Miałam 4 podejścia i 3 falstarty (nie wyszedł 3 razy). Źle przetrzymywałam zakwas i 1 raz zapomniałam miód i sól.
Składniki:
- zakwas
- szklanka płatków owsianych lub żytnich
- szklanka słonecznika
- pół szklanki otrębów (pszenne, żytnie, lub zarodki)
- 5 łyżek siemienia lnianego (ja daje 7-8)
- 4 szklanki ciepłej wody (jeżeli na końcu ciasto jest za gęrste to można dolać jeszcze)
- łyżka soli (ja daje małą)
- łyżka miodu (duża)
- 500 g mąki żytniej lub żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej może być pełnoziarnista (jeżeli jej się nie da chleb jest za mokry)
- przyprawy do pizzy lub oregano i bazylia (łyżka stołowa - wedle uznania)
2 keksówki na chleb wysmarowane masłem lub ja smaruję olejem z pomidorów suszonych
wszystko bardzo dokładnie mieszamy łyżka, odkładamy zakwas na następny raz (ok4 łyżki) może w lodówce leżeć do 7 dni ale najpierw 8-10 godzin w cieple żeby zapracował i potem też 8-10 godzin w cieple nim zaczniemy robić ciasto po wyjęciu z lodówki, czasem dolewam wody i dosypuje mąki żeby popracował. a zakwas nie może być zakręcony ja popełniłam ten błąd i dlatego chleby mi nie wychodziły.
- dodać można pół szklanki lub trochę więcej pestek dyni, suszonych pomidorów, oliwek, owoców goi
- można dać ser żółty lub cebulkę (można posypać cebulką)
w keksówkach w ciepłym miejscu (nie wietrznym) leży ok 8-10 godzin i do piekarnika ok 60 minut 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).