TEGO JESZCZE NIE WIEDZIAŁAM. PRZECZYTAŁAM DZIŚ CIEKAWY ARTYKUŁ, KTÓRY UŚWIADOMIŁ MI, DLACZEGO TAK WOLNO CHUDNĘ W DOLNYCH CZĘŚCIACH CIAŁA.
Otyłość pośladkowo-udowa, znana także jako otyłość typu gruszka, to rodzaj otyłości, który najczęściej dotyczy kobiet. Otyłość pośladkowo-udowa nie jest tak niebezpieczna dla zdrowia, jak otyłość brzuszna, jednak znacznie trudniej jej się pozbyć.
Otyłość pośladkowo-udowa (znana także jako otyłość gynoidalna lub otyłość typu gruszka) to typ otyłości, który najczęściej dotyczy kobiet. Otyłość pośladkowo-udowa charakteryzuje się występowaniem nadmiaru tkanki tłuszczowej w dolnej części ciała, czyli na biodrach, pośladkach i udach. Sylwetka osób zmagających się z tym rodzajem otyłości charakteryzuje się szerokimi i zaokrąglonymi biodrami, dość dużą pupą, która czasami opada i jakby zlewa się z pełnymi udami, oraz rozbudowanymi łydkami i niezbyt długimi nogami. Z kolei górna partia ciała jest szczupła, tzn. brzuch jest zwykle płaski, talia średnio lub bardzo wcięta i nisko umiejscowiona, a ramiona wąskie i czasami lekko opadające. U kobiet dodatkowo występuje mały biust (miseczka A lub B).
Otyłość pośladkowo-udowa - czy jest groźna dla zdrowia?
Otyłość pośladkowo-udowa nie jest tak niebezpieczna dla zdrowia, jak otyłość brzuszna, ponieważ nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób metabolicznych, np. cukrzycy. Z badań naukowców wynika, że w przypadku tego typu otyłości ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego jest 3-krotnie mniejsze niż w przypadku otyłości brzusznej. Niestety, otyłość pośladkowo-udowa często wiąże się z występowaniem żylaków podudzi, zwyrodnień układu kostno-stawowego kończyn dolnych oraz schorzeń dróg żółciowych.
Otyłość pośladkowo-udowa - dieta
Osoby, które mają tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej w
dolnych partiach ciała, powinny stosować dietę opartą na produktach o
niskim indeksie glikemicznym. W związku z tym w jadłospisie powinny
dominować produkty, takie jak kasze, drób, świeże lub gotowane na parze
warzywa. Niewskazane są białe pieczywo, makarony, ryż, banany,
czerwone mięso, słodycze oraz gotowane ziemniaki czy marchewka (ich
indeks glikemiczny jest znacznie wyższy niż w postaci. Organizm gruszki
ma tendencje do gromadzenia toksyn, a więc do odkładania się tkanki
tłuszczowej. Dlatego pani o tej figurze nie jada pokarmów wysoko
przetworzonych ani konserwowanych. Wybiera żywność o niskim
indeksie glikemicznym. Np. unika gotowanych ziemniaków, bo mają dużo
węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zmuszają
go do wytwarzania większej dawki insuliny. To sprawia, że nie
wykorzystuje on nagromadzonego tłuszczyku do przerobienia go na
energię. Na talerzu gruszki powinny się znaleźć kasze, drób, świeże lub
gotowane na parze warzywa. Odstawić należy białe pieczywo, makarony,
ryż, banany, czerwone mięso, słodycze. Bez ograniczeń można jeść
fasolkę, soczewicę, ziarna. Gruszka nie podjada, chyba że mało słodki
owoc. Powinna pić dużo wody. Alkohol jest zakazany, jego picie kończy
się zaokrągleniem bioder, ud i brzucha.
Otyłość pośladkowo-udowa - ćwiczenia
Osoby zmagające się z otyłością pośladkowo-udową powinny skupić się na ćwiczeniach, których celem jest zmniejszenie dysproporcji pomiędzy szczupłą górą a obszernym dołem. Elementem codziennej gimnastyki powinny być zarówno ćwiczenia wyszczuplające masywne uda i biodra, jaki i ćwiczenia na mięśnie górnej części ciała, których celem jest wzmocnienie mięśni barków i klatki piersiowej. W związku z tym dolna strefa ciała wymaga treningu aerobowego, który pomoże spalić tłuszcz w problematycznych miejscach (spacery, rowerowe wycieczki czy ćwiczenia na maszynie eliptycznej), natomiast górna powinna zostać poddana ćwiczeniom siłowym. Niewskazane są natomiast intensywne ćwiczenia dolnych partii ciała, bo gdy biodra i uda będą mocno umięśnione, dysproporcje ciała staną się jeszcze wyraźniejsze.
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/otylosc/otylos...