Witajcie Kobitki.
Na wadze wczoraj 300g mniej, dziś 300g więcej, no cóż nic się nie dzieje, niech i tak będzie, ja osobiście wiem że nie grzeszę, a jak nie grzeszę to lada dzień będzie znów pięknie mniej:)
Z tematów na czasie wpadłam podzielić się przepisem na zawsze udany chrust, kto go nie umie zrobić, a bardzo by chciał to zapodam przepis równie banalny i łatwy jak na te ciasteczka ostatnio:
CHRUSTSkładniki ( na dwa duże półmiski chrustu)
4szkl. maki pszennej
1 łyżeczka cukru
8 żółtek
1,5szkl. śmietany 18%
2łyżeczki octu
2szczypty soli
Wszystkie składniki zagnieść, następnie ciasto mocno zbijać wałkiem, by zrobiło się bardziej elastyczne (tu tkwi cały sekret ich puszystości) Wstawić do lodówki na 30min potem bardzo cieniutko rozwałkować (jak na makaron) pokroić na paski 2x7cm przez środek naciąć i przewinąć, istotna rzeczą jest by nie było już ciasto oprószone mąką, by przy wałkowaniu jak najmniej oprószać stolnicę i samo ciasto, smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i gotowe:) Z tego przepisu nie ma opcji by się nie udały:)
* u mnie produkcja już zakończona na trzech takich oto półmiskach:)
A jak już jesteśmy w kuchni to podrzucę wam przepis na ciekawy pasztet z fasoli i kaszy, chyba któraś z Was robiła podobny ale nie pamiętam czy z takich samych składników, ale wiem że zachwalała.
Pasztet z fasoli i kaszySkładniki:
400 g fasoli białej
100 g kaszy jęczmiennej
100 g kaszy gryczanej
1 szklanka płatków owsianych
200 g cebuli 4 jajka
1 duża pietruszka ( około 150 g )
1 duża marchew ( około 150 g )
5 cm kawałek pora ( biała część )
4 duże ząbki czosnku
1/2 małego selera
50 g drożdży świeżych
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy:
1 łyżka majeranku
pieprz , sól , papryka słodka
papryka ostra , pieprz ziołowy
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do obsypania foremki
foremki do zapiekania pasztetu użyłam 3 foremek 24 cm x 11 cm x 6 cm
Maszynka do mielenia mięsa .
Przygotowanie :
Kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu fasolę dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą żeby zmiękła ( dzięki temu krócej się gotuje ) .
Przygotowanie składników pasztetu :
Fasolę gotujemy do miękkości ?ugotowaną odcedzić i odstawić do wystudzenia.
Kaszę gryczaną gotować według przepisu na opakowaniu ? ugotowaną odstawić do wystudzenia - kaszę jęczmienną gotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia
Marchew , pietruszkę , selera ,oczyścić umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
czosnek drobno pokroić
- Cebulę w drobną kostkę
- Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie pół plasterki
- natkę pietruszki drobno posiekać
Przygotowanie pasztetu
Na patelni podsmażyć cebulę
do podsmażonej dodać marchew , pietruszkę , selera , pora , czosnek i dusić do miękkości warzyw
Gdy warzywa są już miękkie dodać rozkruszone drożdże i jeszcze przez chwilę podgrzewam patelnię żeby drożdże się rozpuściły W czasie gdy warzywa się smażą, w maszynce do mielenia mięsa zmielić fasole z kaszą gryczaną i kaszą jęczmienną - Teraz w dużej misce wymieszać zmieloną masę , uduszone warzywa , dodać jajka , natkę pietruszki , płatki owsiane
- doprawić obficie przyprawami żeby pasztet miał wyrazisty smak
- wszystko dokładnie wymieszać ręką na jednolita masę
- Foremki wysmarować tłuszczem ( masłem ) i obsypać bułką tartą dno i boki
- Pasztet wkładać do foremek delikatnie ugniatając, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny ? piekarnik ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
Pasztet można podawać na ciepło jak i na zimno najlepiej smakuje podany z surówką .
W grupie "Pogaduchy grubasek walczących z otyłością" jest nas już 63 fajne osóbki:) zapraszamy kolejne vitalijki, które aktywnie będą się udzielać i dzielić swoimi opiniami, radami i sukcesami:)