W
badaniach z ubiegłego roku naukowcy doszli do wniosku, że nie wszystkie
tłuszcze są takie same. Tłuszcze nienasycone i nasycone mają inne
działanie biologiczne i inny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Odkryto,
że białko serwatkowe lepiej wpływa na spalanie tłuszczu niż białko
sojowe i białka z innych źródeł, ze względu na swoją dużą zawartość
aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Aminokwas rozgałęziony leucyna
oddziałuje na ścieżkę sygnalizacyjną regulującą utlenianie aminokwasów
oraz glukoneogenezę. 100 g białka serwatkowego zawiera około 24 g BCAA,
które są powiązane ze zwiększeniem wrażliwości na insulinę oraz
poczuciem sytości. Wyższa zawartość BCAA w białku serwatkowym czyni je
skuteczniejszym, jeśli chodzi o spalanie tłuszczu, w porównaniu do
źródeł białka takich jak kurczak czy wołowina.
W
jednym z ostatnich wydań „Nutrition Research” naukowcy ogłosili, że
białko serwatkowe może skuteczniej wspomagać spalanie tłuszczu
zgromadzonego w tkance brzusznej niż inne źródła białka. Kolejnym
interesującym faktem na temat białka serwatkowego jest to, że działa ono
w mięśniach jak wazodylator. Śródbłonek to pojedyncza warstwa w
naczyniu krwionośnym, która znacząco wpływa na zdrowie układu
naczyniowego oraz ryzyko wystąpienia chorób poprzez regulowanie stopnia
zwężenia lub poszerzenia naczynia krwionośnego, ciśnienia krwi oraz jej
krzepliwości, itp. Bioaktywne peptydy pochodzące z pożywienia, zwłaszcza
z mleka, mają szerokie spektrum działań biologicznych, m.in. obniżają
ciśnienie krwi i poprawiają pracę śródbłonka. Mleko to bogate źródło
peptydów hamujących działanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE).
Blokowanie ACE zapobiega konwersji angiotensyny I do angiotensyny II,
która silnie obkurcza naczynia krwionośne. By obniżyć ciśnienie krwi
wiele osób z nadciśnieniem otrzymuje dostępne tylko na receptę leki
blokujące ACE, ale kulturyści mogą osiągnąć podobny efekt przy pomocy
białka serwatkowego.
Wielu
kulturystów przed treningiem przyjmuje suplementy zwiększające poziom
tlenku azotu, a co za tym idzie – pompę mięśniową, jednak niezłą pompę
można też osiągnąć za pomocą białka serwatkowego. Naukowcy z University
of Connecticut zbadali, jak białko serwatkowe wpływa na przepływ krwi
oraz na szerokość naczyń krwionośnych. Przez dwa tygodnie ochotnicy co
dzień przyjmowali jedną porcję serwatki lub placebo. Na zakończenie
badania stwierdzono, że 30, 60 i 90 minut po spożyciu białka
serwatkowego naczynia krwionośne były powiększone. Tak więc białko to
załatwia dwie rzeczy naraz: dostarcza aminokwasy rozgałęzione najlepszej
jakości oraz rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia aminokwasom
dotarcie do mięśni.
Białko
serwatkowe reguluje poziom kilku hormonów powiązanych z utratą wagi.
Badacze wyjaśnili, że białko to jest potężnym stymulatorem peptydu
hamującego motorykę żołądka, znanym także jako glukozozależny peptyd
insulinotropowy (GIP). Uważa się, że zadaniem GIP jest wywoływanie
wydzielania insuliny. Białko serwatkowe silnie stymuluje wydzielanie GIP
prawdopodobnie za sprawą bioaktywnych peptydów obecnych w serwatce lub
tworzących się w momencie jej trawienia. Efekt osłabienia apetytu może
być wywoływany przez serwatkę podnoszącą poziom GIP lub poprzez inne
mechanizmy (na przykład mTOR).
Badania
wykazały, że spożywanie izolatu serwatki w ilości 60 g dziennie w ciągu
ponad 6 miesięcy skutkowało obniżeniem poziomu insuliny (mniejsza
szansa na odkładanie się tłuszczu), niższym poziomem kortyzolu (ochrona
tkanki mięśniowej) oraz podwyższonym wydzielaniem leptyny (zwiększenie
poczucia sytości). Nowe badanie opublikowane w „Nutrition &
Metabolism” wykazało, że osoby stosujące białko serwatkowe straciły
więcej na wadze, niż grupa kontrolna przyjmująca maltodekstryny. Obie
grupy były na diecie o ograniczonej ilości kalorii. Wszyscy ochotnicy 20
minut przed śniadaniem przyjmowali jedną porcję suplementu, a drugą 20
minut przed obiadem. Suplement na bazie serwatki zawierał 10 g białka w
postaci mieszanki białka serwatkowego i peptydów oraz minerały pozyskane
z mleka. Grupa kontrolna otrzymywała napój izokaloryczny zawierający
maltodekstryny. Po 12 tygodniach grupa stosująca białko serwatkowe
odnotowała znacząco większą utratę wagi, będącą przede wszystkim
wynikiem spalenia tkanki tłuszczowej (osoby przyjmujące białko straciły
średnio 6,1% swej masy tłuszczowej). Grupa białkowa straciła też
zdecydowanie mniej tkanki mięśniowej niż grupa kontrolna.
Białko
serwatkowe może być doskonałym suplementem intensyfikującym spalanie
tłuszczu w czasie redukcji przed ważnym wydarzeniem lub w celu spalenia
tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Białko
serwatkowe jest gęste, ale stosunkowo ubogie w energię (ok. 4 kcal na
gram), suplementacja nim jest efektywną metodą wywołania anabolizmu
mięśni szkieletowych przy jednoczesnym sprzyjaniu rozpadu komórek
tłuszczowych. Dlatego uważa się, że może służyć zarówno rozwojowi
mięśni, jak i spalaniu tłuszczu.
Badanie
opublikowane w „Nutrition Research” wskazuje, że białko serwatkowe
wykazuje tendencję do zmniejszania ilości tłuszczu na brzuchu i nogach, w
porównaniu do innych białek. Naukowcy poprosili ochotników, by
spożywali białka z różnych źródeł albo tylko białko serwatkowe. Te dwie
diety wysokobiałkowe składały się w 30% z białka, 40% z węglowodanów – w
porównaniu do grupy kontrolnej, w której diecie było 15% białka i 55%
węglowodanów. Dieta oparta na białku serwatkowym wagowo miała tyle samo
białka, co dieta z białkiem z różnych źródeł, jednak zawierała więcej
„białka w białku” dzięki zastosowaniu dostępnego na rynku suplementu
zawierającego izolat białka serwatki.
Po
ośmiu tygodniach stosowania diety przez ochotników, podsumowując
badanie naukowcy stwierdzili, że choć nie było statystycznej różnicy
pomiędzy grupą korzystającą z wielu źródeł białka a grupą stosującą
białko serwatkowe, to ta druga grupa wykazywała większą
tendencję do spadku zarówno ogólnej masy ciała, jak i masy tłuszczowej.
Według mnie oznacza to, że choć efekt nie był wielki, to jednak grupa
spożywająca białko serwatkowe jakiś rezultat osiągnęła, a dla kulturysty
nawet taki niewielki efekt może przesądzić o wygranej lub porażce!
Różnice w składzie ciała pomiędzy różnymi dietami były szczególnie
widoczne w obszarze nóg i brzucha. Co ciekawe, grupa spożywająca białko
serwatkowe po ośmiu tygodniach stosowania diety miała niższe ciśnienie
krwi, co potwierdza wyniki innego badania, które wskazuje, że serwatka
może rozszerzać naczynia krwionośne.
Reasumując,
spożywanie białka serwatkowego na redukcji nie wpłynie znacząco na
spalanie tłuszczu i utratę wagi, ale będzie temu sprzyjać – a nawet
niewielki efekt tego typu może na zawodach oznaczać różnicę miedzy
zwycięstwem a drugim miejscem. Spożywanie wysokiej jakości białka
serwatkowego może nie tylko poprawić przyrosty masy mięśniowej, ale
także ułatwić utratę masy tłuszczowej.
JA KUPIŁĄM TAKIE NA ALLEGRO
SWEET WHEY
1000g
AMINOSTAR
Serwatka Aminostar dostarcza
pełen wachlarz jakościowych białek potrzebnych do aktywacji tkanki
mięśniowej, zaopatrując ciało w podstawowe minerały.
Sweet Whey
wpływa również dodatnio na metabolizm, pracę jelit i mikroflorę
jelitową, efektywnie wspomoaga i poprawia pracę systemu
odpornościowego.
Biało serwatkowe charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy.
Sweet Whey Aminostar jest produktem przeznaczonym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i osób chcących zredukować masę ciała.
Główne właściwości produktu :
- wyśmienite smaki- dostarcza cały szereg jakościowych białek- doskonała rozpuszczalność- zawiera pełnowartościowe witaminy i minerały- wysoka zawartość aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy- brak aspartamu- pomaga usunąć substancje toksyczne z organizmu- zaopatruje organizm w podstawowe minerały,- pozytywnie wpływa na metabolizm,- pozytywnie wpływa na pracę jelit i mikroflorę jelitową,- efektywnie wspomaga poprawę systemu odpornościowego.
Skład :
Składniki |
w 80g |
w 100g |
suszona serwatka |
80g |
100g |
w tym: |
w 80g |
w 100g |
Magnez |
87µg (23%*) |
109µg |
Potas |
1512 µg (75,6%*) |
1890µg |
Chrom |
24µg (60%*) |
30µg |
Wapń |
427µg (53%*) |
534µg |
Witamina B1 |
0,26µg (23,5%*) |
0,33µg |
Witamina B2 |
1,9µg (135,7%*) |
2,39µg |
Witamina B5 |
3,97µg (66%*) |
4,97µg |
Witamina B12 |
2,17µg (87%*) |
2,71µg |
Witamina D3 |
8µg (160%*) |
10µg |
Substancje aktywne w
|
80g |
100g |
Wartość energetyczna |
1208 kj/288 kcal |
1510 kj/360kcal |
Białko |
13,6 g |
17 g |
Węglowodany |
55 g |
68,7 g |
Tłuszcz |
1 g |
1,3 g |
Sposób użycia :
Zalecana dzienna dawka to 80 g produktu, podzielone na 2 porcje po 40g.
Pierwszą porcję 40 g rano, rozpuścić w 200 ml czystej wody.
Drugą dawkę można przyjąć w dowolnym czasie w ciągu dnia przynajmniej 2 godziny po pierwszej dawce.