Rzodkiew – co to takiego?

Rzodkiew należy do rodziny kapustnych. Spożywana była w starożytnym Rzymie, zdobyła też ogromną popularność w Chinach. Odmiany rzodkwi różnią się kolorem (czerwona, różowa, biała), kształtem (kulisty, stożkowaty, cylindryczny). W smaku rzodkiew jest piekąca, podobnie jak rzodkiewka.

 



Po co nam rzodkiew?

Rzodkiew, choć mało popularna jest bardzo zdrowa. Do jej najważniejszych walorów należą:

 

  • Jestbakteriobójcza, zawdzięcza to obecności glukozynolatów – rafaniny i rafanocyny, które bardzo skutecznie zwalczają bakterie.
  • Zawiera sporo składników mineralnych tj. wapń, magnez, siarkę, potas, mangan
  • Jest dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy B1
  • Chroni układ krwionośny – obecność olejków eterycznych i celulozy pomaga w  usuwaniu cholesterolu.
  • Ma działanie żółciopędne.
  • Zawiera olejek gorczycowy, który działa wyksztuśnie – pobudza wydzielanie płynów w oskrzelach.
  • Dzięki dużej zawartości siarki bardzo korzystnie wpływa na porost włosów (zwłaszcza rzodkiew czarna).

 

Uwaga!

Rzodkiew powinna być spożywana ostrożnie przez osoby z wrzodami żołądka oraz z zapaleniem wątroby i przewodu pokarmowego.

 

Rzodkiew czy rzodkiewka?

Rzodkiewka zdominowała swoją popularnością rzodkiew. Jest częściej kupowana, uprawiana w przydomowych ogródkach, dodawana do posiłków. Czy słusznie? Nie do końca. Rzodkiewka zawiera mniej potasu, manganu, magnezu i siarki. Ma też większą zdolność do kumulowania azotanów. Do plusów rzodkiewki zalicza się wyższą niż w rzodkwi zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B

 

Jak jeść rzodkiew?

Rzodkiew można jeść na surowo – w surówkach oraz po obróbce termicznej – gotowana i posypana podsmażoną bułką tartą, w zupach, warzywach na patelnie, zapiekankach.

 

Przepis na surówkę z rzodkwi:

 

Składniki:

1/3 rzodkwi

1 świeży ogórek

1 marchew

3 łyżki jogurtu naturalnego

Sok z cytryny

Pieprz, sól

 

Sposób wykonania:

  1. Rzodkiew i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z  cytryny.
  2. Szczypiorek posiekać i dodać do warzyw.
  3. Wszystko doprawić jogurtem, solą i pieprzem, wymieszać.

Smacznego!




Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj