A tak :) Menu Urodzinowo-Imprezowo-Świąteczne
Nastąpiła drobna zmiana, ponieważ mój ukochany braciszek Słoik Warszawski wraz z Żoneczką Słoikową powiadomili mnie dziś, że nie dadzą rady przyjechać w sobotę... za ciosem poszli rodzice, że może to na święta przełożyć... przecież to blisko, wszak Słoiki mają do nas spory kawałek... chciałam być uparta i choć raz nie dać się im zmanipulować. Urodziny są moje i zrobię je choć raz wtedy kiedy są, czyli w sobotę 12.04! No ale zadzwoniły dwie psiapsiuły, że ich dzieciaczki całe w ospie bo szaleje w przedszkolu i też nie przyjdą... No i impreza przełożona na 21.04 czyli Lany Poniedziałek. Generalnie powinnam pomyśleć nad zmianą daty urodzin bo odkąd pamiętam obchodzę je w Lany Poniedziałek właśnie... bo kiedy by Święta nie przypadały to przecież do urodzin blisko ;) Ostatecznie póki świeczki nie zdmuchnięte mam 27 lat, czyli punkt dla mnie :D
A oto moje menu, ostrzegam będzie długie, ale pamiętnik jest mój i chce w nim mieć wszystko co najważniejsze
Na Niedzielę Wielkanocną:
1.Rolada z morelami i musztardą francuską Moja mama zawsze robi przepyszny schab z morelą więc aby mi język w tyłek nie wchodził co mogłoby skutkować złamaniem diety znalazłam taki oto zamiennik:
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
musztarda francuska (50g)
morele suszone (100g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cebulę
kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy
w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie
mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części, do jednej
dodajemy kurkumę i musztardę francuską, drugą zostawiamy białą.
Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z musztardą formujemy
prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i
ok. 10cm szeroki. Zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby było to
kształtne i wysokie na ok. 5mm. Na tą warstwę kładziemy warstwę z połowy
masy białej w formie mniejszego prostokąta, długości 15cm jak dolna
część, ale z góry i z dołu zostawiamy trochę miejsca. Na środku układamy
wałek z suszonych moreli. Zawijamy roladę, staramy się białą częścią
otoczyć morele, a później żółtą otoczyć masę białą. Dla mniej
wprawionych proponuję najpierw zrobić kształtny wałek z białego mięsa z
morelami w środku, a później go umieścić na warstwie żółtej. Całość
zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie.
Dokładnie tak samo robimy drugą roladę. Wrzucamy roladki na wrzątek.
Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała
folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą
dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z
każdej, czyli 60 plasterków z tych proporcji.
Wartość energetyczna całości – 960kcal
Wartość energetyczna 1 plasterka (1/60 rolady) – 16kcal
2.Szynka faszerowana (kiedy wszyscy będą pałaszować sałatkę jarzynową)
Składniki:
8 dużych plastrów szynki (200g)
8 plasterków żółtego sera Hochland (150g)
2 jajka (120g)
kiełki (100g)
cieciorka (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
)Jajka gotujemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, cieciorkę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy z łyżką jogurtu naturalnego i przyprawiamy. Duże plastry szynki rozkładamy, na każdy nakładamy plaster żółtego serka typu Hochland i 1-2 łyżki nadzienia. Szynkę zawijamy, spinamy wykałaczkami i przekrawamy na pół. Z podanych proporcji wychodzi 16szt. Jest to wersja imprezowa, więc jest w niej żółty ser i jest to szynka wieprzowa. Jakby się postarać, to można zawinąć w plasterek wędliny drobiowej, ominąć żółty ser i będzie wersja dietetyczna.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 1200kcal
Wartość energetyczna 1 porcji imprezowej (1/2 szynki) – 75kcal
Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej (bez sera z wędlina drobiową) – 40kcal
3.Muszle z soczewicą i pieczarkami( myślę ze dam farsz z fety i szpinaku i czosnku i posypie pokrojonymi w kostkę pomidorami, ale ten pomysł tez bardzo fajny)
Składniki:
muszle makaronowe (25szt)
soczewica ugotowana (200g)
pieczarki (200g)
2 duże cebule (200g)
2 marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)
Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w
kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce. Wszystko wrzucamy na patelnię i
podsmażamy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Na końcu
dorzucamy ugotowaną soczewicę (lub soczewicę z puszki) i przyprawiamy.
Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle makaronowe. Danie do podania
zarówno na zimno jak i na ciepło (można odgrzewać na patelni lub zapiec
w piekarniku). Z podanych proporcji wychodzi 25szt.
Wartość energetyczna 1 muszli makaronowej bez nadzienia – 24kcal
Wartość energetyczna całego farszu warzywnego z soczewicą – 300kcal
Wartość energetyczna 1 muszli z nadzieniem – 36kcal
4.Roladki pieczarkowo-pietruszkowe(zamiast pysznej szynki teściowej)
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
pieczarki (250g)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni, aż zmiękną a nadmiar wody odparuje.
Mięso
z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy
surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej
dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy
podsmażone pieczarki. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby
później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa z pietruszką i
formujemy prostokąt ok. 10cm szeroki i 15cm długi, bardzo płaski na
0,5cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i na środek
kładziemy wałek o długości 10cm z ¼ mięsa z pieczarkami. Otaczamy ten
wałek mięsem pietruszkowym i zawijamy gotową roladkę w folię. Podobnie
przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku
gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po
kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć
folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z
podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w
plasterkach 0,5mm wychodzi ok. 60szt.
Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 630kcal
Wartość energetyczna 1 roladki – 160kcal
Wartość energetyczna 1 plasterkach w wersji kanapkowej – 10kcal
5.Tartaletki z piersi z farszem groszkowym (na obiadek ?)
Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kiełki (100g)
groszek zielony (100g)
pęczek szczypiorku
2 plasterki żółtego sera (20g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z dwóch stron solą i kroimy na małe kawałki, dowolnej wielkości. Wykładamy nimi tartaletki, które układamy na patelni, podlewamy patelnię wodą, tak żeby nie dostała się do tartaletek, przykrywamy i na małych ogniu dusimy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe. Może się zdarzyć, że woda dostanie się do naszych tartaletek, wtedy ją wylewamy. Do mięsnych miseczek wkładamy farsz (groszek, szczypior, kiełki), posypujemy z wierzchu odrobiną żółtego sera i jeszcze dusimy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Ten farsz nie ma w sobie nic surowego, więc według uznania – można go dodać i jeszcze chwilę dusić lub wyciągnąć mięsne miseczki, ostudzić i nadziać. Farsz tylko przykładowy. Z podanych proporcji wychodzi 6szt.
Wartość energetyczna wszystkich tartaletek – 410kcal
Wartość energetyczna 1 tartaletki - 70kcal
6. Oczywiście żurek
Niestety żadnego sensownie odchudzonego przepisu nie udało mi się znaleźć, jedyne na co wpadłam to to, a jest to też wersja deczko odchudzona czyli:
Składniki:
1,5 l wody
30 dag wędzonej chudej szynki(ok 15 plastrów)
2 marchwie
1pietrzuszka
1zakwas do żurku- nie mylić z zupą błyskawiczna z torebki
sól do smaku
majeranek-sporo
1 cebula
3 ząbki czosnku
50g jogurtu naturalnego
4 jajka
3 ziemniaki
Przygotowanie
Wodę zagotować, posiekać szynkę w plasterki a następnie w paseczki i wrzucić do wody, marchwie i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebule opalić, wszystko to wrzucić do garnka z wodą. Dodać sól do smaku, Czosnek wycisnąć/posiekać i też dać do wywaru. Ziemniaki posiekać w kostkę. Wrzucić ziemniaki (lub jak w moim przypadku ugotować je w garnku obok by zupa nie przeszła skrobią, bo ja ich jeść nie będę). Kiedy ziemniaki są miękkie dodać zakwasu do żurku, doprawić sporą ilością majeranku, zabielić jogurtem i gotowe. Podawać z jajkiem i/lub ziemniakami
Garnek zupy to ok 1500 kcal
URODZINOWO- czyli pozostałości z dnia poprzedniego plus parę urodzinowych akcentów
7.Paszteciki z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki na ciasto:
mąka pszenna (125g)
woda (75g)
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
mozzarella (120g)
1 pomidor (150g)
suszone pomidory (25g) (4 sztuki średnie)
listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz.
Mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokrojonego w
kostkę świeżego pomidora, pokrojone drobno suszone pomidory i świeżo
posiekaną bazylię lub dowolną zieleninę. Całość przyprawiamy i dokładnie
mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę,
sól, sodę, dolewamy przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Następnie
wałkujemy i wykrawamy np. kółka takie jak na pierogi. Na każde
nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Ciasto nie może być zbyt
cienkie i musi być dobrze posklejane, żeby podczas pieczenia ser nam nie
wypłynął. Paszteciki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i
pieczemy w temperaturze 200st. około 20 minut, aż się przyrumienią. Nie
używamy termoobiegu, bo wtedy może się zdarzyć, że topiący się ser
mozzarella pod ciśnieniem rozerwie nam ciasto. Z podanych proporcji
wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 440kcal
Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 380kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika z mozzarellą i suszonymi pomidorami – 55kcal
8.Szaszłyki drobiowe
4 piersi z kurczaka (1kg)
1 cukinia (200g)
2 papryki czerwone (200g)
5 małych cebuli (250g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszone zioła, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie:
Piersi kroimy na dużą kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cukinię kroimy w talarki, paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulki przekrawamy na pół. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i układamy na kratce do grilowania w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 150st. Z podanych proporcji wychodzi 10 szaszłyków.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 1150kcal
Wartość energetyczna jednego szaszłyka – 115kcal
9.Ciasteczka przekładane kremem serowym a’la feta
Składniki na ciasteczka:
masło (20g)
żółty ser (50g)
mąka (150g)
jogurt naturalny (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
jajko do smarowania
Składniki na krem serowy:
ser typu feta Light (100g)
twarożek President 0% (150g)
Przygotowanie:
Żółty ser trzemy na tarce
na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt.
Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek
masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do
lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 2-3mm,
wykrawamy foremką ciasteczka, tyle samo spodów i ramek i układamy na
papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i ramki dekorujemy (makiem,
sezamem, posiekanymi orzeszkami, słonecznikiem, dynią itp.). Pieczemy w
temperaturze 180st. ok. 10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych
proporcji wychodzi 25 kompletów do przełożenia.
Krem serowy a’la
feta zrobiłam z sera Feta Light zmiksowanego na gładko z chudym serkiem
President bez przypraw. Dzięki temu ciasteczka nie są zbyt słone ani
zamulające, ale mają smak fety i kremową konsystencję. Tak przygotowanym
kremem przekładamy ciasteczka.
Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka serowe – 970kcal
Wartość energetyczna 1 komplety do przełożenia – 40kcal
Wartość energetyczna kremu serowego a’la feta – 270kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka z kremem a’la feta – 50kcal
10.Kulki serowe
1 chudy biały ser (200g)
1 ser typu feta (270g)
Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do tego całą kostkę sera typu feta i mieszamy składniki na gładką masę, można przyprawić na ostro, ale bez dodatku soli (feta jest słona sama w sobie). Lekko zwilżoną dłonią formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w przyprawach, np. czerwonej papryce, curry, ziołach, koperku, zmielonych orzechach. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek serowych.
Wartość energetyczna masy serowej – 815kcal
Wartość energetyczna jednej kulki serowej – 40kcal
11. Pikantne paluszki drożdżowe
Składniki:
mąka pełnoziarnista (120g)
woda (50ml)
drożdże (25g)
margaryna (10g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa meksykańska, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy margarynę, chwilę czekamy aż ostygnie, dorzucamy drożdże i mieszamy, żeby się dobrze rozpuściły. Płyn wlewamy do mąki, mocno przyprawiamy i wyrabiamy ciasto. Powinna nam wyjść zwarta nie klejąca się kulka. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 3mm i wycinamy nożem lub radełkiem cienkie paseczki o szerokości ok. 5mm. Wycięte paski układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, możemy kłaść je na płasko lub fantazyjnie poskręcać w spiralki. Blachę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Paluszki pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.
Z podanych proporcji wychodzi 40 paluszków o długości ok. 15cm.
Wartość energetyczna 1 paluszka – 11kcal
12."Orzeszki ziemne” w wersji light(głownie ze względu na moja mamę która zawsze jest na diecie póki nie zobaczy piwa i orzeszków i tak do następnego razu)
Cieciorka już była, teraz
spróbowałam soję. Jak się jej nie rozgotuje, to na półtwardo jest
bardzo dobrym zamiennikiem orzeszków ziemnych. Soję wystarczy namoczyć
na noc, a na drugi dzień ugotować w osolonej wodzie, ok. 20 minut od
zagotowania wody powinna być już w sam raz. Można ją jeść taką zwykła
ugotowaną, albo podsmażyć na patelni i obsypać pikantnymi przyprawami.
Wartość energetyczna 100g suchej soi – 385kcal
Waga 100g suchej soi po ugotowaniu – 250g
Wartość energetyczna 100g ugotowanej soi – 154kcal
Wartość energetyczna 100g orzeszków ziemnych – 582kcal
SŁODKOŚCI
13.Ciasteczka z wróżbą(ich nie zamierzam jeść ale myślę, że pomysł fajny w środku oczywiście moje życzenia dla tych których kocham, żeby nie było, że tylko mi wszyscy czegoś życzą)
Składniki:
mąka pszenna (150g)
1 jajko (60g)
cukier puder (25g)
orzeszki lub migdały (25szt)
1 łyżeczka oleju (5ml)
kilka kropli olejku zapachowego
25 karteczek z wróżbą
Przygotowanie:
W
misce miksujemy jajko z cukrem pudrem, olejem i dowolnym zapachem.
Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy, ciasto ma mieć kształt
kuli. Wałkujemy bardzo cienko na ok. 2mm i wykrawamy krążki. Polecam
użyć do tego metalowej foremki do babeczek z falbanką, wygląda dużo
ładniej niż zwykłe kółka. Na ¼ krążka kładziemy zwiniętą w rulon wróżbę i
orzeszek (mogą być obrane migdały). Sposobów zawijania ciasteczek jest
mnóstwo, ale moje próby robienia według wzoru skończyły się tym, że
wyglądały one jak pierogi i zajmowało to dużo czasu. Ostatecznie szybko
poskładałam na cztery, w tzw. chusteczkę, nie dbając o to, czy się
wszystko poskleja i całkiem ładnie wyglądały. Nawet takie prześwity, w
których widać, co jest w środku miały swój urok. Przed pieczeniem można
posmarować jajkiem, wtedy jest ładniejszy kolor. Pieczemy w temperaturze
180st. ok. 15-20minut. Z podanych proporcji wychodzi 25 ciasteczek.
Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka z orzeszkami – 915kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka – 35kcal
14.Kokosanki
Składniki:
otręby owsiane (150g)
wiórki kokosowe (50g)
cukier waniliowy (30g)
jogurt naturalny (150g)
1 jajko (60g)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy robimy kulki wielkości
Rafaello i układamy na papierze do pieczenia. Masa może być lekko sypka,
ale po zrobieniu kulki powinny mieć one stały kształt. Pieczemy w
temperaturze 200st. ok. 15 minut. Można trochę dłużej, wtedy będą
rumiane, ale białe też mają swój urok. Z podanych proporcji wychodzi
25szt
Wartość energetyczna całej masy na kokosanki – 1150kcal
Wartość energetyczna 1 kokosanki - 45kcal
15.Sernik cytrynowy z galaretką miętową
Składniki:
twarożek President 0% (350g)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
esencja z mięty (100ml)
herbatniki pełnoziarniste (75g)
1 łyżka wiórków kokosowych (20g)
Przygotowanie:
Dowolna
herbatę miętową lub czystą miętę zalewamy 100ml wrzątku, następnie
odsączamy i studzimy. Do miski wlewamy 300ml gorącej wody, esencję
miętową (można użyć ekstraktu miętowego) i wsypujemy dowolną zieloną
galaretkę. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia proszku z galaretki,
wylewamy do pojemnika (np. po lodach) wyłożonego folią spożywczą i
chłodzimy. Kiedy galaretka nam zastygnie wyciągamy ją i kroimy w kostkę.
Do kubka wlewamy 100ml wrzątku, wsypujemy galaretkę cytrynową i
dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia proszku z galaretki, po czym
studzimy. Przekładamy do miski twarożek i miksujemy blenderem, żeby go
napowietrzyć – będzie wtedy puszysty i bardziej kremowy. Cały czas
miksując wlewamy powoli galaretkę cytrynową i miksujemy, aż do uzyskania
jednolitej cytrynowej masy serowej.
Blaszkę o wymiarach 30x15
wykładamy folią spożywczą, na dno układamy herbatniki. Następnie
przekładamy do blaszki połowę masy serowej, układamy na niej pokrojoną
zielona galaretkę, przykrywamy to drugą połową masy serowej i układamy
pozostała galaretkę lekko wciskając. Całość można posypać wiórkami
kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Z podanych
proporcji wychodzi 12 porcji.
Wartość energetyczna całego sernika cytrynowego z galaretką miętową – 1200kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 100kcal
16.Dietetyczne ciasto marchewkowe
Składniki:
400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji:
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe
1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy.
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)
Smacznego i słodkiego Kochani :)
17.TORT!!!!!!!!
Dietetyczna Pavlova
4 białka
1 łyżka stewii
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
serek homogenizowany naturalny chudy
stewia do smaku
szklanka jagód lub inne owoce
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy będą już ubite na sztywno zmniejszamy obroty o połowę i delikatnie wsypujemy suche składniki i chwilę miksujemy. Masę wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 30min w 140-150 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku, żeby nie opadła.
Beza udaje się też bez dodatku skrobi, ale dzięki niej staje się ciągnąca w środku jak prawdziwa, tradycyjna beza. A nadal jest dietetyczna. I to jak ;) Prawdziwa bomba białkowa. Ze smakiem.
Dotarłyście do końca??? No to jestem z Was dumna! Duuużoo tego-wiem. ale postanowiłam, że będzie to takie moje vademecum potraw imprezowych odtłuszczonych. Bo bywa tak że jestem u rodzinki i nagle pada hasło "impreza" a ja bez takich przepisów mogę łatwo ulec pokusie. A tak mam wszystko w jednym miejscu dostępne z każdego telefonu/laptopa/tableta Mam nadzieję, że i Wam się coś przyda
Przepisy ani zdjęcia nie są moje, sa wspaniałych osób których blogi były dla mnie inspiracją oto one:
smak-zdrowia.blogspot.com
abcdietaodkuchni.blogspot.com
ugotowane-z-pasja.blogspot.com
dzichajdzi
10 kwietnia 2014, 18:05Ciekawe pomysły :) Smaczne, zdrowie i dietetycznne! Mama zamiar w weeken zrobić to ciasto marchewkowe ;))
naati86
10 kwietnia 2014, 18:10Ciesze się :) ja tez mam zamiar je zrobić w weekend- może akurat ktoś wpadnie na urodzinową kawkę :) Daj znać jak Ci wyszło!
dzichajdzi
10 kwietnia 2014, 18:13Na pewno dam:)