Rzodkiew – co to takiego?
Rzodkiew należy do rodziny kapustnych. Spożywana była w starożytnym Rzymie, zdobyła też ogromną popularność w Chinach. Odmiany rzodkwi różnią się kolorem (czerwona, różowa, biała), kształtem (kulisty, stożkowaty, cylindryczny). W smaku rzodkiew jest piekąca, podobnie jak rzodkiewka.
Po co nam rzodkiew?
Rzodkiew, choć mało popularna jest bardzo zdrowa. Do jej najważniejszych walorów należą:
- Jestbakteriobójcza, zawdzięcza to obecności glukozynolatów – rafaniny i rafanocyny, które bardzo skutecznie zwalczają bakterie.
- Zawiera sporo składników mineralnych tj. wapń, magnez, siarkę, potas, mangan
- Jest dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy B1
- Chroni układ krwionośny – obecność olejków eterycznych i celulozy pomaga w usuwaniu cholesterolu.
- Ma działanie żółciopędne.
- Zawiera olejek gorczycowy, który działa wyksztuśnie – pobudza wydzielanie płynów w oskrzelach.
- Dzięki dużej zawartości siarki bardzo korzystnie wpływa na porost włosów (zwłaszcza rzodkiew czarna).
Uwaga!
Rzodkiew powinna być spożywana ostrożnie przez osoby z wrzodami żołądka oraz z zapaleniem wątroby i przewodu pokarmowego.
Rzodkiew czy rzodkiewka?
Rzodkiewka zdominowała swoją popularnością rzodkiew. Jest częściej kupowana, uprawiana w przydomowych ogródkach, dodawana do posiłków. Czy słusznie? Nie do końca. Rzodkiewka zawiera mniej potasu, manganu, magnezu i siarki. Ma też większą zdolność do kumulowania azotanów. Do plusów rzodkiewki zalicza się wyższą niż w rzodkwi zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B
Jak jeść rzodkiew?
Rzodkiew można jeść na surowo – w surówkach oraz po obróbce termicznej – gotowana i posypana podsmażoną bułką tartą, w zupach, warzywach na patelnie, zapiekankach.
Przepis na surówkę z rzodkwi:
Składniki:
1/3 rzodkwi
1 świeży ogórek
1 marchew
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sok z cytryny
Pieprz, sól
Sposób wykonania:
- Rzodkiew i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
- Szczypiorek posiekać i dodać do warzyw.
- Wszystko doprawić jogurtem, solą i pieprzem, wymieszać.
Smacznego!
Komentarze
wie58
17 lutego 2018, 01:18
Ciekawe
ogjustyna
26 maja 2013, 18:52
nie kupuję bo zwykle nie wiem co z nią zrobić
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:47
ciekawe
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:47
Interesujący artykuł:)
schatz1986
15 marca 2013, 16:52
nie znam tego
Julia551
1 marca 2013, 21:57
rzodkiewki dobre!
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:07
Bardzo ciekawy artykuł :)
elzbieta.koluszki
17 lutego 2013, 08:38
muszę spróbować
Septima
9 lutego 2013, 11:45
nie widziałam rzodkwi ale przyznam ze jestem ciekawa smaku
grubasek266
5 lutego 2013, 11:21
ciekawe
migipetu
31 stycznia 2013, 19:58
ciekawe..:)
nigraja
29 stycznia 2013, 08:54
lubie
Galahda
29 stycznia 2013, 01:57
a ja myśłam że to jedno i to samo warzywo
natalia1211
1 stycznia 2013, 16:59
interesaujące
rybka19781
27 grudnia 2012, 14:19
może kiedyś spróbuję,
Bijou1985
22 listopada 2012, 12:55
ciekawe
marii1955
17 listopada 2012, 21:03
Ależ ona ma duże właściwości .
meggi86
17 listopada 2012, 19:34
no no ale nowinki
GythaOgg
16 listopada 2012, 21:46
chyba nigdy nie jadłam
maja11
16 listopada 2012, 07:40
ja nie lubię