Ankieta NutriNet-Santé do dnia dzisiejszego zgromadziła już ponad 230 000 internautów-ochotników i w dalszym ciągu szuka nowych chętnych.
Jak wynika z ostatnich analiz, aktualna konsumpcja włókien pokarmowych (18g/dzień dla kobiet i 20g/dzień dla mężczyzn), to stanowczo poniżej zaleceń.
Okazuje się, że zaledwie 1 kobieta na 10 i 1 mężczyzna na 5 osiąga magiczny próg 25 g włókien pokarmowych dziennie, a jest to zalecane minimum. Idealnie by było, gdyby ludziom udawało się osiągnąć ok. 30 g/dzień.
Włókna pokarmowe ułatwiają pracę układu trawiennego. Możemy je znaleźć w owocach i warzywach, roślinach strączkowych, chlebie, makaronie i w ryżu (z pełnych ziaren).
Pięć porcji warzyw i owoców dziennie (ok. 400g) dostarcza ok. 16-20 g włókien. Chleb z pełnych ziaren – do 5 do 6 g na 100g. Wystarczy dodać do tego rośliny strączkowe, pełny ryż bądź makaron, i już mamy 30 g włókien pokarmowych na dzień, mówi prof. Serge Hercberg z Inserm-Inra-Cnam-université Paris13, koordynujący ankietę NutriNet-Santé.
Jak wynika z ostatnich analiz, aktualna konsumpcja włókien pokarmowych (18g/dzień dla kobiet i 20g/dzień dla mężczyzn), to stanowczo poniżej zaleceń.
Okazuje się, że zaledwie 1 kobieta na 10 i 1 mężczyzna na 5 osiąga magiczny próg 25 g włókien pokarmowych dziennie, a jest to zalecane minimum. Idealnie by było, gdyby ludziom udawało się osiągnąć ok. 30 g/dzień.
Włókna pokarmowe ułatwiają pracę układu trawiennego. Możemy je znaleźć w owocach i warzywach, roślinach strączkowych, chlebie, makaronie i w ryżu (z pełnych ziaren).
Pięć porcji warzyw i owoców dziennie (ok. 400g) dostarcza ok. 16-20 g włókien. Chleb z pełnych ziaren – do 5 do 6 g na 100g. Wystarczy dodać do tego rośliny strączkowe, pełny ryż bądź makaron, i już mamy 30 g włókien pokarmowych na dzień, mówi prof. Serge Hercberg z Inserm-Inra-Cnam-université Paris13, koordynujący ankietę NutriNet-Santé.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
11 kwietnia 2017, 03:13
:)
wie58
10 października 2016, 00:39
ja się staram jeść dużo błonnika
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:01
:)
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:19
w ogole maja dziwna kuchnie
MIPU91
6 lipca 2013, 18:32
:]
MissButterfly83
24 maja 2013, 09:58
to nie tylko Francuzi ale wszyscy, warzywa i owoce są drogie, więc nie ma się co dziwić
anuszka1981
3 maja 2013, 08:55
za mało warzyw jemy, powinny być tańsze, dofinansowane przez rząd :D
kinnkaa
8 kwietnia 2013, 10:14
zgadzam sie z wypowiedzia ponizej:)
kinnkaa
8 kwietnia 2013, 10:14
zgadzam sie z wypowiedzia ponizej:)
Aria.
1 kwietnia 2013, 14:08
Mysle ze wiekszosc ludzi na swiecie spozywa go zbyt malo nie tylko francuzi :)
kania1312
11 marca 2013, 17:58
Zgadzam się z kamieleczka344
kamileczka344
6 marca 2013, 09:32
heh a co mnie francuzi obchodzą, lepiej o polakach piszcie ;)
energeticgirl
5 marca 2013, 12:33
nie generalizowałabym...
WesolaAga
4 marca 2013, 02:00
Mniejsza o Francuzów hahahah
TheLastChange240489
3 marca 2013, 18:22
Myślę, że nie tylko Francuzką brakuje błonnika.
grubasek266
3 marca 2013, 08:03
ciekawe
Julia551
1 marca 2013, 18:30
A po co nam to wiedzieć co inni jedzą?
Mrs.Seal
1 marca 2013, 16:23
no ok, ale my nie jesteśmy Francuzami..... więc.....
julka777
28 lutego 2013, 12:39
Nie tylko Francuzów dotyczy ten problem...
weroni1983
27 lutego 2013, 12:52
każdy je to,co lubi