Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pogoda idealna na sloikowanie.


Hello.

Za oknem przyjemne 23 stopnie wiec aż się człowiekowi chce żyć 8)

Rano odwiozlam kuzynke na dworzec i przed nią 20 godzinna podróż do Brukseli. Potem predziutko uwinelam się z koszeniem trawnika a w następnej kolejności odwiedziłam warzywniak i przywleklam pełne siaty jarzyn. No niestety u mnie tego roku kiszka z barszczem pod względem urodzaju warzywnego:? Plaga robactwa wszystko pożarla zaczynając od ślimaków po mszyce, nornice itp. Jedynie na pomidory nie mam co narzekać.  Aaaa... dziś miałam działać u Pani K. ze sprzątaniem ale przełożyła na jutro bo jeszcze się wczasują. No to żeby dziś nie zmarnować dnia wystartowałam z akcją sloikową. Jak już pisałam wcześniej, tego roku rezygnuje z nudnych ogórków na słodko czy w wersji kiszonej. Za to powstała bardzo smaczna sałatka wielowarzywna od razu z przepisem obrazkowym jeśli i wy chcecie wypróbować. Tak więc szatkujemy wszystkiego po 2 kg i wrzucamy do jednego gara.

Cebula

Ogórki ze skórką

Marchewka

Jabłka

Czerwona i żółta papryka pół na pół ( łącznie 2 kg)

Biała kapusta

Dodajemy na koniec szklankę oleju, szklankę octu 10%., szklankę cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki pieprzu

Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny by sałatka puściła soki

Po 2h napelniamy ciasno sałatkę w wyparzone słoiki. Zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut i gotowe. Z takiej ilości składników wychodzi 22 pół litrowe słoiki. 


To teraz przechodzimy do kolejnej sałatki, a jest nią czerwona kapusta z jabłkiem. 

Siekamy dwie główki czerwonej kapusty

8 dużych cebul w piórka i od razu ją solimy łyżeczką soli

Na tarle o grubych oczkach ścieramy 8 dużych jabłek

Kapustę wrzucamy na 15 minut do wrzącej wody

W osobnym garnku gotujemy zalewe z 3 litrów wody, 17 łyżek cukru, 1litra octu 10%, 2 łyżek soli,  8 łyżek oleju. Jak sie zacznie gotować wrzucamy do niej odsedzoną kapustę i gotujemy przez 5 minut.  Dodajemy odcisnietą cebulę i jabłka i gotujemy jeszcze przez 5 minut

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.  Z podanej ilości składników otrzymamy 9 litrowych słoików. 

Ciąg dalszy przetworów nastąpi :-)

  • sobotka35

    sobotka35

    28 lipca 2015, 07:12

    Ogórki na słodko?-to nie może być dobre,ale z kiszonek nie rezygnuj, bo to najlepsze źródło witamin w zimie. Ja co roku roku robię więcej i więcej ogórków kiszonych:) Wcale jakoś szczególnie nie przepadam(moje chłopaki bardzo lubią),ale jem, bo zdrowe:) Robię podobną sałatkę z białej kapusty jak Ty,ale bez jabłek. Pewnie z jabłkami też pycha:)Jak już wypróbujesz, to daj znać jak smakuje:)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 07:38

      tak na świeżo jak próbiowałam wkładając w słoiki to pycha:) a kiszonych mam jeszcze całą półkę regału zeszłorocznych więc nie ma sensu robić kolejnej partii.

    • sobotka35

      sobotka35

      28 lipca 2015, 07:44

      Skoro jeszcze masz to nie ma sensu robić.Ja od lat robię tak,że jak jakaś sałatka nie schodzi w danym roku w całości, to ją powtarzam dopiero w kolejnym:) Szkoda,że nie ma jabłek,ale z tą sałatką śmiało można poczekać do jesieni, to i papryka będzie tańsza i jabłka już będą,więc zrobię na pewno:)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 08:51

      czyli przepis nie podany w ostatniej chwili. :)

    • sobotka35

      sobotka35

      28 lipca 2015, 09:05

      Na pewno nie:)

  • beatek77

    beatek77

    28 lipca 2015, 06:54

    Fajne te sałatki, zaraz sobie spiszę :)

  • justagg

    justagg

    28 lipca 2015, 05:09

    Wyglądają apetycznie. Podesle przepisy mamie, bo ja mam dwie lewe ręce do przetworów.

  • Asiek1994

    Asiek1994

    28 lipca 2015, 00:30

    Ta pierwsza sałatka to coś, co wypróbuję z pewnością ;) Znów smacznie u Ciebie ;)

  • andzia655

    andzia655

    27 lipca 2015, 23:27

    Anetko, pierwszą sałatke robię od kilku lat i potwierdzam.......super. Natomiast czerwoną uwielbia cała moja rodzina i na pewno skorzystam z Twojego przepisu, wygląda smakowicie.

  • Antikleja

    Antikleja

    27 lipca 2015, 23:15

    Chylę czoła! Muszę gdzieś chomikować te Twoje przepisy ;)

  • piteraaga

    piteraaga

    27 lipca 2015, 23:14

    Na pierwszą chyba się skuszę..

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 06:13

      Jak tak próbowałam to super mi posmakowala.

  • malgorzata13

    malgorzata13

    27 lipca 2015, 22:45

    Dzieki za przepis bede robic ta z bialej kapusty.pozdrawiam

  • Asik1603

    Asik1603

    27 lipca 2015, 22:37

    Martuś, przepyszne to wszystko jest na pewno, ale Ty powinnaś o siebie zadbać. Jesteś młodziutką kobietą, a zasuwasz jak mały samochodzik. Skup się trochę na sobie, podreperuj zdrowie, powalcz o siebie. Naprawdę warto. Buziaki serdeczne.

  • wiola7706

    wiola7706

    27 lipca 2015, 22:30

    o matkooooooo dałabym się pokroić za takie sałatki. aż mi ślinka pociekła.

  • barbarossa1976

    barbarossa1976

    27 lipca 2015, 21:57

    Mi ta salatka zawsze sie zepsuje

  • mamazabki

    mamazabki

    27 lipca 2015, 21:45

    Mnie to by się nie chciało tych warzyw przygotować. Jedyne co robię to kiszone ogórki ;)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 21:51

      Mi kiszonych i na słodko zostało sporo z zeszłego roku. Widać jak jedzą.

  • 5kgw2ms

    5kgw2ms

    27 lipca 2015, 21:36

    Szalejesz :-) :-) :-) :-)

  • lola7777

    lola7777

    27 lipca 2015, 21:29

    ale ale...zjedz i powiedz czy dobra,bo a juz tyle gowa zrobilam ze...szkoda,w koncu najlepsze sa kiszone /:)))

  • lukrecja1000

    lukrecja1000

    27 lipca 2015, 21:23

    Moje kubki smakowe oszalaly na widok tych soczystych kolorowych startych warzyw:-)Pozdrawiam po urlopowo Julita

  • Eilleen

    Eilleen

    27 lipca 2015, 21:16

    Fajne przepisy i podziwiam bo tyle przy tym pracy :-)

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    27 lipca 2015, 21:12

    To naprawde ciekawe te przepisy. Zwlaszcza ten pierwszy. Ale Ty naprawde sie oszczedzaj. Rob wolniej. Nikt Cie nie goni. A Ty juz z powrotem uzywasz plastrow? Czyli juz kiepsko... Martus - mysl o tym, ze potem nie zarobisz z bolącymi plecami...

  • marii1955

    marii1955

    27 lipca 2015, 21:08

    Łaaał, łaał, łaaaałłł - narobiłaś wspaniałych sałatek i to nie mało :) Nie powiem skorzystam z Twojego doświadczenia i przepisów , zawsze są to jednak gotowce na zimę i nie tylko :) Dzięki , że opisałaś ich produkcję :) A babeczka z mieszkaniem do sprzątania - bawi się nie zle nad morzem - takiemu to dooobrze ... kiedy chce , to do domu wraca i już - haha >Nie to co my , wierne gospodynie domowe buhahaha :) Całuski moja kuchareczko wspaniała:)))

  • Migdal0606

    Migdal0606

    27 lipca 2015, 21:04

    Ja nie przepadam za surówkami. Toleruję buraczki i ogorki kiszone :D ale od czasu do czasu zjem coś sloikowego :D

    • Migdal0606

      Migdal0606

      27 lipca 2015, 21:05

      taka salatke trzeba pewnie trzymać w chłodzie, w piwnicy?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 21:18

      Tam gdzie i ogórki i buraczki :) a te już się moim panom przejadly.

  • Amelia31

    Amelia31

    27 lipca 2015, 21:02

    Jak Ty to wszystko przyniosła do domu?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 21:03

      Rzeska pogoda dodaje mi powera:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.