim IG+pomidor

3,5 L wody (to na co dzień) 

I co najważniejsze! Nie chodzę głodna, nie czuję ssania w żołądku między posiłkami, ani na noc i nie mam ochoty na słodycze, a waga spada:)

Indeks glikemiczny Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu

Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym.

Indeks glikemiczny oblicza się dzieląc poziom glukozy po spożyciu 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 85 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 85 procent, do tego jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.


Wysoki Indeks Glikemiczny sprzyja tyciu!

Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko są strawione i wchłonięte do organizmu, bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi. Reakcją organizmu na potężną dostawę cukru jest duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny powoduje z kolei znów uczucie głodu, które najczęściej zaspakajamy kolejnymi produktami o wysokim indeksie glikemicznym i tak koło zamyka się.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu w dwojaki sposób:

  • wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu,
  • obecność insuliny hamuje proces spalania tłuszczu i wręcz sprzyja jego magazynowaniu w komórkach ciała po posiłku.

Niski wskaźnik Indeksu Glikemicznego sprzyja odchudzaniu.

Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Dłużej wówczas odczuwamy sytość (czyli mniej jemy), gdyż żywność jest trawiona powoli. Pokarm o niskim indeksie glikemicznym sprzyja więc odchudzaniu.


Pamiętaj!

  • Jedzenie żywności o niskim indeksie glikemicznym sprzyja chudnięciu.
  • Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób.
  • Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi.
  • Czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze.

Indeks Glikemiczny (tabela uproszczona)

OWOCE

WYSOKI IG (> 75)
Banany suszone, owoce smażone w cukrze, suszone daktyle.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle. Owoce z puszki w syropie. Inne soki owocowe.
NISKI IG (< 50)
Świeże i suszone: jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, śliwki, żurawiny itp. Sok z jabłek.

WARZYWA

WYSOKI IG (> 75)
Ziemniaki smażone, chipsy, frytki, puree z ziemniaków.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa i popcorn.
NISKI IG (< 50)
Wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itp.

PRODUKTY MLECZNE

WYSOKI IG (> 75)
 -
ŚREDNI IG (50 – 75)
 -
NISKI IG (< 50)
Chude mleko, maślanka, jogurty niesłodzone, kwaśne mleko, chude sery.

PIECZYWO I WYROBY CUKIERNICZE

WYSOKI IG (> 75)
Bagietki, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej. Chleb chrupki.
NISKI IG (< 50)
Razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, pumpernikiel.

MAKARONY

WYSOKI IG (> 75)
 -
ŚREDNI IG (50 – 75)
Wszystkie jasne makarony (z maki oczyszczonej).
NISKI IG (< 50)
Wszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony jasne nie rozgotowane.

ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE

WYSOKI IG (> 75)
Wszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kasza jaglana.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka.
NISKI IG (< 50)
Otręby pszenne i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy.

RYŻ

WYSOKI IG (> 75)
Ryż instant, ryż prażony.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Ryż Basmati brązowy i biały, ryż jaśminowy, ryż biały długoziarnisty.
NISKI IG (< 50)
Ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie).

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
-
NISKI IG (< 50)
Soczewica, fasola groch, soja, bób itd.

NASIONA I ORZECHY

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
Orzechy kokosowe, ziarno sezamu.
NISKI IG (< 50)
Orzechy arachidowe, tureckie, migdały, soja, nasiona słonecznika.

INNE

WYSOKI IG (> 75)
Napoje gazowane na bazie maltodekstryny.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Miód, cukier stołowy, napoje gazowane.
NISKI IG (< 50)
-

 

Indeks glikemiczny (pełne zestawienie)

Niski Indeks Glikemiczny
Jaja 0
Kawa, herbata (niesłodzone) 0
Majonez (tradycyjny) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy, itp.) 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Śmietana kwaśna 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, waniliaitp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki soi 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryka chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Agrest niebieski 25
Borówki 25
Czekolada gorzka (>70% kakao) 25
Czerwona porzeczka 25
Jeżyny 25
Maliny 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Mąka sojowa 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Buraki surowe czerwone 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński 30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Morele świeże 30
Pomidory 30
Rzepa 30
Twaróg odtłuszczony 30
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola 35
Figi świeże 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Lody słodzone fruktozą 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Słonecznik 35
Sok pomidorowy 35
Śliwki 35
Wasa 35
Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Śliwki suszone 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45
Jęczmień (ziarno) 45
Kokos 45
Makaron : typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Średni Indeks Glikemiczny
Chleb orkiszowy 50
Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Musli (niesłodzone) 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy (niesłodzony) 50
Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella® 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy) 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy" (z białej mąki) 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Mars, Snikers, itp.. 65
Mąka kasztanowa 65
Musli (z cukrem, miodem itp.) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Bagietka 70
Biały ryż 70
Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Makaron z białej mąki 70
Mąka kukurydziana 70
Melasa 70
Napoje (słodzone) 70
Risotto 70
Rogalik 70
Sucharki 70
Ziemniaki gotowane 70
Wysoki Indeks Glikemiczny
Arbuz 75
Dynia 75
Kabaczek 75
Bób gotowany 80
Marchew gotowana 80
Puree 80
Biała mąka 85
Płatki kukurydziane 85
Popcorn 85
Ryż prażony 85
Ryż paraboliczny 85
Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Seler gotowany (korzeń) 85
Chleb z białej mąki 90
Mąka ziemniaczana 90
Mąka ryżowa 95
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki zasmażane 95
Glukoza 100
Skrobia modyfikowana 100
 
  • asiak301

    asiak301

    3 marca 2014, 20:57

    To chleba nie mozna jezc na tej diecie?

  • MagdalenazWenus

    MagdalenazWenus

    28 lutego 2014, 19:37

    fajne,dzieki za linka.

  • annajoanna3

    annajoanna3

    13 lutego 2014, 12:11

    Wiesz ze ja w zasadzie bardzo podobna diete i nie pomyslalabym ze to jest specjalna dla cukrzykow:) tylko ja jadam czasami makaron al dente(nie czesciej niz raz na poltorej tyg), ryz sporadycznie(moze raz na 6 tygodni), 1-2 razy w miesiacu jakis deser sobie zafunduje , no i z pieczywa to bulki grachamki:) ale to chyba tragedy nie ma :) musze kiedys popatrzec na wolnym czasie na te tabelki:) kiedys sie z tym spotkalam w necie ale nie wglebialam sie w to:)

  • kasiulabytom

    kasiulabytom

    13 lutego 2014, 11:40

    Z jakis źródeł korzystasz? Kusi mnie twoja dieta. :) napewno bede miala problem z odstawieniem makaronu, ale dka takich efektow

  • papuniaa

    papuniaa

    13 lutego 2014, 09:58

    a pomyślałaś jaką krzywdę robisz swojej tarczycy eliminując węglowodany?! dieta nisko węglowodanowa przy Twojej wadze jest zupełnie nie potrzebna, zastanawiałaś się z czego potem obetniesz kalorie i jak rozwalisz swój metabolizm?

  • JodidaPeroContenta

    JodidaPeroContenta

    13 lutego 2014, 08:42

    Szczerze? Każda dieta, która zakłada "wykluczenie" czegoś, z miejsca budzi moje podejrzenia. Nie inaczej jest w tym przypadku - zwróć uwagę na fakt, że węglowodany są niezbędne do funkcjonowania. Są podstawą każdej piramidy żywieniowej. Uczucie lekkości po kilkudniowym odstawieniu? Złudzenie. Odżywianie "na całe życie" musi być przede wszystkim zbalansowane. Jak sama zauważyłaś, cukry w połączeniu z tłuszczami odpowiedzialne są za tycie. Makaron z warzywami Cię nie utuczy; skropiony oliwą, będzie zabójczy dla szczupłej sylwetki. Podobnych przykładów jest mnóstwo - ziemniaki saute lub z tłustym sosem; chleb posmarowany odrobiną musztardy lub masłem. I wreszcie, argument najbardziej przemawiający - przetestowałam na sobie. Dieta zawierająca wszystkie elementy odżywcze, łącznie z węglowodanami. Efekt? 8 kg mniej, od dwóch lat zero efektu jojo.

  • BulkaAmerykanka

    BulkaAmerykanka

    13 lutego 2014, 00:02

    no i stad te twoje zabojcze efekty...!!! :D:D Jak tam detoks wazeniowy? hihi znalazlas wage? :P:P

  • VikiMorgan

    VikiMorgan

    12 lutego 2014, 23:30

    nie czaję dlaczego można jeść jabłka a nie można jeść kaszy :) ja stosuję dietę niskowęgłowodanową, ale na niej nie wolno jeść pomarańczy czy jabłek czy innych owoców ze względu na cukry proste (chyba ze to posiłek po treningowy - ale to ze względu na inną religię), za to są wskazane węglowodany złożone (kasze, płatki owsiane itp) w małych ilościach i warzywa w każdej ilości. <p> Czy wiesz ile g białka spożywasz dziennie i odnośnie tego czy stosujesz jakąś dodatkową suplementację osłonową nerki i ułatwiającą rozkładanie białek? Przy wysokiej podaży białek trzeba pamiętać o suplementacji.

  • piteraaga

    piteraaga

    12 lutego 2014, 23:28

    Dietka taka .... normalna, żadnych dziwów nie ma. To dobrze.

  • johana78

    johana78

    12 lutego 2014, 23:07

    Super dietka :)

  • Anja2012

    Anja2012

    12 lutego 2014, 22:51

    Jak 1 faza diety śródziemnomorskiej.

  • asiak301

    asiak301

    12 lutego 2014, 22:07

    O kurcze, jakbym opiła sie 3,5 litrami wody to juz by mi sie jesc nie chciało:) moze tez zacznę:) co by nie bylo gratulacje! I buzka za swietne ciasto!

  • Karampuk

    Karampuk

    12 lutego 2014, 19:13

    no patrz ja chyba stosuje prawie ze te diete a nawet nie wiedziałam

  • chrupkaaaa

    chrupkaaaa

    12 lutego 2014, 18:06

    Najwazniejsze ze dla Ciebie jest dobra :) Trzymam kciuki :)

  • ButterflyGirl

    ButterflyGirl

    12 lutego 2014, 18:01

    Ja pierdziu 3,5 litra?!? Nieeee no Anecia chyle głowę, ja mieszcze max dwa :P

  • Meg73

    Meg73

    12 lutego 2014, 17:43

    Ja też piszę się na tą dietkę. Biorę z Ciebie przykład Anecia i do galopu. :)

  • Rakietka

    Rakietka

    12 lutego 2014, 17:20

    Najważniejsze to dobrze czuć się ze swoim trybem odżywiania :)

  • tibitha

    tibitha

    12 lutego 2014, 17:14

    Ze słodkimi napojami, serkami i jogurtami owocowymi, fastfoodami nie byłoby mi się trudno pożegnać, bo ich nie lubię. Gorzej byłoby z kaszami, ryżem, makaronem, pieczywem, słodyczami, a przede wszystkim z owocami, chociaż pewnie gdybym była w twojej sytuacji zdrowotnej zwyciężyłby zdrowy rozsądek. Trzymam kciuki za dalsze świetne efekty stosowania diety niskowęglowodanowej. Pozdrawiam.

  • mafre

    mafre

    12 lutego 2014, 16:38

    robisz sama jogurt? ja mam chęć też spróbować. a robisz w termosie czy masz jogurtownicę?

  • martini244

    martini244

    12 lutego 2014, 15:51

    Chleb najlepiej piec samemu bo wiesz co jest w srodku a co do diety to troszke za restrykcyjna na dluzszy okres,ale na 2-3tyg moze byc:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.