Z racji tego że dostaję na skrzynkę pocztową dużo wiadomości i pytań dotyczących diety nisko -węglowodanowej umieszczę tu ogólny wpis dla każdej zainteresowanej osoby.
To czego ja sama się trzymam.
Dieta nisko-węglowodanowa
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów eliminuje z jadłospisu cukry, które w połączeniu z tłuszczami są odpowiedzialne za tycie. Początkowo dieta jest bardzo uciążliwa, ale po kilku dniach przyzwyczajamy się do niej. Dzięki jej zastosowaniu czujemy się lżejsi, świeżsi, bardziej skoncentrowani.Oprócz cukru, w diecie wyklucza się całkowicie produkty zawierające cukry, czyli mąkę, pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż, makarony itp. Dla stosujących tę dietę kluczową sprawą jest długie żucie pokarmu. Nie można też popijać w czasie i bezpośrednio po jedzeniu.
Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków dziennie, a w przerwach między nimi picie około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej jeśli będzie to niegazowana woda mineralna lub wszelkiego rodzaju herbatki ziołowe.
Normalnie dieta trwa od jednego do trzech tygodni, a w jej czasie schudnąć można około 2kg na tydzień. Jednakże dietę nisko-węglowodanową można powtarzać i stosować przez całe życie.
Zalecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom
przeciwwskazania: dzieci, kobiety ciężarne i karmiące
dostarcza: witaminy A, C, E, z grupy B, sód, potas, białko oraz błonnik
Zasady diety:
Dieta ta jak sama nazwa wskazuje opiera się na niskiej podaży węglowodanów w diecie na rzecz zwiększonej podaży białek i tłuszczy.Produkty dozwolone w diecie:
- każdy rodzaj mięsa (nawet tłuste),
- ryby,
- jaja,
- ziarna słonecznika, dyni itp.
- nabiał (sery, twarogi, jogurty, kefiry, śmietany, maślanki, itp.),
- tłuszcz zwierzęcy i roślinny (smalec, masło, olej, itp.),
- orzechy,
- warzywa głównie na surowo, lub gotowane na parze al'dente (głównie marchew, szparagi, brukselka, szpinak, fasola, kapusta, ogórki, kalafior, sałata, szparaga zielona, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek , papryka, czosnek, pieczarki, grzyby)
- z owoców dozwolone(od czasu do czasu) niezbyt dojrzałe banany, kiwi, grejpfrut, jabłko, pomarańcz, cytryna, awokado, mango
- Pieczywo jem dla diabetyków o niskim Indeksie Glikemicznym (IG)
- soki tylko te świeżo wyciśnięte bez dodatku cukru.
węglowodany: cukier, miód, słodycze, pieczywo, mąka, makarony, zboża, kasze, ryż itp.), owoce (te bardzo słodkie)
słodzone przetworzone pokarmy (napoje, jogurty, serki, desery),
fast-foody.
wszelkie słodkie napoje, batoniki, ciasta rozgotowane warzywa i długo pęczniejące kasze, ryże, makarony!
Przykładowe menu, z którego ja sama korzystam znajdziecie tutaj KLIK
Chyba udało mi się co nieco przybliżyć ten temat, jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany, polecam tą stronkę KLIK tabelki produktów o niskim indeksie glikemicznym, tam znajdziecie szczegółowo rozpisane które produkty można jeść a których unikać.
Ja np dzisiaj jem:
Śniadanie: 3 małe kromeczki chleba ze słonecznikiem o niskim IG posmarowane pasztetem
II śniadanie: szkl. domowego jogurtu naturalnego z kawałkami kiwi
Obiad: 2 pulpety (bez sosu)+brukselka
Podwieczorek: garść orzechów włoskich+ serek
Kolacja: serek granulowany+ kromka chleba o niskim IG+pomidor
3,5 L wody (to na co dzień)
I co najważniejsze! Nie chodzę głodna, nie czuję ssania w żołądku między posiłkami, ani na noc i nie mam ochoty na słodycze, a waga spada:)
Indeks glikemiczny |
Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym. Indeks glikemiczny oblicza się dzieląc poziom glukozy po spożyciu 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 85 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 85 procent, do tego jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Wysoki Indeks Glikemiczny sprzyja tyciu!Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko są strawione i wchłonięte do organizmu, bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi. Reakcją organizmu na potężną dostawę cukru jest duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny powoduje z kolei znów uczucie głodu, które najczęściej zaspakajamy kolejnymi produktami o wysokim indeksie glikemicznym i tak koło zamyka się. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu w dwojaki sposób:
Niski wskaźnik Indeksu Glikemicznego sprzyja odchudzaniu.Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Dłużej wówczas odczuwamy sytość (czyli mniej jemy), gdyż żywność jest trawiona powoli. Pokarm o niskim indeksie glikemicznym sprzyja więc odchudzaniu. Pamiętaj!
Indeks Glikemiczny (tabela uproszczona)
Indeks glikemiczny (pełne zestawienie)
|
nena111
12 lutego 2014, 15:42Zima wody nie moge-pije herbatki.Ja mam insulinoopornosc i tez stosuje te diete-to znaczy probuje stosowac;)
emi629
12 lutego 2014, 15:23No i kochana ta dietka u Ciebie daje piękne efekty, waga spada :):) Buziaki
Karolina19844
12 lutego 2014, 14:27o kurcze -3,5 l wody??? podziwiam ;-)
inesiaa
12 lutego 2014, 14:24I bardzo podobna dieta ktora sama teraz stosuje i stosowalam po ciazy, daje fajne efekty:)
niezapominajka33
12 lutego 2014, 13:46Woda to w lato, teraz herbaty ... Ps. czytam o tych produktach, człowiek się uczy całe życie :)
martynka199009
12 lutego 2014, 13:423,5l wody!!!!!! szacuneczek! :D ja ledwo co litr wpijam ;/