Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Mam nadzieję, że tyle inforamacji wystarczy , że
was nie zanudziłam :).



W badaniach z ubiegłego roku naukowcy doszli do wniosku, że nie wszystkie tłuszcze są takie same. Tłuszcze nienasycone i nasycone mają inne działanie biologiczne i inny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Odkryto, że białko serwatkowe lepiej wpływa na spalanie tłuszczu niż białko sojowe i białka z innych źródeł, ze względu na swoją dużą zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Aminokwas rozgałęziony leucyna oddziałuje na ścieżkę sygnalizacyjną regulującą utlenianie aminokwasów oraz glukoneogenezę. 100 g białka serwatkowego zawiera około 24 g BCAA, które są powiązane ze zwiększeniem wrażliwości na insulinę oraz poczuciem sytości. Wyższa zawartość BCAA w białku serwatkowym czyni je skuteczniejszym, jeśli chodzi o spalanie tłuszczu, w porównaniu do źródeł białka takich jak kurczak czy wołowina.

W jednym z ostatnich wydań „Nutrition Research” naukowcy ogłosili, że białko serwatkowe może skuteczniej wspomagać spalanie tłuszczu zgromadzonego w tkance brzusznej niż inne źródła białka. Kolejnym interesującym faktem na temat białka serwatkowego jest to, że działa ono w mięśniach jak wazodylator. Śródbłonek to pojedyncza warstwa w naczyniu krwionośnym, która znacząco wpływa na zdrowie układu naczyniowego oraz ryzyko wystąpienia chorób poprzez regulowanie stopnia zwężenia lub poszerzenia naczynia krwionośnego, ciśnienia krwi oraz jej krzepliwości, itp. Bioaktywne peptydy pochodzące z pożywienia, zwłaszcza z mleka, mają szerokie spektrum działań biologicznych, m.in. obniżają ciśnienie krwi i poprawiają pracę śródbłonka. Mleko to bogate źródło peptydów hamujących działanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE). Blokowanie ACE zapobiega konwersji angiotensyny I do angiotensyny II, która silnie obkurcza naczynia krwionośne. By obniżyć ciśnienie krwi wiele osób z nadciśnieniem otrzymuje dostępne tylko na receptę leki blokujące ACE, ale kulturyści mogą osiągnąć podobny efekt przy pomocy białka serwatkowego.

Wielu kulturystów przed treningiem przyjmuje suplementy zwiększające poziom tlenku azotu, a co za tym idzie – pompę mięśniową, jednak niezłą pompę można też osiągnąć za pomocą białka serwatkowego. Naukowcy z University of Connecticut zbadali, jak białko serwatkowe wpływa na przepływ krwi oraz na szerokość naczyń krwionośnych. Przez dwa tygodnie ochotnicy co dzień przyjmowali jedną porcję serwatki lub placebo. Na zakończenie badania stwierdzono, że 30, 60 i 90 minut po spożyciu białka serwatkowego naczynia krwionośne były powiększone. Tak więc białko to załatwia dwie rzeczy naraz: dostarcza aminokwasy rozgałęzione najlepszej jakości oraz rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia aminokwasom dotarcie do mięśni.

Białko serwatkowe reguluje poziom kilku hormonów powiązanych z utratą wagi. Badacze wyjaśnili, że białko to jest potężnym stymulatorem peptydu hamującego motorykę żołądka, znanym także jako glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Uważa się, że zadaniem GIP jest wywoływanie wydzielania insuliny. Białko serwatkowe silnie stymuluje wydzielanie GIP prawdopodobnie za sprawą bioaktywnych peptydów obecnych w serwatce lub tworzących się w momencie jej trawienia. Efekt osłabienia apetytu może być wywoływany przez serwatkę podnoszącą poziom GIP lub poprzez inne mechanizmy (na przykład mTOR).

Badania wykazały, że spożywanie izolatu serwatki w ilości 60 g dziennie w ciągu ponad 6 miesięcy skutkowało obniżeniem poziomu insuliny (mniejsza szansa na odkładanie się tłuszczu), niższym poziomem kortyzolu (ochrona tkanki mięśniowej) oraz podwyższonym wydzielaniem leptyny (zwiększenie poczucia sytości). Nowe badanie opublikowane w „Nutrition & Metabolism” wykazało, że osoby stosujące białko serwatkowe straciły więcej na wadze, niż grupa kontrolna przyjmująca maltodekstryny. Obie grupy były na diecie o ograniczonej ilości kalorii. Wszyscy ochotnicy 20 minut przed śniadaniem przyjmowali jedną porcję suplementu, a drugą 20 minut przed obiadem. Suplement na bazie serwatki zawierał 10 g białka w postaci mieszanki białka serwatkowego i peptydów oraz minerały pozyskane z mleka. Grupa kontrolna otrzymywała napój izokaloryczny zawierający maltodekstryny. Po 12 tygodniach grupa stosująca białko serwatkowe odnotowała znacząco większą utratę wagi, będącą przede wszystkim wynikiem spalenia tkanki tłuszczowej (osoby przyjmujące białko straciły średnio 6,1% swej masy tłuszczowej). Grupa białkowa straciła też zdecydowanie mniej tkanki mięśniowej niż grupa kontrolna.

Białko serwatkowe może być doskonałym suplementem intensyfikującym spalanie tłuszczu w czasie redukcji przed ważnym wydarzeniem lub w celu spalenia tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Białko serwatkowe jest gęste, ale stosunkowo ubogie w energię (ok. 4 kcal na gram), suplementacja nim jest efektywną metodą wywołania anabolizmu mięśni szkieletowych przy jednoczesnym sprzyjaniu rozpadu komórek tłuszczowych. Dlatego uważa się, że może służyć zarówno rozwojowi mięśni, jak i spalaniu tłuszczu.

Badanie opublikowane w „Nutrition Research” wskazuje, że białko serwatkowe wykazuje tendencję do zmniejszania ilości tłuszczu na brzuchu i nogach, w porównaniu do innych białek. Naukowcy poprosili ochotników, by spożywali białka z różnych źródeł albo tylko białko serwatkowe. Te dwie diety wysokobiałkowe składały się w 30% z białka, 40% z węglowodanów – w porównaniu do grupy kontrolnej, w której diecie było 15% białka i 55% węglowodanów. Dieta oparta na białku serwatkowym wagowo miała tyle samo białka, co dieta z białkiem z różnych źródeł, jednak zawierała więcej „białka w białku” dzięki zastosowaniu dostępnego na rynku suplementu zawierającego izolat białka serwatki.

Po ośmiu tygodniach stosowania diety przez ochotników, podsumowując badanie naukowcy stwierdzili, że choć nie było statystycznej różnicy pomiędzy grupą korzystającą z wielu źródeł białka a grupą stosującą białko serwatkowe, to ta druga grupa wykazywała większą tendencję do spadku zarówno ogólnej masy ciała, jak i masy tłuszczowej. Według mnie oznacza to, że choć efekt nie był wielki, to jednak grupa spożywająca białko serwatkowe jakiś rezultat osiągnęła, a dla kulturysty nawet taki niewielki efekt może przesądzić o wygranej lub porażce! Różnice w składzie ciała pomiędzy różnymi dietami były szczególnie widoczne w obszarze nóg i brzucha. Co ciekawe, grupa spożywająca białko serwatkowe po ośmiu tygodniach stosowania diety miała niższe ciśnienie krwi, co potwierdza wyniki innego badania, które wskazuje, że serwatka może rozszerzać naczynia krwionośne.

Reasumując, spożywanie białka serwatkowego na redukcji nie wpłynie znacząco na spalanie tłuszczu i utratę wagi, ale będzie temu sprzyjać – a nawet niewielki efekt tego typu może na zawodach oznaczać różnicę miedzy zwycięstwem a drugim miejscem. Spożywanie wysokiej jakości białka serwatkowego może nie tylko poprawić przyrosty masy mięśniowej, ale także ułatwić utratę masy tłuszczowej.

JA KUPIŁĄM TAKIE NA ALLEGRO


SWEET WHEY

1000g

AMINOSTAR

 

 

 

 

 

Serwatka Aminostar dostarcza pełen wachlarz jakościowych białek potrzebnych do aktywacji tkanki mięśniowej, zaopatrując ciało w podstawowe minerały.

 

 

Sweet Whey wpływa również dodatnio na metabolizm, pracę jelit i mikroflorę jelitową, efektywnie wspomoaga i poprawia pracę systemu odpornościowego.
Biało serwatkowe charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy.

 

 

Sweet Whey Aminostar jest produktem przeznaczonym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i osób chcących zredukować masę ciała.

Główne właściwości produktu :

- wyśmienite smaki
- dostarcza cały szereg jakościowych białek
- doskonała rozpuszczalność
- zawiera pełnowartościowe witaminy i minerały
- wysoka zawartość aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy
- brak aspartamu
- pomaga usunąć substancje toksyczne z organizmu
- zaopatruje organizm w podstawowe minerały,
- pozytywnie wpływa na metabolizm,
- pozytywnie wpływa na pracę jelit i mikroflorę jelitową,
- efektywnie wspomaga poprawę systemu odpornościowego.

Skład :

Składniki w 80g w 100g
suszona serwatka 80g 100g
w tym: w 80g w 100g
Magnez 87µg (23%*) 109µg
Potas 1512 µg (75,6%*) 1890µg
Chrom 24µg (60%*) 30µg
Wapń 427µg (53%*) 534µg
Witamina B1 0,26µg (23,5%*) 0,33µg
Witamina B2 1,9µg (135,7%*) 2,39µg
Witamina B5 3,97µg (66%*) 4,97µg
Witamina B12 2,17µg (87%*) 2,71µg
Witamina D3 8µg (160%*) 10µg
Substancje aktywne w
80g 100g
Wartość energetyczna 1208 kj/288 kcal 1510 kj/360kcal
Białko 13,6 g 17 g
Węglowodany 55 g 68,7 g
Tłuszcz 1 g 1,3 g


Sposób użycia :

Zalecana dzienna dawka to 80 g produktu, podzielone na 2 porcje po 40g.

Pierwszą porcję 40 g rano, rozpuścić w 200 ml czystej wody.
Drugą dawkę można przyjąć w dowolnym czasie w ciągu dnia przynajmniej 2 godziny po pierwszej dawce.
  • Suri91

    Suri91

    9 kwietnia 2013, 13:33

    Bardzo Ci dziekuje za takie cenne informacje! :)

  • Joanna0071

    Joanna0071

    9 kwietnia 2013, 10:08

    Trzeba pamiętać żeby zwiększyć spożywanie wody stosując białko ja piję je na czczo i na noc przed snem :).

  • zosia27samosia

    zosia27samosia

    9 kwietnia 2013, 09:39

    Właśnie miałam szukać info o tym białku:) Fajnie, że dodałaś taki wpis. Teraz juz wszystko wiem:)

  • Joanna0071

    Joanna0071

    9 kwietnia 2013, 09:28

    KOSZTOWAŁO 14,99 PLUS PRZESYŁKA 12 ZŁ W PIĄTEK ZAMÓWIŁAM W PONIEDZIAŁEK KURIER JUŻ BYŁ :). WARTO ZAMAWIAĆ DLA KILKU OSÓB BO PRZESYŁA JEST WÓWCZAS TAŃSZA, JA ZAMAWIAŁAM 4 PACZKI WIĘC PO 3 ZŁ PRZESYŁKA NAS WYNIOSŁA :).

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.