Wyniki badań umożliwią opracowanie lepszej opieki dla pacjentów otyłych i z nadwagą.
Poprzednie badania udowodniły, że spożywanie białek powoduje syntezę glukozy w jelicie, po pewnym czasie od jedzenia. Glukoza dostając się do krwi wykrywana jest przez układ nerwowy, który przesyła sygnał nasycenia do mózgu.
Najnowsze badania umożliwiły dokładne opisanie, w jaki sposób trawienie białek wpływa na podwójny łańcuch reakcji między przewodem brzusznym (poprzez nerw błędny) a grzbietowym (przez rdzeń kręgowy) obwodowego układu nerwowego.
Dogłębne badania biologicznych mechanizmów pozwoliły zidentyfikować charakterystyczne receptory µ-opioidowe w żyle wrotnej układu nerwowego przy wylocie z jelita. Te receptory są hamowane przez oligopeptydy produkowane w trakcie trawienia białek.
Jelito przesyła wiadomość o stłumieniu apetytu do odpowiednich ośrodków w mózgu, które są odpowiedzialne za spożywanie pokarmów, jak chociażby podwzgórze.
1. Konsumpcja białek pokarmowych.
2. Pozostałości białek (oligopeptydy) przedostające się do jelita żyłą wrotną.
3. Rozpoznanie receptorów µ-opioidowych przez oligopeptydy.
4. Odbiór sygnałów obwodowych.
5. Wywołanie glukoneogenezy.
6. Wiadomość ‘stłumienia apetytu’ przesłana do mózgu.
Identyfikowanie tych receptorów oraz ich roli w glukoneogenezie toruje drogę badaniom nad nowymi sposobami leczenia otyłości. Obecnym wyzwaniem jest określenie, w jaki sposób należy wpływać na receptory µ-opioidowe, ażeby móc kontrolować poczucie sytości na długi czas.
Nazbyt intensywne ich zastosowanie może je uniewrażliwić. Należy znaleźć sposób umiarkowanego ich aktywowania, ażeby zachować na dłużej ich korzystny wpływ na kontrolowanie ilości spożywanego pokarmu.
źródło: ScienceNews.pl
Poprzednie badania udowodniły, że spożywanie białek powoduje syntezę glukozy w jelicie, po pewnym czasie od jedzenia. Glukoza dostając się do krwi wykrywana jest przez układ nerwowy, który przesyła sygnał nasycenia do mózgu.
Najnowsze badania umożliwiły dokładne opisanie, w jaki sposób trawienie białek wpływa na podwójny łańcuch reakcji między przewodem brzusznym (poprzez nerw błędny) a grzbietowym (przez rdzeń kręgowy) obwodowego układu nerwowego.
Dogłębne badania biologicznych mechanizmów pozwoliły zidentyfikować charakterystyczne receptory µ-opioidowe w żyle wrotnej układu nerwowego przy wylocie z jelita. Te receptory są hamowane przez oligopeptydy produkowane w trakcie trawienia białek.
Jelito przesyła wiadomość o stłumieniu apetytu do odpowiednich ośrodków w mózgu, które są odpowiedzialne za spożywanie pokarmów, jak chociażby podwzgórze.
1. Konsumpcja białek pokarmowych.
2. Pozostałości białek (oligopeptydy) przedostające się do jelita żyłą wrotną.
3. Rozpoznanie receptorów µ-opioidowych przez oligopeptydy.
4. Odbiór sygnałów obwodowych.
5. Wywołanie glukoneogenezy.
6. Wiadomość ‘stłumienia apetytu’ przesłana do mózgu.
Identyfikowanie tych receptorów oraz ich roli w glukoneogenezie toruje drogę badaniom nad nowymi sposobami leczenia otyłości. Obecnym wyzwaniem jest określenie, w jaki sposób należy wpływać na receptory µ-opioidowe, ażeby móc kontrolować poczucie sytości na długi czas.
Nazbyt intensywne ich zastosowanie może je uniewrażliwić. Należy znaleźć sposób umiarkowanego ich aktywowania, ażeby zachować na dłużej ich korzystny wpływ na kontrolowanie ilości spożywanego pokarmu.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
6 października 2016, 01:35
ciekawe
Malinka38757
16 października 2013, 11:00
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:50
:]
elzbieta.koluszki
24 kwietnia 2013, 08:30
ciekawe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:28
lubie białko:)
grubasek266
22 marca 2013, 08:53
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:16
super
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:16
super
Aliszia91
19 lutego 2013, 20:41
Zgadzam się :)
Septima
8 lutego 2013, 13:01
sama prawda
BlueJewel
25 stycznia 2013, 18:53
Nie wiedziałam.
public
15 stycznia 2013, 17:47
zgadzam się w 100%
Julia551
5 stycznia 2013, 21:18
Ciekawe
natalia1211
5 stycznia 2013, 13:36
interesujące
rybka19781
27 grudnia 2012, 09:12
baaardzo ciekawy artykuł, jestem ciekawa jak się dalej potoczą te badania. Białko górą
Idziulka1971
25 grudnia 2012, 18:26
to białko, to budulec, to energia... Prawda na mnie tak działa :)
Marta.Smietana
4 grudnia 2012, 21:47
Prawda, mięso tłumi apetyt na dłuzej
smoczyca1987
23 listopada 2012, 14:26
zgadzam się! nic tak nie zabija głodu na dłuższy czas jak porządna dawka chudego mięska :))
Evelineea
20 listopada 2012, 15:26
Interesujace
meggi86
18 listopada 2012, 15:55
Ciekawe ;)