Naukowcy przebadali 17 473 kobiety i dowiedzieli się, że te które zrzuciły 4,5 kilo albo 10% masy ciała, w przeciągu roku od stracenia zbędnych kilogramów były o 89% mniej narażone na uderzenia gorąca i poty nocne w porównaniu do kobiet, które nie schudły.
Zrzucając ponad 10 kilo całkowicie pozbyły się obu tych problemów. 

Kobiety te były na niskotłuszczowej diecie, jadły naturalne, ziarniste pieczywo i nie były na terapii hormonalnej.
Z wiekiem kobiety mają tendencję do przybierania na wadze. Natomiast strategia tracenia jej lub utrzymywania może prowadzić do pozbycia się uderzeń gorąca i pocenia się w nocy – głównych objawów menopauzy – mówi autorka badań Bette Caan, naukowiec z Kaiser Permanente Northern California Division of Research.
Ponieważ tłuszcz izoluje ciało, powiększająca się podczas menopauzy otyłość może prowadzić do pogorszenia się jej symptomów, poprzez złożone interakcje pomiędzy hormonami, chemicznymi substancjami mózgowymi i gruczołami potowymi. Osoby z odpowiednią wagą mają większe prawdopodobieństwo mniejszych uderzeń gorąca – mówi Caan.
Nie tylko liczba straconych kilogramów różniła badane kobiety – sama dieta niskotłuszczowa zdaje się przynosić efekty.
Wśród badanych kobiet, które nie były na niskotłuszczowej diecie, te, które straciły 4,5 kilo bądź 10%, wagi miały o 23% mniejsze prawdopodobieństwo uderzeń gorąca i o 56% mniej przypadków pocenia się w nocy po roku, w porównaniu z kobietami, które nie straciły wagi.
Poprzednie badania łączyły wyższą wagę i jej przyrost z gorszymi objawami menopauzy. Te badania mówią, że zdrowa dieta i schudnięcie mogą wyeliminować te symptomy.
Naukowcy wykorzystali dane zebrane podczas eksperymentu Women’s Health Initiative Dietary Modification, w którym pomiędzy 1993 rokiem a 1998 obserwowano amerykańskie kobiety, by zbadać efekty diety niskotłuszczowej w różnych sprawach związanych ze zdrowiem, wliczając w to choroby serca i zagrożenie nowotworowe.
Utrata wagi nie była celem diety, która skupiała się na redukcji tłuszczu  i wzroście spożywania całych ziaren, owoców i warzyw, ale uczestniczki diety straciły średnio 2 kilogramy na rok.
źródło: ScienceNews.pl