Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pogoda idealna na sloikowanie.


Hello.

Za oknem przyjemne 23 stopnie wiec aż się człowiekowi chce żyć 8)

Rano odwiozlam kuzynke na dworzec i przed nią 20 godzinna podróż do Brukseli. Potem predziutko uwinelam się z koszeniem trawnika a w następnej kolejności odwiedziłam warzywniak i przywleklam pełne siaty jarzyn. No niestety u mnie tego roku kiszka z barszczem pod względem urodzaju warzywnego:? Plaga robactwa wszystko pożarla zaczynając od ślimaków po mszyce, nornice itp. Jedynie na pomidory nie mam co narzekać.  Aaaa... dziś miałam działać u Pani K. ze sprzątaniem ale przełożyła na jutro bo jeszcze się wczasują. No to żeby dziś nie zmarnować dnia wystartowałam z akcją sloikową. Jak już pisałam wcześniej, tego roku rezygnuje z nudnych ogórków na słodko czy w wersji kiszonej. Za to powstała bardzo smaczna sałatka wielowarzywna od razu z przepisem obrazkowym jeśli i wy chcecie wypróbować. Tak więc szatkujemy wszystkiego po 2 kg i wrzucamy do jednego gara.

Cebula

Ogórki ze skórką

Marchewka

Jabłka

Czerwona i żółta papryka pół na pół ( łącznie 2 kg)

Biała kapusta

Dodajemy na koniec szklankę oleju, szklankę octu 10%., szklankę cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki pieprzu

Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny by sałatka puściła soki

Po 2h napelniamy ciasno sałatkę w wyparzone słoiki. Zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut i gotowe. Z takiej ilości składników wychodzi 22 pół litrowe słoiki. 


To teraz przechodzimy do kolejnej sałatki, a jest nią czerwona kapusta z jabłkiem. 

Siekamy dwie główki czerwonej kapusty

8 dużych cebul w piórka i od razu ją solimy łyżeczką soli

Na tarle o grubych oczkach ścieramy 8 dużych jabłek

Kapustę wrzucamy na 15 minut do wrzącej wody

W osobnym garnku gotujemy zalewe z 3 litrów wody, 17 łyżek cukru, 1litra octu 10%, 2 łyżek soli,  8 łyżek oleju. Jak sie zacznie gotować wrzucamy do niej odsedzoną kapustę i gotujemy przez 5 minut.  Dodajemy odcisnietą cebulę i jabłka i gotujemy jeszcze przez 5 minut

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.  Z podanej ilości składników otrzymamy 9 litrowych słoików. 

Ciąg dalszy przetworów nastąpi :-)

  • Beata465

    Beata465

    27 lipca 2015, 20:50

    Nie mów że ty to wszystko przytargałaś do domu ....ze swoim kręgosłupem ....bo jak tak to kęsim, kęsim i nawet świetne przepisy cie nie uratują

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 20:52

      No ma na codzień chętnych do pomocy.

    • Beata465

      Beata465

      27 lipca 2015, 20:54

      uratowali cię :D

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 20:55

      Miało być ze nie ma .

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      27 lipca 2015, 20:57

      Ostatnio ratuje się plastrami w żelu apap przyklejam na cześć ledzwiową kręgosłupa.

    • Beata465

      Beata465

      27 lipca 2015, 20:59

      No cóż.....nie życzę, żebyś doszła do takiego stanu do jakiego ja się doprowadziłam, dzisiaj nie byłabym już taką bohaterką po tym co przeszłam, zresztą najlepszy przykład miałam na ręce....w poniedziałek zaczęła boleć a we środę już byłam u lekarza i dobrze :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.