A tak :) Menu Urodzinowo-Imprezowo-Świąteczne
Nastąpiła drobna zmiana, ponieważ mój ukochany braciszek Słoik Warszawski wraz z Żoneczką Słoikową powiadomili mnie dziś, że nie dadzą rady przyjechać w sobotę... za ciosem poszli rodzice, że może to na święta przełożyć... przecież to blisko, wszak Słoiki mają do nas spory kawałek... chciałam być uparta i choć raz nie dać się im zmanipulować. Urodziny są moje i zrobię je choć raz wtedy kiedy są, czyli w sobotę 12.04! No ale zadzwoniły dwie psiapsiuły, że ich dzieciaczki całe w ospie bo szaleje w przedszkolu i też nie przyjdą... No i impreza przełożona na 21.04 czyli Lany Poniedziałek. Generalnie powinnam pomyśleć nad zmianą daty urodzin bo odkąd pamiętam obchodzę je w Lany Poniedziałek właśnie... bo kiedy by Święta nie przypadały to przecież do urodzin blisko ;) Ostatecznie póki świeczki nie zdmuchnięte mam 27 lat, czyli punkt dla mnie :D
A oto moje menu, ostrzegam będzie długie, ale pamiętnik jest mój i chce w nim mieć wszystko co najważniejsze
Na Niedzielę Wielkanocną:
1.Rolada z morelami i musztardą francuską Moja mama zawsze robi przepyszny schab z morelą więc aby mi język w tyłek nie wchodził co mogłoby skutkować złamaniem diety znalazłam taki oto zamiennik:
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
musztarda francuska (50g)
morele suszone (100g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cebulę
kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy
w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie
mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części, do jednej
dodajemy kurkumę i musztardę francuską, drugą zostawiamy białą.
Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z musztardą formujemy
prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i
ok. 10cm szeroki. Zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby było to
kształtne i wysokie na ok. 5mm. Na tą warstwę kładziemy warstwę z połowy
masy białej w formie mniejszego prostokąta, długości 15cm jak dolna
część, ale z góry i z dołu zostawiamy trochę miejsca. Na środku układamy
wałek z suszonych moreli. Zawijamy roladę, staramy się białą częścią
otoczyć morele, a później żółtą otoczyć masę białą. Dla mniej
wprawionych proponuję najpierw zrobić kształtny wałek z białego mięsa z
morelami w środku, a później go umieścić na warstwie żółtej. Całość
zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie.
Dokładnie tak samo robimy drugą roladę. Wrzucamy roladki na wrzątek.
Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała
folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą
dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z
każdej, czyli 60 plasterków z tych proporcji.
Wartość energetyczna całości – 960kcal
Wartość energetyczna 1 plasterka (1/60 rolady) – 16kcal
2.Szynka faszerowana (kiedy wszyscy będą pałaszować sałatkę jarzynową)
Składniki:
8 dużych plastrów szynki (200g)
8 plasterków żółtego sera Hochland (150g)
2 jajka (120g)
kiełki (100g)
cieciorka (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
)Jajka gotujemy i trzemy
na tarce o grubych oczkach, cieciorkę odsączamy. Wszystkie składniki
łączymy z łyżką jogurtu naturalnego i przyprawiamy. Duże plastry szynki
rozkładamy, na każdy nakładamy plaster żółtego serka typu Hochland i 1-2
łyżki nadzienia. Szynkę zawijamy, spinamy wykałaczkami i przekrawamy na
pół. Z podanych proporcji wychodzi 16szt. Jest to wersja imprezowa,
więc jest w niej żółty ser i jest to szynka wieprzowa. Jakby się
postarać, to można zawinąć w plasterek wędliny drobiowej, ominąć żółty
ser i będzie wersja dietetyczna.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 1200kcal
Wartość energetyczna 1 porcji imprezowej (1/2 szynki) – 75kcal
Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej (bez sera z wędlina drobiową) – 40kcal
3.Muszle
z soczewicą i pieczarkami( myślę ze dam farsz z fety i szpinaku i czosnku i posypie pokrojonymi w kostkę pomidorami, ale ten pomysł tez bardzo fajny)
Składniki:
muszle makaronowe (25szt)
soczewica ugotowana (200g)
pieczarki (200g)
2 duże cebule (200g)
2 marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)
Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w
kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce. Wszystko wrzucamy na patelnię i
podsmażamy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Na końcu
dorzucamy ugotowaną soczewicę (lub soczewicę z puszki) i przyprawiamy.
Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle makaronowe. Danie do podania
zarówno na zimno jak i na ciepło (można odgrzewać na patelni lub zapiec
w piekarniku). Z podanych proporcji wychodzi 25szt.
Wartość energetyczna 1 muszli makaronowej bez nadzienia – 24kcal
Wartość energetyczna całego farszu warzywnego z soczewicą – 300kcal
Wartość energetyczna 1 muszli z nadzieniem – 36kcal
4.Roladki pieczarkowo-pietruszkowe(zamiast pysznej szynki teściowej)
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
pieczarki (250g)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni, aż zmiękną a nadmiar wody odparuje.
Mięso
z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy
surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej
dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy
podsmażone pieczarki. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby
później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa z pietruszką i
formujemy prostokąt ok. 10cm szeroki i 15cm długi, bardzo płaski na
0,5cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i na środek
kładziemy wałek o długości 10cm z ¼ mięsa z pieczarkami. Otaczamy ten
wałek mięsem pietruszkowym i zawijamy gotową roladkę w folię. Podobnie
przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku
gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po
kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć
folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z
podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w
plasterkach 0,5mm wychodzi ok. 60szt.
Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 630kcal
Wartość energetyczna 1 roladki – 160kcal
Wartość energetyczna 1 plasterkach w wersji kanapkowej – 10kcal
5.Tartaletki
z piersi z farszem groszkowym (na obiadek ?)
Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kiełki (100g)
groszek zielony (100g)
pęczek szczypiorku
2 plasterki żółtego sera (20g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka
rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z dwóch stron solą i kroimy na małe
kawałki, dowolnej wielkości. Wykładamy nimi tartaletki, które układamy
na patelni, podlewamy patelnię wodą, tak żeby nie dostała się do
tartaletek, przykrywamy i na małych ogniu dusimy ok. 10-15 minut, aż
mięso będzie gotowe. Może się zdarzyć, że woda dostanie się do naszych
tartaletek, wtedy ją wylewamy. Do mięsnych miseczek wkładamy farsz
(groszek, szczypior, kiełki), posypujemy z wierzchu odrobiną żółtego
sera i jeszcze dusimy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Ten farsz nie
ma w sobie nic surowego, więc według uznania – można go dodać i jeszcze
chwilę dusić lub wyciągnąć mięsne miseczki, ostudzić i nadziać. Farsz
tylko przykładowy. Z podanych proporcji wychodzi 6szt.
Wartość energetyczna wszystkich tartaletek – 410kcal
Wartość energetyczna 1 tartaletki - 70kcal
6. Oczywiście żurek
Niestety żadnego sensownie odchudzonego przepisu nie udało mi się znaleźć, jedyne na co wpadłam to to, a jest to też wersja deczko odchudzona czyli:
Składniki:
1,5 l wody
30 dag wędzonej chudej szynki(ok 15 plastrów)
2 marchwie
1pietrzuszka
1zakwas do żurku- nie mylić z zupą błyskawiczna z torebki
sól do smaku
majeranek-sporo
1 cebula
3 ząbki czosnku
50g jogurtu naturalnego
4 jajka
3 ziemniaki
Przygotowanie
Wodę zagotować, posiekać szynkę w plasterki a następnie w paseczki i wrzucić do wody, marchwie i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebule opalić, wszystko to wrzucić do garnka z wodą. Dodać sól do smaku, Czosnek wycisnąć/posiekać i też dać do wywaru. Ziemniaki posiekać w kostkę. Wrzucić ziemniaki (lub jak w moim przypadku ugotować je w garnku obok by zupa nie przeszła skrobią, bo ja ich jeść nie będę). Kiedy ziemniaki są miękkie dodać zakwasu do żurku, doprawić sporą ilością majeranku, zabielić jogurtem i gotowe. Podawać z jajkiem i/lub ziemniakami
Garnek zupy to ok 1500 kcal
URODZINOWO- czyli pozostałości z dnia poprzedniego plus parę urodzinowych akcentów
7.Paszteciki z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki na ciasto:
mąka pszenna (125g)
woda (75g)
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
mozzarella (120g)
1 pomidor (150g)
suszone pomidory (25g) (4 sztuki średnie)
listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz.
Mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokrojonego w
kostkę świeżego pomidora, pokrojone drobno suszone pomidory i świeżo
posiekaną bazylię lub dowolną zieleninę. Całość przyprawiamy i dokładnie
mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę,
sól, sodę, dolewamy przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Następnie
wałkujemy i wykrawamy np. kółka takie jak na pierogi. Na każde
nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Ciasto nie może być zbyt
cienkie i musi być dobrze posklejane, żeby podczas pieczenia ser nam nie
wypłynął. Paszteciki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i
pieczemy w temperaturze 200st. około 20 minut, aż się przyrumienią. Nie
używamy termoobiegu, bo wtedy może się zdarzyć, że topiący się ser
mozzarella pod ciśnieniem rozerwie nam ciasto. Z podanych proporcji
wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 440kcal
Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 380kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika z mozzarellą i suszonymi pomidorami – 55kcal
8.Szaszłyki
drobiowe
Składniki:
4 piersi z kurczaka (1kg)
1 cukinia (200g)
2 papryki czerwone (200g)
5 małych cebuli (250g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszone zioła, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie:
Piersi kroimy na dużą kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do
lodówki. Cukinię kroimy w talarki, paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulki
przekrawamy na pół. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie
mięso z warzywami i układamy na kratce do grilowania w piekarniku.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 150st. Z podanych proporcji
wychodzi 10 szaszłyków.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 1150kcal
Wartość energetyczna jednego szaszłyka – 115kcal