The New York Daily News wyjaśnił niektóre zastrzeżenia wynikające z badania:
Na przykład, jakość i spójność prowadzonej dokumentacji wśród analizowanych 50 krajów może się różnić, zaś wyniki na poziomie populacji nie muszą być spójne z wynikami na poziomie jednostki.
Badanie objęło dane dotyczące spożycia czarnej herbaty i stopy cukrzycy z 50 krajów objętych World Health Survey w 2009 roku. Naukowcy przyjrzeli się takim chorobom jak cukrzyca, choroby serca, rak, choroby układu oddechowego i choroby zakaźne.
Naukowcy odkryli, że w krajach o najwyższym wskaźniku konsumpcji czarnej herbaty - jak Irlandia, gdzie każda osoba spożywa jej średnio około 2 kilogramów rocznie, a także Wielka Brytania i Turcja  - były najniższe poziomy występowania cukrzycy.
Do krajów o najniższym stopniu konsumpcji tej herbaty zalicza się: Meksyk, Maroko, Brazylię, Chiny i Koreę Południową.

Nie znaleziono natomiast powiązania pomiędzy piciem czarnej herbaty a innymi chorobami.

źródło: ScienceNews.pl