Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
upiekłam chleb - przepis


Miałam 4 podejścia i 3 falstarty (nie wyszedł 3 razy). Źle przetrzymywałam zakwas i 1 raz zapomniałam miód i sól.

Składniki:

- zakwas

- szklanka płatków owsianych lub żytnich

- szklanka słonecznika

- pół szklanki otrębów (pszenne, żytnie, lub zarodki)

- 5 łyżek siemienia lnianego (ja daje 7-8)

- 4 szklanki ciepłej wody (jeżeli na końcu ciasto jest za gęrste to można dolać jeszcze)

- łyżka soli (ja daje małą)

- łyżka miodu (duża)

- 500 g mąki żytniej lub żytniej razowej

- 300 g mąki pszennej może być pełnoziarnista (jeżeli jej się  nie da chleb jest za mokry

- przyprawy do pizzy lub oregano i bazylia (łyżka stołowa - wedle uznania)

2 keksówki na chleb wysmarowane masłem lub ja smaruję olejem z pomidorów suszonych

wszystko bardzo dokładnie mieszamy łyżka, odkładamy zakwas na następny raz (ok4 łyżki) może w lodówce leżeć do 7 dni ale najpierw 8-10 godzin w cieple żeby zapracował i potem też 8-10 godzin w cieple nim zaczniemy robić ciasto po wyjęciu z lodówki, czasem dolewam  wody i dosypuje mąki żeby popracował. a zakwas nie może być zakręcony ja popełniłam ten błąd i dlatego chleby mi nie wychodziły. 

- dodać można pół szklanki lub trochę więcej pestek dyni, suszonych pomidorów, oliwek, owoców goi

- można dać ser żółty lub cebulkę (można posypać cebulką)

w keksówkach w ciepłym miejscu (nie wietrznym) leży ok 8-10 godzin i do piekarnika ok 60 minut 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).

  • alicja205

    alicja205

    27 lutego 2015, 09:31

    Musze koniecznie zrobić. Wygląda rewelacyjnie. A zapach pieczonego chleba w domu.. bezcenny :-) Jak robisz zakwas..? Mas zjakiś sprawdzony przepis?

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:26

      dostałam od koleżanki razem z przepisem, teraz odkładam co tydzień, ale podobno można go zrobić lub kupić, nie wiem jak :-(, w ogóle ten chleb był inspiracja do zdrowego odżywiania i odchudzania, bo poprzednie próby diety były nie udane

    • alicja205

      alicja205

      27 lutego 2015, 10:32

      I jeszcze jedno pytanie :-) Napisałaś, ze dałaś zakwas..ale ile go było..tak mniej więcej..?

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:39

      jak się robi chleb to potem odkłada się do słoika ok 4-5 łyżek dużych, troszkę dolewam wody mieszam i odstawiam najpierw w ciepłe miejsce to trochę rośnie, najlepiej mi wszystko wyszło jak noc spędziło przy kominku na krześle tak ok 0,5 m od kominka (było naprawdę ciepło) ale koleżanka nie ma kominka i stawia przy kaloryferze i też działa, a chleb odstawia do piekarnika nagrzewa go do 50 stopni i zostawia w cieple, ja dopóki zimno jest bede stawiała przy kominku a latem nie wiem chyba z tym piekarnikiem spróbuję

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:41

      jesteś z Lubina koleżanko to zakwasem się podzielę, będę robić chleb w niedziele chyba - dam jeszcze znać,

    • alicja205

      alicja205

      27 lutego 2015, 11:53

      Dzięki Agatko, chętnie skorzytałabym ale nie wiem jak będzie z transportem. Mieszkam 10 km od Lubina i jestem nieco uzależniona od syna i jego samochodu. Ale chętnie skorzystałabym :-)

  • EwaFit

    EwaFit

    26 lutego 2015, 18:46

    A ja pójdę po bandzie i podam mój adres :) z dostawą do domu poproszę :)

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:42

      trochę daleko, podzieliłabym sie gdybyś była z okolic

  • magwiz

    magwiz

    26 lutego 2015, 18:17

    A dałabyś zdjęcie tego cuda??? :)

    • agataB1

      agataB1

      26 lutego 2015, 22:10

      wedle zyczenia, nie ma w nim goi bo nie miałam, i jest z oliwkami i pomidorami

    • magwiz

      magwiz

      26 lutego 2015, 23:27

      Wyobraźnię mam to sobie poradzę, albo lepiej na ekranie sobie poprzyklejam, i będę miała obraz 3D ;-P

    • agataB1

      agataB1

      26 lutego 2015, 23:34

      jest w pamiętniku w następnym wpisie

    • magwiz

      magwiz

      27 lutego 2015, 09:29

      ale ja widziałam, tylko mi o tą goję chodziło, wrzucę sobie obraz chlebka i poprzyklejam sobie goyę... a potem powydłubuję ;-P

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:26

      za tydzień jak bede robić z goią to dam zdjęcie

  • puszysta43

    puszysta43

    26 lutego 2015, 15:20

    Dziękuję za przepis, musze wypróbować :-)))

    • agataB1

      agataB1

      26 lutego 2015, 22:10

      zdjęcie w następnym wpisie

  • Apocominazwa

    Apocominazwa

    26 lutego 2015, 13:19

    Do zakwasu nigdy nie dajemy wody wyższej niż 36-37 stopni, bo tak temp. zabija wszystkie drożdże, które są w zakwasie najważniejsze. Co do przetrzymywania zakwasu do następnego pieczenia to wystarczy do aktywnego zakwasu dać łyżeczkę mąki i ciut wody, od razu wstawić do lodówki (nie dokręcając całkiem zakrętki słoiczka) a wtedy może stać spokojnie i dwa tygodni w lodówce. Piekę chleb nieustannie od ponad 4 lat na tym samym zakwasie, który wyhodowałam kiedyś i nigdy się nie zepsuł a chleb rośnie na nim jak szalony. Na moje oko dodajesz za dużo dodatków (słonecznik, siemię, otręby) i chleb robi się ciężki a przez to kiepsko rośnie.

    • agataB1

      agataB1

      26 lutego 2015, 13:23

      dzięki

    • agataB1

      agataB1

      26 lutego 2015, 13:26

      każda rada sie przyda, dopiero zaczynam piec chleb

    • agataB1

      agataB1

      27 lutego 2015, 10:45

      nie zawsze urośnie, ten wyrósł niesamowicie, z zakwasem będę uważała, ale mój stał całą noc przy kominku i najlepiej popracował i ten w słoiku urósł i sam chleb

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.