Ostatnio dodane zdjęcia

Grupy

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Wiele razy próbowałam schudnąć i 6 lat temu udało mi się schudnąć z 68kg do 62 kg ale utrzymać taka wagę nie jest łatwo..Jestem zainteresowana zdrowym odżywianiem ,dietetyką ,czytam książki naukowe,artykuły prasowe na ten temat. Ponieważ mam wiedzę zarówno praktyczna jak i teoretyczna ,pragnę podzielić się nią z innymi osobami . Wiem jak trudno jest schudnąć i nie przytyć. Jestem wegetarianką od roku . Prowadzę bloga www.sztuka-ze-smakiem.
blogspot.com
i jestem rozdarta pomiędzy rękodziełem a kuchnią wegetariańską :) Teraz jest czas dla mnie i moich pasji .Ostatnio uczę się fotografowania ( na bloga ) i strasznie mnie to wciągnęło :)

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 205914
Komentarzy: 4111
Założony: 21 stycznia 2013
Ostatni wpis: 20 lipca 2018

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
alexxx1

kobieta, 62 lat, Szczecin

169 cm, 62.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

15 lutego 2013 , Komentarze (4)

http://www.polskieradio.pl/80/1007/Artykul/782007,Niezgoda-na-bol-Magazyn-Bez-Znieczulenia
Może to niezbyt fajny temat na weekend,ale wczorajszy  reportaż porusza ważny temat.

14 lutego 2013 , Komentarze (34)

Odezwał się mój kręgosłup a to znaczy ,że ja zamilknę :) Pozdrawiam wszystkich :)

13 lutego 2013 , Komentarze (46)


 pasztet z soczewicy  ,surówka, ziemniaczki
Przepis na pasztet
 Soczewica ugotowana  2 szklanki ,2 łyżki płatków owsianych , 2 łyżki pestek  dyni i słoencznika ,2 łyżki mąki kukurydzianej ,przyprawy do smaku ,zioła prowansalskie ,1 jajko  .Soczewice ugotowałam osobno.Rozgotowałam płatki .Wszystko razem wymieszałam .Włożyłam do keksówki  i  do piekarnika w czasie jak piekłam chleb razowy  czyli 1 godzinę 20 minut.


Dla chętnych sos jogurtowy :)
sos : jogurt ,pesto,szczypior ,utarte jabłko  .
Smacznego!



12 lutego 2013 , Komentarze (86)



Na talerzyku :surówka na bazie sałaty lodowej,suszone pomidory ,karczoch z oleju (Lidl) ,kawałek chleba razowego .
Smacznego !

11 lutego 2013 , Komentarze (6)

KOMUNIKAT KOMISJI DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO, RADY I EUROPEJSKIEGO KOMITETU EKONOMICZNO-SPOŁECZNEGO w sprawie strategii Unii Europejskiej w zakresie ochrony i dobrostanu zwierząt na lata 2012-2015 /* KOM/2012/06 wersja ostateczna */
1. Wprowadzenie

W artykule 13 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej uznano zwierzęta za istoty zdolne do odczuwania i nałożono obowiązek pełnego uwzględniania wymagań w zakresie dobrostanu zwierząt przy formułowaniu i wykonywaniu polityki Unii Europejskiej w określonych dziedzinach.

W 2006 r., w przyjętym przez Komisję Wspólnotowym planie działań dotyczącym ochrony i dobrostanu zwierząt na lata 2006-2010[1], po raz pierwszy w jednym miejscu zebrano różne aspekty polityki UE w zakresie dobrostanu zwierząt, regulujące utrzymywanie w UE miliardów zwierząt w celach gospodarczych. Do celów hodowlanych wykorzystuje się około dwa miliardy ptaków[2] i trzysta miliardów ssaków. Około 12 milionów zwierząt rocznie wykorzystuje się do celów doświadczalnych. Populację psów i kotów, głównie w posiadaniu prywatnym, szacuje się na około sto milionów[3]. Trudno jest oszacować ilość zwierząt domowych sprzedawanych w UE. Dane UE dotyczące liczby zwierząt trzymanych w ogrodach zoologicznych i oceanariach nie są dostępne."

"3.4. Dostarczanie konsumentom i opinii publicznej odpowiednich informacji

Dobrostan zwierząt stanowi kwestię społeczną budzącą szerokie zainteresowanie. Traktowanie zwierząt jest kwestią etyczną i stanowi część wartości unijnych. Istotne jest zatem przekazywanie dzieciom, młodzieży i ogólnie społeczeństwu informacji w celu zwiększania świadomości w odniesieniu do zwierząt i promowania odpowiedzialnej własności.

Dobrostan zwierząt jest również przedmiotem zainteresowania konsumentów. Produkty pochodzenia zwierzęcego są powszechnie stosowane, w szczególności w kontekście produkcji żywności, i konsumenci są zainteresowani sposobem, w jaki traktuje się zwierzęta. Z drugiej strony konsumenci nie mają możliwości zareagowania na wyższe standardy w zakresie dobrostanu zwierząt."

Cały dokument :

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2012:0006:FIN:PL:HTML 

11 lutego 2013 , Komentarze (26)



indyjskie pieczarki z soczewicą :
-1/2 kg pieczarek
1 szklanka soczewicy zielonej
-1/2 szklanki pestek słonecznika
-1 łyżeczka curry
-1/4 szklanki jogurtu
Pieczarki kroimy i podsmażamy.Soczewicę gotujemy ok.30 minut osobno. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pestki słonecznika , jogurt, curry, i ugotowaną  soczewicę .Dusimy razem 5 minut ,doprawiamy solą do smaku.


4 cebule pokroić zalać 2 litrami wody .Po ugotowaniu zmiksować ,posolić dodać łyżkę oleju ,1/4 szklanki mleka ,posolić ,dodać curry.
Dodajemy ugotowaną zielona soczewicę .
Smacznego !

Swietne przepisy wegetariańskie i wegańskie z forum na Vitalii !!!
http://vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/47/topicid/63669/sortf/0/rev/0/range/0/page/0/ 

10 lutego 2013 , Komentarze (58)

http://www.planeteplus.pl/dokument-ofiary-mody_40436

 


Zapowiedź filmu "Ofiary mody" 

NAJBLIŻSZE EMISJE
19:15
piątek15 lutego
17:15
piątek22 lutego

Planete+ :

"Wybierając odzież, klienci oczekują stylowości i jakości. Co tymczasem dostają w zamian? Jak się okazuje, w powszechnie dostępnych ubraniach i butach bez trudu znaleźć można wysoce toksyczne substancje.

Rita Lemoine jest stałą klientką paryskich butików. Gdy widzi coś, co jej się podoba, rzadko zważa na cenę. Pewnego razu jej wybór padł na szykowne botki. Ich cena opiewała na 150 euro, ale prawdziwy koszt zakupu okazał się znacznie wyższy. "Włożyłam je dwa razy, podrażniły mi skórę na stopach" - skarży się Francuzka. "Po trzecim razie wystąpił obrzęk. Swędziało tak bardzo, że nie mogłam zasnąć. Poszłam do lekarza, ale nie wiedział, co mi dolega. Nie spotkał się wcześniej z czymś podobnym". Dopiero w szpitalu zidentyfikowano przyczyny nieznośnych dolegliwości. Wszystkiemu winny okazał się dimetylofumaran, środek grzybobójczy zakazany w Europie, a jednak wykorzystany do konserwacji kupionych przez kobietę butów.

Przypadek Rity Lemoine nie należy do rzadkich. W samej Francji rocznie setki osób zgłaszają się do szpitali z podobnymi problemami. Dimetylofumaran jest tylko jednym z toksycznych środków obecnych w powszechnie dostępnej odzieży. Metale ciężkie, formaldehyd, żywica syntetyczna, chlor to kolejne na liście. Choć zabronione w Europie, trujące chemikalia używane są przy produkcji, konserwacji i dystrybucji wielu tekstyliów w krajach rozwijających się. Wśród miejscowych robotników krwawe żniwo zbierają pestycydy wykorzystywane w uprawie bawełny w Indiach, sztuczne barwniki z Chin i Bangladeszu, czy związki chloru, którymi wypełnia się wysyłane na Zachód kontenery. Jako nabywcy dżinsów czy skórzanych butów możemy być wystawieni na działanie wyniszczającej chemii. Szacuje się, że tylko 1% odzieży wyprodukowany jest z w pełni naturalnych surowców. Co z resztą? Toksyczna odzież będzie wciąż chętnie kupowana z jednego powodu - jest tania. Tyle, że prawdziwą jej ceną może się okazać nasze zdrowie.

7 lutego 2013 , Komentarze (76)




Jeden super pączek zamiast 5!!



No ,chyba że ktoś woli 3 !!
Smacznego !!!

7 lutego 2013 , Komentarze (87)

Ponieważ często na Vitalii pada argument ,ze mięso jest zdrowe i należy go spożywać, przygotowałam  trochę materiałów do poczytania.
Od siebie tylko powiem ,że bardzo utkwił mi w pamięci fakt ,kiedy dowiedziałem się , że 90 %  wytwarzanych na świecie antybiotyków jest wykorzystywanych w hodowli zwierząt.
I dlatego nie napiszę "Smacznego"!


http://www.agrodziennik.pl/jak-zastapic-antybiotyki-w-hodowli-zwierzat,1044.html



http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/beda-ograniczenia-w-stosowaniu-antybiotykow-w-hodowli-zwierzat,75930.html


produkcja.rolnicy.com/produkcja-zwierzeca/brytyjscy-eksperci-antybiotyki-w-rolnictwie-powodem-rozwoju-superbakterii

http://www.dw.de/antybiotyki-w-kurczakach/a-15660126   

http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publikacje/antybiotyk-na-talerzu-czy-mieso-jest-bezpieczne/strona-publikacji/2/nc/1/



Ten znany aktor też jest wegetarianinem:)
i dlatego jeszcze bardziej go lubie:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.