„Pięć razy dziennie warzywa i owoce".
Odpowiednia dieta może znacznie zmniejszyć ryzyko różnych chorób, a częste włączanie do niej warzyw i owoców w pewnym stopniu zabezpiecza przed nowotworami, chorobami układu krążenia i otyłością.
Warzywa i owoce zawierają antyoksydanty, które chronią organizm, spowalniają starzenie się komórek (np. witaminy C,E i beta-karoten), a także liczne składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy.
Aby zapewnić sobie zdrowie powinnismy zjadać codziennie co najmniej 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na co najmniej 5 porcji. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie), lub 1 szklanki sałatki, a także szklanka soku.
Lista cennych składników jest długa:
witamina C - zwalcza wolne rodniki, przyspiesza gojenie się ran, zobojętnia trucizny, nadaje skórze elastyczność;
karotenoidy (m.in. beta-karoten, likopen) - zwalczają wolne rodniki, warunkują prawidłowy wzrost organizmu i widzenie;
witamina E- zwalcza wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych, reguluje przemianę materii w mięśniach;
witamina K- odpowiada za krzepnięcie krwi, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie;
witamina B1- wspomaga przemianę węglowodanów;
witamina B2-przeciwdziała powstawaniu zaćmy, reguluje przemianę materii, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i systemu odpornościowego organizmu;
witamina B6- reguluje przemianę materii, wpływa na odporność i poziom niektórych hormonów;
potas- przeciwdziała nadciśnieniu, reguluje pracę serca; wapń- wspomaga budowę kości i zębów;
sód- odpowiada za prawidłowe ciśnienie w tkankach;
magnez - reguluje pracę serca; błonnik pokarmowy- reguluje perystaltykę jelit, hamuje uczucie głodu, zwiększa wydalanie cholesterolu, zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji.
Warzywa i owoce - dzięki zawartych w nich potasowi, wapniowi, sodowi i magnezowi - mają też właściwości alkalizujące, czyli neutralizują obecne w organizmie kwasy, a więc w rezultacie zapobiegają zmęczeniu, bólom głowy, utracie apetytu, pogorszeniu wyglądu cery, apatii itp.
Dlaczego trzeba jeść co najmniej 5 porcji każdego dnia?
Ciało człowieka nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Dzięki temu organizm przez cały dzień może korzystać z zawartych w nich cennych składników.
Im większa będzie różnorodność zjadanych produktów, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm.
Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp. Na przykład rano, przed wyjściem do pracy, szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, potem w porze obiadu duża porcja gotowanych warzyw, na podwieczorek banan, na kolację porcja surówki lub sałatki.
Dlaczego są dobre w prewencji i leczeniu otyłości?
Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego tak istotne jest ich spożywanie w zapobieganiu i leczeniu nadwagi i otyłości. Dodatkowo większość warzyw i owoców tzw. niski indeks glikemiczny, tzn. że po spożyciu takich produktów poziom cukru we krwi rośnie powoli.
kosiczka
14 stycznia 2008, 01:00Ostatnio zastanawialam sie nad warzywami i owocami puszkowanymi. Tzn, wiem ze nie sa one oczywiscie tak zdrowe, jak te swieze, albo chociazby mrozone,ale czy sa jakies przeciwskazania na nie szczegolnie podczas diety, czy mozna je spozywac na rowni ze swiezymi???