Przyprawy różnego rodzaju znajdują się w większości produktów spożywczych. Obecne są również w kosmetykach, perfumach i produktach dentystycznych. Rzadko kiedy jednak konsument może znaleźć precyzyjną informację o obecności przypraw na etykiecie produktu. To zaś sprawia, że przyprawy są najtrudniejszymi alergenami do wykrycia.
Jak wskazują naukowcy z American College of Allergy, Asthma and Immunology w Anaheim (USA), od 2 do 3 procent osób cierpi na uczulenie na przyprawy. Alergicy nie mogą swobodnie rozkoszować się potrawami podawanymi w restauracji, muszą starannie dobierać kosmetyki, nie wspominając już o produktach żywnościowych.
Zdaniem badaczy, uczulenie na przyprawy jest przyczyną 2 procent wszystkich uczuleń na produkty spożywcze. W większości przypadków alergia pozostaje jednak niezdiagnozowana, przede wszystkim ze względu na brak odpowiednich testów medycznych.
Pomimo barier w diagnozowaniu choroby, uczulenie będzie prawdopodobnie dotykać coraz więcej osób. Przyczyną jest stale rosnące wykorzystanie przypraw zarówno w  posiłkach, jak i w kosmetykach - stąd bardziej narażone na alergię są kobiety.
Natomiast - jak w przypadku każdego uczulenia na składnik żywności - alergicy są zmuszeni do przestrzegania ścisłej diety. To zaś często wiąże się nie tylko z obniżeniem jakości życia, lecz może także prowadzić do niedożywienia.
Im bardziej ostra jest przyprawa, tym większe ryzyko rozwoju alergii; jednak alergenem może być także wanilia lub cynamon. Jak wskazuje alergolog dr Sami Bahna, ryzyko wywołania uczulenia można zmniejszyć poprzez gotowanie, pieczenie, smażenie (i wszelkie inne formy podgrzewania). Wiele również zależy od rodzaju przyprawy.

Co więcej, reakcję alergiczną może spowodować nie tylko spożycie przyprawy, lecz także wdychanie lub dotyk. Wówczas może nastąpić zarówno łagodne kichanie, jak również gwałtowna i  śmiertelna anafilaksja.
Dr Sami Bahna podkreśla, że symptomami choroby mogą być powtarzające się reakcje alergiczne na niepowiązane ze sobą produkty. Naszą uwagę powinno też zwrócić reagowanie na posiłki przygotowane w restauracjach. Należy wówczas udać się do alergologa w  celu przygotowania pełnego planu postępowania.
źródło: ScienceNews.pl