Badacze z Dana Faber Cancer Institute odkryli, że pacjenci, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta była bogata w złożone cukry i produkty wysokowęglowodanowe, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby niż pacjenci, którzy stosowali dietę bardziej zrównoważoną.
Wyniki te potwierdzają konkluzje wcześniejszych prac, które stanowiły, iż ryzyko raka jelita grubego można zredukować dzięki diecie niskowęglowodanowej.
Dr Jeffrey Meyerhardt skomentował: nasze badanie z całą pewnością wspiera ideę, iż dieta może mieć wpływ na postępowanie nowotworu jelita grubego. Pacjenci i lekarze powinni na poważnie wziąć to pod uwagę, kiedy robią plany po zakończonym leczeniu.
Wcześniejsze prace wykazały także, że ludzie, którzy przeżyli raka jelita grubego i  których dieta oraz wzorce aktywności prowadziły do wzrostu poziomu insuliny we krwi, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby oraz zgonem z  jej powodu.
Dieta bogata w cukry rafinowane podnosi poziom insuliny oraz „odżywia” komórki nowotworowe.

źródło: ScienceNews.pl