Zgadzam się z każdym z wymienionych wyżej argumentami. Aczkolwiek aby oba były prawdziwe musi zostać spełnionych kilka warunków. Często wyrywamy z kontekstu jakieś wypowiedzi, nie zagłębiając się w powody danego stanu rzeczy. Wtedy plotki i pomówienia gotowe, nawet na temat żywności.

 

Szczupła sylwetka ≠ eliminacja węglowodanów

Zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania węglowodany potrzebne są w codziennej diecie każdego człowieka. Dostarczają one energii, ale i także często w zdrowych produktach występują z błonnikiem pokarmowym. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i łatwiej wytrwać do kolejnego posiłku.

 

Węglowodany zalecane do spożywania codziennie to węglowodany złożone takie jak: produkty pełnoziarniste, makarony razowe, grube kasze, płatki, otręby.

 

Jednak zgodzę się z opinią, że należy jednocześnie ograniczać spożycie węglowodanów. Chodzi tu jednak o cukry proste typu: cukier, słodycze, ciastka, napoje kolorowe, rozgotowywane produkty mączne. One bardzo szybko się wchłaniają dzięki czemu szybciej też stajemy się głodni i więcej jemy.

 

Cukry proste mają sporo kalorii, których organizm nie jest w stanie spalić przy nadmiarze ich spożywania. Zatem nadmiar pozostawia na lepsze czasy w postaci tkanki tłuszczowej odkładającej się w organizmie.

 

Tłuszcz spala się „w ogniu węglowodanów”

To popularne powiedzenie wśród badaczy wzięło się z przemian energetycznych zachodzących w organizmie. Aby spalił się tłuszcz potrzebna jest obecność węglowodanów. Są one jednym z elementów otrzymania związku, który uczestniczy w spalaniu tłuszczu.

 

Bez niego tłuszcz może spalać się, ale zupełnie inną drogą. Wtedy zaczynają się tworzyć związki ketonowe. Natomiast twoje samopoczucie zaczyna się pogarszać. Odczuwasz ból głowy, zmęczenie, ospałość.

 

Długotrwałe zakwaszanie w ten sposób organizmu niekorzystnie wpływa na zdrowie. Stąd lepiej unikać podobnych sytuacji. Tu mamy argument za tym, aby węglowodany w diecie w kontrolowanych ilościach były obecne.

 

Kasiu, zatem można powiedzieć, że oba Twoje stwierdzenia są prawdziwe, jednak każde z nich pod pewnymi warunkami. Staraj się więc unikać słodyczy i cukrów prostych, a zjadaj często posiłki zawierające węglowodany złożone. Wtedy będziesz tracić na wadze bez głodu i złego samopoczucia.