W kategorii zdominowanej przez owoce i
zielone warzywa, kiszona kapusta z wielu powodów zasługuje na miejsce w
kategorii super żywności.
Kiszona kapusta jest naturalnym
produktem probiotycznym mającym w swoim składzie dobre bakterie i
antyoksydanty powstające podczas fermentacji
Proces fermentacji sprawia, że
kapusta staje się zdrowsza i łatwiej strawna niż kapusta świeża.
Proces fermentacji eliminuje również z kapusty goitrogeny (goitrogeny
blokują produkcję hormonów tarczycy) jak również podwyższa poziom
witamin z grupy B, w tym witaminy B12 (tak ważnej w diecie wegańskiej)
Kiszona kapusta zachowuje wszystkie
witaminy i minerały które znajdują się w kapuście świeżej, zwłaszcza
duże ilości witaminy C.
Kapusta kiszona posiada niską
zawartość tłuszczów nasyconych i bardzo niską zawartość cholesterolu.
Jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, a także bardzo dobrym źródłem
błonnika. Poza witaminą C zawiera witaminę K, B6, B12, kwas foliowy,
żelazo, potas, miedź i mangan.
Jedząc kiszoną kapustę, dostarczamy organizmowi naturalny probiotyk.
Już w starożytnej Grecji
szafran znalazł zastosowanie w lecznictwie. Uznawany był jako znakomite
panaceum na złe samopoczucie, bezsenność, katar, kaszel czy impotencję.
Obecnie
badania kliniczne potwierdziły jego antydepresyjne działanie. Szafran
zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym,
przez co poprawia nastrój i rozwesela. Naukowcy z Uniwersytetu
Medycznego w Teheranie stwierdzili, iż przyprawa ta jest tak samo
skuteczna w leczeniu depresji jak znane leki: fluoksetyna (czyli prozac)
i imipramina.
Przy okazji tych badań odkryto także, iż szafran
działa łagodząco na objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Aż 75 %
kobiet w wieku 20-45, które cierpią na ten syndrom zauważyło znaczne
złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego. Badania te co prawda
wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak dają dużą nadzieję kobietom.
Szafran
ma także udowodnioną skuteczność w leczeniu takich chorób jak: migreny
i bóle głowy, nerwowość, zaburzenia miesiączki, choroby płuc, choroby
układu krążenia i pokarmowego, reumatyzm, nowotwory. Inne właściwości
szafranu:
- antybakteryjne
- antynowotworowe
- odmładzające
Czarny pieprz i papryczki chili powinny znaleźć się w składzie każdej diety odchudzającej. Mimo, że obie przyprawy działają nieco inaczej, to każda z nich pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Czarny pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Dodajemy go do większości potraw. Także jego prozdrowotne właściwości znane są od wieków, medycy stosowali pieprz m.in. do leczenia dolegliwości pokarmowych. Pomagał przy bólach brzucha, wzdęciach i zaparciach.
Okazuje się, że ta pochodząca z Azji roślina ma też właściwości odchudzające. A raczej chroniące przed tyciem. Naukowcy odkryli, że piperyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak przyprawy, wpływa na komórki tłuszczowe. Blokuje powstawanie nowych, dzięki czemu organizm nie ma gdzie magazynować energii.Z kolei dzięki papryce szybciej zrzucamy nadwagę. Tu też kluczowe działanie ma substancja odpowiedzialna za pikantny smak - kapsaicyna. Okazuje się, że sprawia ona, iż nieznacznie podnosi się temperatura naszego ciała. To dlatego po leczo lub innym ostrym daniu z papryką jest nam gorąco i zaczynamy się pocić. Dla organizmu utrzymanie podwyższonej temperatury jest wyzwaniem. Energię, która jest mu do tego potrzebna bierze z tłuszczu zmagazynowanego na naszym brzuchu lub biodrach.
Pokrzywa
to roślina bardzo nie lubiana z powodu swoich parzących włosków.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bogate właściwości
lecznicze.
Pokrzywa to roślina bardzo nie lubiana z powodu swoich parzących włosków. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bogate właściwości lecznicze.
Pokrzywa ma właściwości oczyszczające i odmładzające organizm. Pomaga również w leczeniu anemii i ułatwia tamowanie krwotoków. W sklepach zielarskich i aptekach można kupić herbatki z pokrzyw w torebkach lub sypane. Taki napój zaparzamy jak większość innych ziół - zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez kilka, kilkanaście minut. Herbatka z pokrzywy chroni przed zapaleniami dróg
moczowych, działa jak łagodny środek moczopędny oraz wpływa na
regulację poziomu cukru we krwi. Inną zaletą napoju jest
usuwanie toksycznych produktów przemiany materii - np. złogów
kwasu moczowego, co pomaga cierpiącym na dnę moczanową i
niektóre dolegliwości reumatyczne. Poza tym pokrzywa
poprawia odporność organizmu, dzięki czemu rzadziej się
przeziębiamy i chorujemy na grypę. Zioło zastosowane jak
płukanka do włosów, wzmacnia i odżywia cebulki.
Za dobre
dla zdrowia efekty odpowiadają związki chemiczne, które
zawiera pokrzywa. Wśród nich znajdziemy witaminy - w tym te z
grupy B oraz witaminy C i K. Są tam też silne przeciwutleniacze
chroniące komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. To nie koniec, pokrzywa jest skarbnicą ważnych pierwiastków - potasu, żelaza, magnezu, manganu, wapnia i fosforu.
Cynamon ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Olejki eteryczne cynamonu hamują rozwój bakterii oraz grzybów, w szczególności drożdży Candida.
Cynamon
reguluje poziom cukru we krwi. Wyniki badań potwierdzających korzystny
wpływ cynamonu na aktywność insuliny pojawiły się w wydaniu Diabetes
Research and Clinical Practice (międzynarodowe czasopismo które
publikuje wysokiej jakości artykuły naukowe i opinie ekspertów na temat
cukrzycy)
Cynamon chroni przed chorobami serca ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.
Łagodzi ona dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom, wzdęciom, biegunkom.
Pomaga zachować wzrok. Związki zawarte w tej aromatycznej roślinie zapobiegają jednej z najczęstszych przyczyn ślepoty. O czym mowa... o rozmarynie!
Rozmaryn to ceniona przyprawa oraz zioło od wieków stosowane w medycynie ludowej. Potwierdzono m.in. jego działanie przeciwreumatyczne. Poza tym rozmaryn chroni nerki, serce, a także łagodzi stres i pomaga zachować zdrowie psychiczne. Jest też ważnym składnikiem wielu kosmetyków - m.in. stanowi dodatek do odżywek przyspieszających regenerację włosów, balsamów łagodzących podrażnienia skóry i opóźniających jej starzenie.
Do tej listy warto dopisać kolejną zaletę - rozmaryn ma doskonały wpływ na wzrok. Swoje ochronne działanie rozmaryn zawdzięcza dużej ilości przeciwutleniaczy.
To związki, które chronią też m.in. przed rakiem i zawałem serca. Rozmaryn zalecany jest również osobom cierpiącym na kłopoty trawienne, bowiem łagodzi wzdęcia i inne dolegliwości oraz reguluje pracę jelit. Ale uwaga, rozmaryn może być szkodliwy dla kobiet w ciąży, dlatego panie spodziewające się dziecka powinny całkowicie zrezygnować z tej przyprawy. Kiedyś
był bardzo rzadki i znacznie droższy od złota. Dziś również do tanich
nie należy, ale na szczęście większość miłośników dobrej kuchni może
sobie pozwolić na tę wyśmienitą przyprawę.
Szafran otrzymuje się z kwiatów krokusa, a
konkretnie ze słupków kwiatowych. Żeby otrzymać gram przyprawy potrzebne
jest około 200 kwiatów. To właśnie sprawia, że cena szafranu jest tak
wysoka. Przyprawa występuje w dwóch formach: proszku oraz bardziej
cenionych nitek. Dobry i świeży szafran jest jasnopomarańczowy i ma
silny aromat. Jego smak jest specyficzny, lekko gorzki.
W starożytnej
Gracji szafran był używany też jako lek. Dzisiejsze badania
potwierdzają jego zdrowotne właściwości. Okazuje się, że bardzo dobrze
wpływa na naszą wątrobę, np. chroni przed nowotworami tego narządu. To
nie koniec, szafran poprawia nasz nastrój i łagodzi skutki stresu.
Kurkumina to żółty barwnik roślinny, który występuje w kłączach ostryżu indyjskiego. Według naukowców jej obecność w organizmie zwiększa skuteczność chemio i radioterapii u chorych z nowotworem jajnika.
Badacze przy pomocy nanotechnologii dostarczali kurkuminę komórkom rakowym. W efekcie do ich zniszczenia wystarczały mniejsze dawki promieniowania oraz leków stosowanych w chemioterapii.
Kurkumina ma właściwości lecznicze. Przede wszystkim działa grzybo i bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Wspiera organizm w walce z chorobami skóry, w tym trądzikiem. Pomaga również w dolegliwościach żołądkowych - zwiększa wydzielanie żółci i ułatwia trawienie tłuszczów.Nie warto odmawiać sobie dobrego grzańca z dużą ilością goździków. Jak donoszą naukowcy, ta przyprawa ma bardzo silne właściwości antyutleniające.
Przyprawom kuchennym postanowili przyjrzeć się bliżej uczeni z Hiszpanii. Zbadali działanie oregano, rozmarynu, szałwii, tymianku i goździków. Odkryli, że te ostatnie są bardzo silnym antyutleniaczem. Tak nazywamy substancje neutralizujące wolne rodniki, niebezpieczne cząsteczki, przez które nasz organizm szybciej się starzeje.
Wolne rodniki są odpowiedzialne m.in. za wcześniejszą śmierć komórek, potrafią również nieodwracalnie uszkodzić DNA - co może być przyczyną tworzenia się nowotworów.
Goździki są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - niewielkiego, drzewa, pochodzącego z Azji. Zawierają dużo olejków eterycznych, które działają przeciwbólowo i bakteriobójczo. Pomagają m.in. na bóle zębów, wystarczy rozgryźć kilka goździków i pozwolić by olejek eteryczny obmył bolące miejsce i złagodził ból. Żucie przyprawy polecane jest osobom, które skarżą się na nieświeży oddech, bo likwiduje nieprzyjemny zapach. Docenić to powinni zwłaszcza wielbiciele czosnku.
Goździk jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, fosfór, sód, potas oraz witaminy A i C. Goździki mają ogromne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Olejek goździkowy jest skuteczny wobec paciorkowca, gronkowca i bakterii pneumomocci.
Goździk
także służy jako doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na
umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Jest pomocny dla
pacjentów na bezsenność, co jest przydatne do leczenia problemów
psychicznych, takich jak utrata pamięci, depresja i lęki.
Jak sprawdzić, czy kupowane przez nas goździki są dobrej jakości? Wystarczy ścisnąć je mocno palcami - te wartościowe powinny uronić kropelkę olejku eterycznego.
Obecnie pietruszka używana jest nie tylko jako diuretyk ale także jako pomoc przy schorzeniach żołądka i wątroby.
Leczniczo używa się wszystkie części pietruszki: korzeń, natkę i nasiona.
Pietruszka jest idealnym źródłem
witamin i minerałów takich jak: witamina A, B, C, E, K, magnezu, wapnia,
fosforu, potasu i żelaza.
Suszona natka dostarcza najwięcej witaminy A, aż (200% dziennego zapotrzebowania na 100g)
1/4 kubka świeżej natki daje nam 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit C (zawiera więcej witaminy C niż cytrusy)
Natka przoduje w zawartości witaminy K
przed warzywami kapustnymi. Jedna łyżka stołowa świeżej natki zawiera
80% dziennego zapotrzebowania na witaminę K.
Dzięki dużej zawartości witaminy C i żelaza, pietruszka jest pomocna w leczeniu anemii i zmęczenia.
Jednak cały sekret pietruszki to oleje lotne: mirystycyna i eugenol oraz flawonidy: luteolina i apigenina.
Oleje pietruszki eliminują częściowo
niekorzystny wpływ na organizm niektórych czynników rakotwórczych między
innymi benzopyren w smole papierosowej, zmniejszając ryzyko
zachorowania na raka.
Natka pietruszki ma duży wpływ na zwiększenie wydzielania estrogenów, dzięki czemu poprawia równowagę hormonalną u kobiet.
Natka zawiera antybakteryjny chlorofil, który pomaga zlikwidować nieświeży oddech (należy żuć liście natki)
Olej z pietruszki jest idealnym kosmetykiem dla skóry i włosów. Zwiększa produkcję kolagenu i pobudza porost włosów.
Sok z natki jest doskonałym tonikiem
dla układu krwionośnego. Jednak należy pamiętać, że jest to bardzo silny
sok i nie powinno się spożywać w ilości większej niż 1/4 szklanki na
raz. Zaleca się aby zmieszać go z innym sokiem.
Pietruszka nie tylko pomaga oczyścić organizm z toksyn, zmniejsza również obrzęki i likwiduje wzdęcia.
Spożywanie większej ilości pietruszki jest niewskazane dla kobiet ciężarnych, ponieważ pietruszka stymuluje skurcze macicy.
Jednakże po porodzie, w okresie karmienia, pietruszka pobudza produkcję mleka matki i jest bardzo zalecana.
W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się dużo nowych wiadomości na temat właściwości odżywczych kawy.
Kawa to silny przeciwutleniacz, dzięki
czemu kawa obniża ryzyko cukrzycy, choroby Parkinsona i raka jelita
grubego. Okazuje się, że tajemnica kawy leży nie tylko w nasionach.
Podobnie jak wiele innych owoców, owoc
kawy jest przeznaczony do odżywiania i ochrony nasienia, czyli ziaren
kawy jakie znamy na co dzień.
Kawa jako roślina rośnie i formuje
jagody, które dojrzewając mają odcień czerwony. Przy otwarciu owocu kawy
można znaleźć dwa ziarna otoczone cienką błoną . Owoc kawy nie jest
spożywany bezpośrednio, ale podlega dalszej obróbce w celu usunięcia
ziaren kawy .
Naukowcy odkryli, że owoce zawierają
duże ilości polifenoli, przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne
rodniki i chronią komórki przed szkodliwym utlenianiem.
Ostatnio owoce kawy zostały na nowo
odkryte jako środek przeciw starzeniu się organizmu. Potwierdzono, że
owoc kawy ma trzykrotnie więcej właściwości przeciwutleniających niż
zielona herbata. Ludzie, którzy żyją w
regionach uprawy kawy w tropikach to wiedzą i od lat używają owoców kawy
do przyrządzania ziołowej herbaty.
Smak herbaty z jagód kawy różni się od kawy, jest nieco słodki, lekko wiśniowy i …zaskakująco przyjemny.Owoc aronii nazwany został “Polskim Paradokesm” przez panią profesor Iwonę Wawer, autorkę książki: “The Power of Nature” wydanej w USA
Według autorki, Francja ma wino, Chiny zieloną herbatę a Polska ma aronię.
Jagody aronii zaliczane są do jednych z
najzdrowszych owoców na świecie. Znane już były przez Indian Ameryki
Północnej, którzy wykorzystywali owoce aronii jako eliksir młodości.
Owoc pojawił się w Europie pod koniec osiemnastego wieku.
Według europejskich badań, owoc aronii
może być pomocny przy zapobieganiu chorobom układu krążenia, zmniejszania guzów w przypadku raka i stabilizacji poziom cukru we krwi
.Owoc ten ochroni również przed procesami starzenia i neurodegeneracji.
Aronia posiada również właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
W przeprowadzonych badaniach
stwierdzono, że aronia posiada wyższy poziom przeciwutleniaczy niż
jeżyna, agrest, borówki i czerwone porzeczki.
Według autorki książki: “Polifenole z
Aronii może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu i kontroli rozwoju raka
we wszystkich trzech etapach.”
W 2002 roku zostały przeprowadzone
badania które wykazały, że antocyjany z aronii mogą być przydatne w zwalczaniu
“stresu oksydacyjnego” u pacjentów ze schorzeniami
sercowo-naczyniowymi. Jeszcze innym badaniu przeprowadzonym na
Uniwersytecie Medycznym w Plovdiv, w Bułgarii, wykazano, że sok z aronii
sok bez dodatku cukru był “cennym uzupełnieniem” do leczenia pacjentów z
cukrzycą.
Chleb zapiekany na grzanki ma podobną,
ale znacznie obniżoną wartość odżywczą. Opiekanie powoduje reakcję
cukru i aminokwasów (zwłaszcza asparaginy) na powierzchni chleba.
Reakcja ta nosi nazwę reakcji Maillarda.
Należy mieć świadomość jaki jest
produkt uboczny od reakcji biochemicznych zachodzących w pieczywie
podczas opiekania w tosterze.
W reakcji pomiędzy węglowodanami i aminokwasami wytwarza się związek o nazwie akrylamid.
Akrylamid
to rakotwórczy i potencjalnie neurotoksyczny związek chemiczny który
powstaje kiedy pokarmy bogate w węglowodany są opiekane w wysokich
temperaturach.
“Reakcje Maillarda zachodzące w
żywności pod wpływem obróbki cieplnej mogą wywierać negatywne efekty. W
wyniku reakcji Maillarda tworzą się zaawansowane końcowe produkty
glikacji (AGEs endogenne) odpowiedzialne za zniszczenia struktur
podstawowych aminokwasów, obniżenie strawności białek, inaktywację
enzymów oraz obniżenie podatności białek na proteolizę. Produktami
reakcji są substancje uznawane za kancerogenne i mutagenne” Zawartość
włókna również spada nieco, ponieważ opiekanie rozbija włókna do węgla.
Według Amerykańskiej Agencji ds.
Żywności i Leków, średni kawałek białego chleba zawiera 36 części na
miliard akrylamidu, podczas opiekania ten sam kawałek zwiększa liczbę
akryloamidu do 216 części na miliard.
Uważano kiedyś, że tylko produkty
przemysłowe i kosmetyczne zawierają akrylamid. Od 2002 roku wiadomo, że
znajduje się on także w naszej żywności.
Międzynarodowa Agencja Badań nad
Rakiem znalazła związek pomiędzy poziomem akrylamid-hemoglobiny a
receptorami estrogenów raka piersi.
Według Światowej Organizacji Zdrowia
(WHO) i US Environmental Protection Agency (EPA), średnie spożycie 31
mikrogramów na dobę jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
Unijny projekt, znany jako “Toksyny w
żywności po obróbce cieplnej” (HEATOX), znalazł 800 związków w
podgrzewanej żywności, w tym 52 związki potencjalnie rakotwórcze. (2007
rok)
Do niedawna sądzono, że grzyby są pokarmem bezwartościowym, ze względu na dużą zawartość wody.
Podobnie jak w przypadku sałaty, przypuszczenia były błędne.
Grzyby są doskonałym żródłem witaminy A, D, B kompleks a także białka (suszone grzyby mają około 25% białka)
Grzyby zawierają wszystkie niezbędne
aminokwasy i kwas glutaminowy co wzmocnia system odpornościowy i pomaga w
walce z rakiem, infekcjami i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Jeśli
chodzi o minerały, grzyby zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi
i skurcze mięśnia sercowego oraz miedź, mangan, magnez, wapń, cynk i
selen, idealne na poprawę nastroju i lepszą pracę mózgu.
Spożywanie grzybów jest korzystne na
regulowanie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę
funkcji układu immunologicznego.
Dzieci i dorośli powinni spożywać ok.
14 g błonnika na każde 1000 kalorii żywności zjadanej każdego dnia. Na
1000 kalorii wartość grzybów równa się około 77 g błonnika. Jest to więc
bardzo wartościowy dodatek do dania zawierającego mniej błonnika lub
dla osób pragnących zrzucić parę kilogramów.
Lecznicze właściwości grzybów znane i
wykorzystane były w Chinach i Japonii od ponad 3000 lat w celu
zwiększenia odporności i leczeniu raka.
Shiitake (Lentinus edodes)
Grzyby Shiitake są drugim najczęściej produkowanym grzybem na świecie z powodu dużych wartości odżywczych i leczniczych.
Shiitake pomaga przy owrzodzeniu żołądka, wysokim ciśnieniu tętniczym, alergiach oraz schorzeniach autoimmunologicznych.
Jest idealnym produktem zwalczającym
wszystkie stany zapalne w organizmie i są szczególnie zalecane przy
stanach zapalnych stawów. Shiitake zapobiega powstaniu komórek
nowotworowych, guzów i infekcji poprzez działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Badania wykazały, że wirus w grzybach shiitake wytwarza interferon, skuteczny w leczeniu raka.
Grzyby shiitake regulują również
poziom cholesterolu dzięki składnikowi o nazwie lentinan, w skrócie DEA.
Lentinan z grzybów shiitake jest również zatwierdzonym lekiem w Japonii
i używany głównie jako dodatek do konwencjonalnej chemioterapii raka.
Nasz słynny Borowik poza typowymi właściwościami grzybów (jak wyżej) może również poprawić trawienie i zatrzymać starzenie się organizmu.
Borowik ze względu na dużą zawartość potasu jest niewskazany dla pacjentów ze schorzeniami nerek.
Boczniaki-
białko zawarte w boczniakach jest pełnowartościowym białkiem i szybciej
przyswajalnym niż białko pochodzące z produktów zwierzęcych.
Maitake- król wszystkich grzybów zawiera do 27% białka i został uznany za grzyb hamujący rozwój komórek nowotworowych.
Kurka- prawdziwe złoto dla poszukiwaczy grzybów zawiera więcej żelaza i witaminy D niż inne grzyby.
Kiedyś
był bardzo rzadki i znacznie droższy od złota. Dziś również do tanich
nie należy, ale na szczęście większość miłośników dobrej kuchni może
sobie pozwolić na tę wyśmienitą przyprawę.
Szafran otrzymuje się z kwiatów krokusa, a
konkretnie ze słupków kwiatowych. Żeby otrzymać gram przyprawy potrzebne
jest około 200 kwiatów. To właśnie sprawia, że cena szafranu jest tak
wysoka. Przyprawa występuje w dwóch formach: proszku oraz bardziej
cenionych nitek. Dobry i świeży szafran jest jasnopomarańczowy i ma
silny aromat. Jego smak jest specyficzny, lekko gorzki.
W starożytnej
Gracji szafran był używany też jako lek. Dzisiejsze badania
potwierdzają jego zdrowotne właściwości. Okazuje się, że bardzo dobrze
wpływa na naszą wątrobę, np. chroni przed nowotworami tego narządu. To
nie koniec, szafran poprawia nasz nastrój i łagodzi skutki stresu.