DZIEN 129 FII P
Witam Moje Drogie Kolezanki, juz czwartek, trudno uwierzyc. My dzis szybciutko bylismy na zakupkach, wiec jutro z glowy. Wczorajszy wieczor bylam u mamy i siostry - oj poucztowlam Dukanowo rzecz jasna, byly lody, nalesnik-pychotka.
Dzis chodizlo za mna cos dobrego,ale nie chcialam otrebow i znalazlam kostke nugatowa. Przepis za Gosik24 :
Biszkopt:
3 jajka
3 lyzki mazeiny
1,5 lyzki slodzka w plynie ( do smaku)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka mleka w proszku (moze ale nie musi, sprawia ze ciasto jest bardziej sypkie)
Bialka ubic na sztywno, dodac zoltka - ubic . Make, mleko w proszku, proszek do pieczenia przesiac przez sitko dodac do jajek delikatnie wymieszac(recznie!!!), na koncu dodac slodzik - wymieszac(recznie !!!). Piec w 180°C ok 15-20 min (na zloto) bez termoobiegu na duzej blaszce, po wystudzeniu przeciac na trzy rowne czesci
Biszkopt wyszedl FANTASTYCZNY W SMAKU JAK PRAWDZIWY:)
Gosik 24 podaje taki przepis na krem:
1 jajko
500 ml mleka
1,5 lyzki slodzika w plynie
4-5 platkow zelatyny
1 budyn czekoladowy z Aldi
aromat nugatowy, http://www.smartcoffee.pl/product-pol-2
Od 500 ml odlewam 3/4 szklanki mleka, pozostala czesc zagotowuje . Rozdzielam jajko - bialko ubijam na sztywno a zoltko dodaje do pozostalej czesci mleka z budyniem i miksuje by sie skladniki dobrze polaczyly. w zagotowanym mleku rozpuszczam zelatyne, dolewam mleko z budyniem i chwilke gotuje by zgestnialo ( tak jak normalny budyn) Na koniec slodzik aromat nugatowy ( bez aromatu tez jest ok ), i ubite bialko. Czekam az przestygnie i ukladam: biszkopt + budyn +biszkopt + budyn + biszkopt -na wierzch nutella czarno- biala
Budyn mozna oczywiscie zrobic bez jajka -tylko z zelatyna, ale uwazam, ze taki jest "pulchniejszy
Ja zrobilam moj budyn:
szklanka mleka
2 lyzki skrobi
2 lyzki slodizka
2 zoltka - gotujemy az zacznie gestniec.
potem juz jak budyn gotowy dodalam lyzeczke kakao i jak ostygl 2 lyzki serka homo:)
Gosikowi wyszlo to wspaniale wysokie,a mi cos takiego:
Pycha juz nieco sprobowalam i biore ze sobą do pracy:):):)
Gosik pisala,ze potrzebowala czasu by dosjc do takiej formy z biszkoptem( ona ma wysoki) i pewnie mu sie uda,ale TEN SMAKUJE WYBORNIE, Naprawde polecam:) Mozecie przelozyc galaretka, owocami(faza III) czy serkiem homo naprawde jest wspanialy:)
Buziaki musze spadac:)